patryk_wml Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2022 Cześć, chciałbym was prosić o poradę w sprawie ulepszenia komputera za około 4000 zł Mój obecny sprzęt: Dyski: Dysk SSD SAMSUNG 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB, GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO, Dysk WD Caviar Blue 1 TB 3.5" SATA III, Dysk SSD Crucial 500 GB 2.5" SATA III Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X karta graficzna Monitor: ASUS ROG PG279Q Karta sieciowa: ASUS PCE-AC88 Procesor: Intel Core i7-6700K, 4GHz, 8 MB Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock 3 Obudowa: Fractal Design Define S Pamięć RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 Płyta główna: Asus MAXIMUS VIII RANGER Wentylatory: be quiet! Pure Wings 2 140mm PWM x3 + 2 dołączone do obudowy Zasilacz: Super Flower Leadex 80 Plus Gold - 750W Myślałem o następującym ulepszeniu: Karta graficzna: myślałem żeby na razie zostawić taką jaką mam i przy okazji premiery serii RTX 4000 wziąć 4080 lub 4090 (w zależności od ceny ale patrząc na te obecne raczej 4080) Procesor: Intel Core i7-12700KF (ewentualnie Intel Core i7-12700F albo może polecicie coś z AMD?) Chłodzenie CPU: Nie jestem pewien czy wymieniać na jakiś nowszy model na powietrzy czy może jest sens wodne np. Arctic Liquid Freezer II 360 Obudowa: ogółem chętnie bym wymienił ale nie mam żadnego pomysłu RAM: Kingston Fury Renegade (lub G.Skill Aegis nie wiem jak bardzo taktowanie wpływa na FPSy, jeśli nie warto dopłacać to pewnie zostałbym przy G.Skillu) Płyta główna: MSI Z690-A PRO (lub MSI MAG B660M Mortar lub jeśli AMD to również prosiłbym o poradę) Zasilacz: Nie wiem czy muszę wymienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk_wml Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2022 Godzinę temu, Pawelx1551 napisał: Witam, niedługo(bodaj 27 września) wchodzą do sklepów nowe Amd, w październiku nowe Intele, ja bym poczekał. Dzięki za poradę. W takim razie poczekam jeszcze 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2022 5 godzin temu, patryk_wml napisał: Dzięki za poradę. W takim razie poczekam jeszcze 🙂 tak tak czekamy , tylko pytanie ile za ten nowe platformy trzeba będzie mamony zapłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk_wml Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2022 11 godzin temu, Mr.T... napisał: tak tak czekamy , tylko pytanie ile za ten nowe platformy trzeba będzie mamony zapłacić. w takim razie uważasz, że lepiej kupić mimo wszystko teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2022 6 godzin temu, patryk_wml napisał: w takim razie uważasz, że lepiej kupić mimo wszystko teraz? zasadniczo to twój PC to raczej nie najgorsza maszyna, wiec masz na czym działać, czy nawet pogiercować , wiec czy warto poczekać ?, w twoim przypadku TAK, ale. będzie dla mnie dużym "zaskoczeniem" jak okaże się ze nowe CPU/GPU nie zależnie od producenta będą wydajniejsze od poprzedniej generacji, tylko pytanie będzie ile trzeba będzie dopłacić do nowego zestawu procesor +płyta główna +pamięć Ram ?, przecież w dniu premiery czy zaraz po, będą dostępne tylko produkty z TOP a nie średni segment. czyli, poczekać ale tylko po to aby sprawdzić czy da się dokonać zakupu sprzętu nowego, czy może bardziej opłacalne będzie coś 12gen. , bo raczej na duże obniżki cen bym nie liczył. obecnie twój wybór to albo wersja procesora z odblokowanym mnożnikiem KF lub F, czyli obydwa procesory nie posiadają igpu czyli zintegrowanej karty graficznej, jeśli procesor KF to Z690 jeśli bez K to B660. jest tez taka płyta głowa , ale wymaga zakupu DDR5 Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI czy wymieniać zasilacz ?, do 12gen. i obecnej karty graficznej raczej nie ma takiej potrzeby , ale do RTX 4000 ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk_wml Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2022 46 minut temu, Mr.T... napisał: zasadniczo to twój PC to raczej nie najgorsza maszyna, wiec masz na czym działać, czy nawet pogiercować , wiec czy warto poczekać ?, w twoim przypadku TAK, ale. będzie dla mnie dużym "zaskoczeniem" jak okaże się ze nowe CPU/GPU nie zależnie od producenta będą wydajniejsze od poprzedniej generacji, tylko pytanie będzie ile trzeba będzie dopłacić do nowego zestawu procesor +płyta główna +pamięć Ram ?, przecież w dniu premiery czy zaraz po, będą dostępne tylko produkty z TOP a nie średni segment. czyli, poczekać ale tylko po to aby sprawdzić czy da się dokonać zakupu sprzętu nowego, czy może bardziej opłacalne będzie coś 12gen. , bo raczej na duże obniżki cen bym nie liczył. obecnie twój wybór to albo wersja procesora z odblokowanym mnożnikiem KF lub F, czyli obydwa procesory nie posiadają igpu czyli zintegrowanej karty graficznej, jeśli procesor KF to Z690 jeśli bez K to B660. jest tez taka płyta głowa , ale wymaga zakupu DDR5 Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI czy wymieniać zasilacz ?, do 12gen. i obecnej karty graficznej raczej nie ma takiej potrzeby , ale do RTX 4000 ? Dzięki za poradę. W takim razie poczekam 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...