Skocz do zawartości
Khajlen

Upgrade komputera do gier w małym budżecie z używanymi częściami

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam pytanie a w zasadzie prośbę o doradzenie mi w kwestii kupna komputera. Miałem komputer, który wziąłem od dziadka bo go już nie używał i stopniowo jak zarabiałem jakieś pieniądze to kupowałem do niego nowe części na przestrzeni około 4-5 lat przez co większość podzespołów jest już po prostu przestarzała i komputer nie pozwala mi cieszyć się dobrą wydajnością. Obecnie konfiguracja prezentuje się tak:

Procesor AMD FX-8320E ze stockowym chłodzeniem

Płyta główna Gigabyte ga-78lmt-usb3

RAM 3x 4GB Hyperx FURY 1600mhz

Karta graficzna Gigabyte GTX 1050 2GB

Zasilacz Vero L2 500W

2 dyski SSD 120gb i 240GB

Wszystko to w obudowie SPC rg4tf

Mam dość mały budżet, ok 1200zł dlatego na początku myślałem o wymianie płyty głównej, procesora i pamięci RAM, następnie chciałbym spróbować sprzedać stare części, dołożyć trochę pieniędzy, kupić kartę graficzną i następnie sprzedać starą. Nie potrzebuje nie wiadomo jakiej wydajności - obecnie gram głównie w mało wymagające gry jak League Of Legends, CS:GO. Obecny komputer na spokojnie mi na to pozwala ale czasami mam ochotę na zagranie w Civilization, Forze Horizon, Wiedźmina itp co całkowicie nie ma sensu bo takie gry okropnie się zacinają. Poza tym zaczynam naukę programowania, bawię się programami graficznymi i czasami montuje jakieś filmy na yt, więc potrzebuję mocniejszego komputera. Jakie części mogę kupić i na jakie części używane mogę zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

opcja pierwsza kupić używane, ok, ale tylko i wyłącznie o ile sprzęt jest jeszcze na gwarancji producenta, co podniesie koszt zakupu , bo wielu sprzedających, np. gołowąsów, sprzedaje niby sprawny, a potem to bywa różnie z tym ze sprzęt miał być sprawny ... 

lepsza opcją było by  sprzedać to co się posiada i zakupić coś nowego z sklepu, oraz zakupić/wykupić od razu upgrade biosu do najnowszego , do każdej płyty głównej.  

opcja, nowy na 12gen. Intel około 1400 PLN

Płyta główna Gigabyte B660M DS3H DDR4

Procesor Intel Core i3-12100F, 3.3 GHz, 12 MB, BOX  

Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18S/16GDC) 

opcja , nowy na AMD około 1400PLN 

Procesor AMD Ryzen 5 5500, 3.6 GHz, 16 MB, BOX (100-100000457BOX)

i tutaj dwie płyty główne albo

Płyta główna Asus TUF GAMING B450M-PLUS II

lub

Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE V2   

Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18S/16GDC)

opcja na 10gen. Intel około 1450pln

Procesor Intel Core i5-10400F, 2.9 GHz, 12 MB, BOX

Płyta główna MSI MAG B560M BAZOOKA

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za porady,

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1080-8gb-gddr5x-CID99-IDQUTJX.html

Czy gtx 1080 w takiej cenie jest możliwy czy raczej będzie mieć jakieś ukryte wady?

Edytowane przez Khajlen
przypadkowo wysłałem niedokończony komentarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, KamikazePL77 napisał:

Znośna cena, ale chyba za 1 tyś widziałem z roczną gwarancją na olx.

W mojej okolicy jest tez rtx 2060 za 1000zl, wydaje mi sie ze wydajnościowo 1080 lepiej wychodzi ale rtx to chyba bezpieczniejsza opcja bo jest sporo nowsza. Nie wiem którą stronę wybrać, gorszą wydajność czy większe prawdopodobieństwo awarii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi