king89yaku1 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2022 (edytowane) Witam. Mój sprzęt: Ryzen 5 5600x + Fera 5 Dual Fan Aorus X470 + 2x8 GB RAM Corsair Vegance 3000 RX 6700XT Red Devil M.2. ADATA XPG SX8200 PRO 1TB (SYSTEM) + M.2. ADATA XPG SX6000 Pro (GRY) +SSD Adata Sata 1 TB (Gry i Dane) + 4TB Toshiba HDD Zasilacz Corsair RM750x Obudowa Be Quiet Base 500dx + 4x 140mm Pure Wings 2 Opcjonalnie ASUS Xonar U5 lub Headset Corsair Void ELITE Wireless Głośniki Logitech Z906 Mysz Roccat Leader + Klawiatura Genesis RX85 Monitor LG 34" 2560*1080 144hz System to Windows 10 PRO 64x, sterowniki wszystko aktualne + AMD 22.8.2 W tle odpalam MSI Afterburner do wyświetlania statystyk komputera, AMD Ryzen Master w trybie PBO na auto i podkręcona jest karta grafiki w AMD Adrenaline (stabilne ustawienia, testowane przeze mnie w Superposition Benchmark i 3D Marku i wszystko było ok ) + HWInfo. Myślałem, że to wina AMD Noise Suppression ale wyłączyłem i jest to samo. PROBLEM: Podczas zmiany głośności ekran freezuje, zacina sie, i przerywa dźwięk, zawiesza chwilowo grę. Dodam, że do sterowniki do karty dźwiękowej mam modowane (ALC1220-VB) tak by można było przez kabel optyczny z Logitechów Z906 puszczać dźwięk przestrzenny DTS 5.1 Ale mam to od 2 lat i nigdy nie było problemów. Jeżeli przełączę źródło dźwięku na zewnętrzną kartę dźwiękowa na USB czyli Xonar U5 lub Hedset Corsair problem również występuje. Odpaliłem grę (akurat tutaj przykład BF2042 ale np w Midnight Fight Express problem też wystepuje ) bez OC GPU i bez Ryzen Master czy MSI Afterburner i problem dalej wystepuje. EDIT: Problem rozwiązany. Problemem był sterownik AMD karty graficznej, nie polecam automatycznej aktualizacji. Zrobiłem czyszczenie w DDU w trybie awaryjnym i instalacja świeżych sterowników ze strony producenta. Było ok na ustawieniach fabrycznych bez pobocznych programów, przy imporcie ustawień i dodatkowych programach również jest ok. Zamieszczam filmik bo może z opisu nie dokładnie wiadomo jaki problem występuje. Dzięki za pomoc Edytowane 3 Września 2022 przez king89yaku1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 Witam fajny zestaw posiadasz, i do tego sam rozwiązałeś problem. a tak zachwalają te CPU i GPU od AMD jakie to fajne i wydajne ino sterowniki.... i te dropy klatek z 150 FPS na 5-6 FPS OMG... to wtedy z łowcy stajesz się zwierzyna XD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king89yaku1 Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) Te dropy były właśnie przy zmianie zmianie głośności. Po reinstalacji sterowników jest ok i gra działa płynnie. 1% LOW na poziomie 95fpsów więc jak na 2560x1080 i ustawienia średnie jest całkiem grywalne. EDIT: Problem znowu powrócił, chodź robiłem już aktualizację driverów GPU i było bez problemu (ale instalacja ręczna, nie przez AMD Adrenaline) i najpewniej jest to wina zainstalowania najnowszych sterowników CHIPSETU. Po czyszczeniu DDU i zainstalowaniu sterowników od grafiki (chipsetu nie ruszałem) jest wszystko ok. Pozdr Edytowane 19 Października 2022 przez king89yaku1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...