tomwyk89 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 Witam. Od dwóch tygodni walczę z moim PC. Komputer wyłącza się podczas grania po około 10 minutach. Przy przeglądaniu internetu czy oglądaniu yt jest okej komputer pracuje normalnie. Pecet był w serwisie gdzie wymieniono zasilacz, ta wymiana nic nie pomogła komputer nadal się wyłączał. Potem w serwisie stwierdzili ze to karta graficzna i faktycznie po wyjęciu karty graficznej problem jakby zniknął aż do dziś.. gdy postanowiłem włączyć inną grę niż tą w którą zwykle gram. Ten sam scenariusz 5 min i komputer się wyłącza trzeba odczekać około 2 min odłączyć i ponownie podłączyć kabel zasilania i komputer startuje normalnie. W serwisie powiedzieli mi że wszystkie temperatury Cpu/GPU itd są okej, poradzili żebym zmienił przedłużacz-kupiłem nowy. Komputer wyłącza się podczas grania i podczas testu stabilności w programie aida64. Może ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł co może być powodem tego problemu. Z góry dzięki za każdą informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 Witam zasadniczo nie oceniam pracy serwisu , ale skoro ktoś ma komputer fizycznie na warsztacie, to ma możliwość sprawdzić każdy z podzespołów z osobna , a pomoc zdalna ma swoje ograniczania, i tutaj głównie chodzi o twoja osobę i ile jesteś wstanie zrobić samemu czy zinterpretować poradę czy występujący problem. ok zacznijmy od tego ze nikt nie posiada kryształowej kuli , rozpisz konfiguracje swojego PC procesor - producent model- płyta główna - producent model - pamięć operacyjna Ram - producent model- czy posiadasz dodatkowy zestaw chłodzący dla CPU ? , jeśli tak to producent model - zasilacz producent model- karta graficzna- producent model - dysk/dyski twardy producent model- monitor jakim kablem jest połączony HDMI czy DP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 Intel I5 9600k chłodzenie - gelid evolutions phantom Asus strix Gtx 1080ti Pyta główna msi mpg z390 Gaming plus Pierwszy zasilacz SilentiumPC vero l2 bronze 600w- 4 lata komputer na nim pracował Drugi zasilacz który mi włożyli w serwisie i jest obecnie w komputerze to thermaltake litepower 650w RAM 16gb 2x8 G.Skill ddr4 2132(1066mhz) Channel xmp On 3200mhz 15-15-15-35 1.350V Kabel DP Dysk C Windows - spcc solid state disk Dysk C naprawiałem CHKDSK w Windows 10 i tego systemu używam na co dzień Dysk D - wdc WD20ezrx-22d8pb0 Odcięcie zasilania pojawiało się przy graniu z obdywu dysków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 ok to tak procesor 6r/6w z wydajnym chłodzeniem , zakładam poprawnie zamontowanym , także o przegrzewaniu się CPU raczej mowy nie ma ale to sprawdzimy , ale pytanie, jak sobie radzi sekcja zasilania płyty głównej pod obciążeniem ? GTX 1080Ti od nowości u Ciebie ?, czy zakupiony ze świata i o przeszłości nie znanej ? ta grafika w czasie grania ma szczytowy pobór w okolicach 280W, to to wymaga porządnego mocnego zasilacza a nie popierdułki za 220pln. czy próbowałeś wyłączyć profil XMP i pamięć dla testu ustawić zgodnie z kontrolerem procesora na szybkość 2666MHz ? następnie, skoro CPU posiada zintegrowana kartę graficzna igpu. , to test bez karty graficznej GTX, i następnie z kartą graficzną czyli tym GTX 1080ti czyli tak ściągnij sobie przynajmniej cztery programy. 