Skocz do zawartości
tuxedo

Rozbudowa za 1000-1500zl. Czy sensowna?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam PC kupionego na sam koniec 2018 roku i zastanawiam się, czy go rozbudowywać. Zastosowanie to regularne granie (FIFA, czasem Civilization V, VI), do całej reszty zastosowań mam laptopa. Pytanie, czy w ogóle jest jeszcze sens inwestować w PC, skoro i tak jednocześnie muszę utrzymywać na chodzie laptopa (praca), a PC służy wyłącznie do zabawy. Może rozwiązaniem byłby Xbox/PlayStation? Na PC zaczyna pojawiać mi się problem z wydajnością, co za chwilę odczuje jeszcze mocniej po premierze kolejnej FIFY. Nie wymagam grania na Ultra, ale komponenty są już trochę leciwe. Pytanie, czy przy aktualnym stanie rynku jestem w stanie coś zdziałać za 1000-1500zl, czy raczej uznać, że PC tylko do grania kilka godzin w tygodniu nie jest już dla mnie sensownym rozwiązaniem. 

Aktualnie mam tak:

Płyta główna Socket AM4 MSI B450M PRO-VDH 

Procesor AMD Ryzen AMD Ryzen 5 2600 YD2600BBAFBOX

Karta graficzna AMD ASUS Radeon RX 570 STRIX 4GB GDDR5 ROG-STRIX-RX570-4G-GAMING 

Pamięć RAM DDR4 HyperX 8GB 2666MHz Fury Black CL15 (2x4GB) HX426C15FBK2/8

Dysk Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 

Dysk SSD Crucial 240GB 2,5" SATA SSD BX500  

Zasilacz  SilentiumPC 500W Vero L2 Bronze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1500 to teraz kosztuje w miarę sensowne GPU - RX6600 się czasem pojawia w takich cenach.
IMO zacznij od przesiadki z grami na SSD (bo domyślam się że SSD masz pod system).

Generalnie jesteś w stanie na taką płytę wrzucić Ryzena 5600 (~800PLN), który w grach będzie 50%+ wydajniejszy, jeśli wrzucisz też mocniejsze GPU. RAM do wymiany na szybszy 2x8GB i sprzęt zacznie się poważnie krztusić za kolejne 4 lata.

Na ile wiem to fifki nie mają jakichś niebotycznych wymagań co do CPU, więc jeśli zastanawiasz się od czego zacząć - zacznij od wymiany GPU. Z tego RX570 spokojnie jeszcze kilka stówek odzyskasz.

Ale TBH przy takich wymaganiach co do gier to konsola faktycznie brzmi całkiem sensownie - tylko nie wiem czy pod xboxa podepniesz mysz pod Civy. TBH skoro i tak masz laptopa do pracy i nie potrzebujesz tej maszyny, to ekonomicznie ja bym spróbował sprzedać cały ten sprzęt i poszukać używki Xboxa Series S - często za ~tysia można dorwać (zresztą nowe za tysia z hakiem też czasem są). Do tego gamepass na ~3 lata za kilka stówek (wpisz w google "tani gamepass") i masz święty spokój na długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi