Zielony Buszmen Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzień dobry, niżej przesyłam screen SMART dysku SSD 2,5" Good RAM Iridium Pro 256 GB - model jeszcze na kościach MLC. EDIT: podmieniłem screen na ten, gdzie dysk jest podłączony bezpośrednio przez SATA, a nie przez interfejs usb. Niepokoją mnie dwie wartości: * A8 - SATA PHY Error Count * DA Number of CRC Error Czy mam mieć powody do niepokoju? Chciałem ten dysk użyć jako dysk systemowy, ważne aby był sprawny w 100%. Dzięki za odpowiedzi Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Zielony Buszmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Witam a jak obecnie jest podłączony ten dysk "interfejs- USB SATA" ? jak chcesz diagnozować dysk to nie przez USB, tylko podłącz bezpośrednio do płyty głównej i wtedy zrób odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Buszmen Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2022 @MRt. Wrzucam screeny z dysku podłączonego przez SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2022 jeden błąd odnosi się do samego kontrolera SATA lub może być spowodowany uszkodzeniem kabla , dlatego pisałem aby dysk podłączyć nie przez USB tylko SATA , jak widać błąd pozostał. drugi błąd powinien zniknąć po ponownym uruchomieniu systemu , ale jak tez widać nadal występuje. czy to już skreśla taki dysk ? , raczej nie. czy taki dysk nadaje się jako systemowy ? ja bym taki dysk przed instalacją win, wyzerował, dwa trzy razy np. pod linuxem - Mint, szata graficzna jak w Win, do tego można uruchomić bezpośrednio z pendrajwa , nie trzeba instalować , i z listy narzędzi dla administratora wybrać dysk i podczas zakładania i formatowania partycji zaznaczyć Erase. https://www.linuxmint.com/download.php do utworzenia program polecam program Rufus https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html nie ma co się za bardzo rozwodzić, czy się zastanawiać, jeśli ilość błędów nie wzrasta to , można system zainstalować i co jakiś czas 2-3 miesiące kontrolnie sprawdzić czy ilość błędów nie wzrasta. zresztą bez przesady, nowy 240/250GB dysk kosztuje 120-130 PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...