1: CrystalDiskInfo https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/CrystalDiskInfo.html i przestawiamy jedna opcje : górna belka- Funkcje- Funkcje zawansowane- Wartość RAW- na 10(DEC) zamieść fotkę (czytelna) 2: msi afterburner https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards jak ustawić np. z YT https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4 https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 oraz do sprawdzania pamięci ram 3: Linux Mint- Cinnamon Edition https://www.linuxmint.com/download.php jak zjedziesz w dół listy to można pobrać np. z uniwersytetu z warszawy, szybko idzie. linux jest botoowalny i nie wymaga instalacji, za nim się uruchomi pojawia się konsola i strzałkami zjeżdżamy w dół i jest Memtest , odpalamy i przynajmniej 4 pełne testy. 4: do utworzenia bootowalnego pendrajwa polecam program Rufus https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html i teraz tak wymontował bym tego GTX 1080ti i testy obciążeniowe wykonał na samym CPU , czyli test stabilności w Aida Stress CPU Stress FPU Stress cache Stress system memory przynajmniej 20 minut , obserwujemy dwie rzeczy temperaturę samego procesora oraz , po 10 minutach testu , przykładamy rękę do sekcji zasilania płyty głównej, od tyłu czyli zdejmujemy bok obudowy, lub jeśli nie ma takiej możliwości to od strony podzespołów i łapiemy za za radiator, jest ciepły ok, parzy nie jest ok , oraz po skończonym poprawnym teście 20 minut, obserwujemy jak spada obciążenie na wykresie w Aida czy jest płynne i od razu po naciśnięciu stop, spada do zera, czy raczej spada wyraźnie powoli . jeśli na samym CPU /igpu testy przebiegną poprawnie , oraz Memtest nie wykaże błędów, można ponownie zamontować GTX i testy w grach wykonać z nim wraz z uruchomionym i skonfigurowanym "msi afterburner" , spróbuj dla testu zamienić wtyczki zasilania. jeśli podczas giercowania PC będzie się wyłączać to ewidentnie wskazuje ze moc zasilacza jest stanowczo za mała, bo nie jest w stanie wykarmić tego "potwora", tam przydał by się porządny 650W Gold z wyższej półki ale i 750W by miał co robić bo gdyby zaczynały się problemy z samym GTX, to były by inne objawy np. reset czy artefakty podczas wyświetlania obrazu , oraz w czasie grania dodatkowo pojawiający się czorny ekran, a było by słychać ze gra czy system nadal są uruchomione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 (edytowane) Na część pytań odpowiem teraz a resztę tzn te programy testy zdjęcia ogarnę jutro. Chłodzenie na procku myślę że jest dobrze zamontowane w aida64 podczas testu stres Cpu temperatura nie przekracza mi 62 stopni C (test na ok. 10 min) Ten gtx 1080ti jest ze mną od nowości czyli już jakieś 5 lat,mam do niego pudełko itd. Sekcja zasilania na płycie głównej nie mam pojęcia jak sprawdzić czy to właśnie nie ona jest powodem tych odcinek zasilania. Przede wszystkim cały mój komputer tzn podzespoły czyli ram, płyta główna, zasilacz, karta graficzna, procesor były kupowane na przestrzeni dwóch tygodni 4.5 roku temu czyli ten zasilacz SilentiumPC vero l2 bronze 600w przez te prawie 5 lat dawał radę. Co najważniejsze ja od kilku dni tzn od momentu gdy serwis stwierdził że to jednak karta graficzna jest przyczyną tych odcięć zasilania jadę na integrze a mimo to odcięcia zasilania nadal występują karta graficzna jest całkowicie zdemontowana leży w pudełku bez niej komputer pobiera dużo mniej prądu a mimo to i tak wyłącza się. Odnośnie ramu tak wyłączałem xmp zmniejszalem taktowania. Oprócz tego wyłączalem w biosie Intel smart boost (chyba tak to się nazywało to ta opcja która sprawia że procesor podkręca się do 4.3ghz) wszystko to robiłem bo to była ta pierwsza faza zaraz po pierwszych odcinkach zasilania gdy myślałem że po prostu zasilacz pada i chciałem go jakoś odciążyć. Dziś robiłem test w aida64 na integrze. Obciążanie wszystkiego oprócz dysków i GPU nawet 4 min nie dobił i odcięło zasilanie Edytowane 25 Września 2022 przez tomwyk89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 (edytowane) a widzisz, opisując wstępnie problem nie podałeś całego "worka" istotnych szczegółów ... 