Skocz do zawartości
ShizeR

Niewłaściwa szybkość ram

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry mam taki problem odnośnie pamięci ram , kŕotko opiszę: chciałem sobie kupić dodatkowy ram I patrząc jaki mam zobaczyłem w menedżerze zadań oraz w cmd że szybkość ramu nie jest taka jaka powinna być jest 1333 A ram mam 2666 i nie mam pojęcia jak to ustawić żeby ta szybkość była większa
Specyfikacje:
Płyta:ASRock 320m Pro4 OC
Pamięć: HyperX Fury 2x 4GB DDR4 2666MHZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pawelx1551 napisał:

Czyli masz 2666, bo to się mnoży x2

Napewno? bo 1 kość ram ma 2666 i druga też 2666. No dobra 😜 Czyli tak jakby wyszło te 2666 to na logikę działała 1 kość tak jakby 

Edytowane przez ShizeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Pawelx1551 napisał:

Sprawdź sobie w necie  jestem pewien na 100%. Mi podaje cpuz 1600 a mam 3200 i w biosie się zgadza. Kup sobie 2666 cl16 to będziesz miał taką samą szybkość. Ta prędkość 1333 to prędkość rzeczywista, ale ddr znaczy double data rate czyli podwójną miarkę, że tak powiem. Programy diagnostyczne z jakiegoś powodu podają tą nominalną wartość. Doczytałem i wiem 🙂.

A ok dzieki za pomoc bo właśnie w biosie pisze normalną wartość czyli 2666 😁 A jeszcze jedno pytanko mam czy mogę jakoś mieszać firmy ram bo tak jak tutaj mam firmę/producenta  hyperX czy mogę w takim razie kupić np takie samo taktowanie czyli 2666mhz z 16cl od innego producenta i dodać sobie ramu? Czy by to jakoś średnio działało 

Edytowane przez ShizeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi