Skocz do zawartości
patryk_wml

Ulepszenie komputera do gier ~4000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym was prosić o poradę w sprawie ulepszenia komputera za około 4000 zł

Mój obecny sprzęt:

Dyski: Dysk SSD SAMSUNG 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB, GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO, Dysk WD Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III, Dysk SSD Crucial 500 GB 2.5" SATA III 

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X karta graficzna

Monitor: ASUS ROG PG279Q

Karta sieciowa: ASUS PCE-AC88

Procesor: Intel Core i7-6700K, 4GHz, 8 MB

Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock 3

Obudowa: Fractal Design Define S

Pamięć RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16

Płyta główna: Asus MAXIMUS VIII RANGER    

Wentylatory: be quiet! Pure Wings 2 140mm PWM x3 + 2 dołączone do obudowy

Zasilacz: Super Flower Leadex 80 Plus Gold - 750W

Myślałem o następującym ulepszeniu:

Karta graficzna: myślałem żeby na razie zostawić taką jaką mam i przy okazji premiery serii RTX 4000 wziąć 4080 lub 4090 (w zależności od ceny ale patrząc na te obecne raczej 4080)

Procesor: Intel Core i7-12700KF (ewentualnie Intel Core i7-12700F albo może polecicie coś z AMD?)

Chłodzenie CPU: Nie jestem pewien czy wymieniać na jakiś nowszy model na powietrzy czy może jest sens wodne np. Arctic Liquid Freezer II 360

Obudowa: ogółem chętnie bym wymienił ale nie mam żadnego pomysłu

RAM: Kingston Fury Renegade (lub G.Skill Aegis nie wiem jak bardzo taktowanie wpływa na FPSy, jeśli nie warto dopłacać to pewnie zostałbym przy G.Skillu)

Płyta główna: MSI Z690-A PRO (lub MSI MAG B660M Mortar lub jeśli AMD to również prosiłbym o poradę)

Zasilacz: Nie wiem czy muszę wymienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, patryk_wml napisał:

w takim razie uważasz, że lepiej kupić mimo wszystko teraz?

zasadniczo to twój PC to raczej nie najgorsza maszyna, wiec masz na czym działać, czy nawet pogiercować , wiec czy warto poczekać ?, w twoim przypadku TAK, ale.

będzie dla mnie dużym "zaskoczeniem" jak okaże się ze nowe CPU/GPU nie zależnie od producenta będą wydajniejsze od poprzedniej generacji, tylko pytanie będzie ile trzeba będzie dopłacić do nowego zestawu procesor +płyta główna +pamięć Ram ?, przecież w dniu premiery czy zaraz po, będą dostępne tylko produkty z TOP a nie średni segment. 

czyli, poczekać ale tylko po to aby sprawdzić czy da się dokonać zakupu sprzętu nowego, czy może bardziej opłacalne będzie coś 12gen. , bo raczej na duże obniżki cen bym nie liczył. 

obecnie twój wybór to albo wersja procesora z odblokowanym mnożnikiem KF lub F, czyli obydwa procesory nie posiadają igpu czyli zintegrowanej karty graficznej, jeśli procesor KF to Z690 jeśli bez K to B660.

jest tez taka płyta głowa , ale wymaga zakupu DDR5 

Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI     

czy wymieniać zasilacz ?, do 12gen. i obecnej karty graficznej raczej nie ma takiej potrzeby , ale do RTX 4000 ? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Mr.T... napisał:

zasadniczo to twój PC to raczej nie najgorsza maszyna, wiec masz na czym działać, czy nawet pogiercować , wiec czy warto poczekać ?, w twoim przypadku TAK, ale.

będzie dla mnie dużym "zaskoczeniem" jak okaże się ze nowe CPU/GPU nie zależnie od producenta będą wydajniejsze od poprzedniej generacji, tylko pytanie będzie ile trzeba będzie dopłacić do nowego zestawu procesor +płyta główna +pamięć Ram ?, przecież w dniu premiery czy zaraz po, będą dostępne tylko produkty z TOP a nie średni segment. 

czyli, poczekać ale tylko po to aby sprawdzić czy da się dokonać zakupu sprzętu nowego, czy może bardziej opłacalne będzie coś 12gen. , bo raczej na duże obniżki cen bym nie liczył. 

obecnie twój wybór to albo wersja procesora z odblokowanym mnożnikiem KF lub F, czyli obydwa procesory nie posiadają igpu czyli zintegrowanej karty graficznej, jeśli procesor KF to Z690 jeśli bez K to B660.

jest tez taka płyta głowa , ale wymaga zakupu DDR5 

Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI     

czy wymieniać zasilacz ?, do 12gen. i obecnej karty graficznej raczej nie ma takiej potrzeby , ale do RTX 4000 ? 

Dzięki za poradę. W takim razie poczekam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi