Aramis Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Czołem! Czeka mnie wymiana dysku systemowego w starym piecu. Obecnie mam Sandisk SDSSDA-126G. Co ma więcej sensu - BX500 500GB czy MX500 250GB? Cena ta sama, BX 2x pojemniejszy. No ale MX... no właśnie - w czym jest lepszy od BX'a? Zastosowanie: dysk systemowy Windowsa. Piec do internetu, netflixa i okazjonalnie (starych) gier. Podzespoły w sygnaturce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 MX500 będzie szybszy, losowy odczyt realny o ponad 100 mb/s wyższy , zapis realny też wyższy choć nie tak duża różnica jak przy odczycie . Ma też szyfrowanie AES 256-bit i dłuższą gwarę . MX500 GB kosztuje jakieś 70 zł więcej niż BX500 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2022 Dzięki. Szybkość i gwarancję rozumiem. Ale szyfrowanie? Po co mi ono w codziennym użytkowaniu? Może pytam o rzeczy podstawowe, ale na jakiś czas wypadłem z obiegu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aramis Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2022 Tak jak pisałem - wypadłem z obiegu na kilka lat (o ile pamiętam to moje ostatnie dłubanie w sprzęcie to rok 2017). Nie mam pojęcia co teraz jest OK a co nie, jakie parametry są ważne a jakie nieistotne. Bazuję na poradniku Sebastiana (nigdy się na jego sugestiach nie przejechałem) i tym co mi w głowie z dawnych czasów zostało - a Cruciale zawsze były dobrym wyborem. Chcę zmieścić się w budżecie około 200zł, dlatego rozważałem większego BX'a lub mniejszego MX'a. Ten PNY rzeczywiście jest tańszy od BX'a, ale w wersji 480GB (jeszcze w moim budżecie) już wyrównuje cenę. Czy jest jakościowo lepszy od Cruciala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...