6 godzin temu, tomwyk89 napisał: Ten gtx 1080ti jest ze mną od nowości czyli już jakieś 5 lat,mam do niego pudełko itd ok , a czy w tym czasie była wymieniana pasta termoprzewodząca na GPU oraz termopady ?. 6 godzin temu, tomwyk89 napisał: Sekcja zasilania na płycie głównej nie mam pojęcia jak sprawdzić czy to właśnie nie ona jest powodem tych odcinek zasilania. no właśnie , po to pisałem ze nie potrzeba jakiś wymyślnych metod ze trzeba posiadać np. pirometr , wystarczy rękę strona wierzchnia przyłożyć do płyty głównej w miejscu sekcji zasilania , podczas obciążenia , taki CPU nie powinien robić "wrażenia' na takiej płycie głównej. 6 godzin temu, tomwyk89 napisał: SilentiumPC vero l2 bronze 600w no tak ale z oznaczeniem 80 PLus Bronze, do tego nie napisałeś na samym początku ze obecnie karta leży w pudełku, a po mimo tego jest problem , wisz kto i w jaki sposób ma się tego domyśleć ?, bo ktoś kto analizuje problem wychodzi z założenia ze komputer pracuje w komplecie. 6 godzin temu, tomwyk89 napisał: Chłodzenie na procku myślę że jest dobrze zamontowane w aida64 podczas testu stres Cpu temperatura nie przekracza mi 62 stopni temperatura nie jest zła ale można by proca oskalpować XD 6 godzin temu, tomwyk89 napisał: Odnośnie ramu tak wyłączałem xmp zmniejszalem taktowania. Oprócz tego wyłączalem w biosie Intel smart boost (chyba tak to się nazywało to ta opcja która sprawia że procesor podkręca się do 4.3ghz) wszystko to robiłem bo to była ta pierwsza faza zaraz po pierwszych odcinkach zasilania gdy myślałem że po prostu zasilacz pada i chciałem go jakoś odciążyć. Dziś robiłem test w aida64 na integrze. Obciążanie wszystkiego oprócz dysków i GPU nawet 4 min nie dobił i odcięło zasilanie pamięć ram ustaw zgodnie z szybkością kontrolera zintegrowanego w CPU czyli 2666MHz to teraz na jakim zegarze w systemie pracuje CPU ? w biosie ustaw EIST [Enabled] Intel Turbo Boost - na Disabled Enhanced Turbo - na Disabled CPU Base Clock - 3.7GHz czyli mnożnik x37. i trzeba odszukać opcje Intel Speed Shift Technology -na Disabled bo jeśli płyta główna nie ogarnia CPU na podstawowych zegarach to raczej albo wymiana płyty głównej, albo wycieczka na serwis w celu naprawy sekcji zasilania, pytanie co wyjdzie taniej. edit: jeszcze mnie taka myśl naszła, jak już pisałem na wstępie nie oceniam pracy serwisu gdzie trafił kompiuter, ale jak można wydać sprzęt po wymianie np. zasilacza bez szczegółowych testów obciążeniowych ? oraz jak zasilacz "odchodzi", to nie zawsze, ale czasami zabiera coś ze sobą i nie ma możliwości wybrać co to będzie, oraz nie jest powiedziane ze tylko jest problem z płyta głowa, a czy stary zasilacz dostałeś z powrotem ? Edytowane 26 Września 2022 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 Pasta na karcie była wymieniana jakieś dwa lata temu, thermo pady nie, ale skoro problem występuje bez zamontowanej grafiki w komputerze to chyba można ją skreślić z listy podejrzanych? Co do sekcji zasilania nie posiadam kabla do czujnika temperatury na płycie głównej w aida64 pokazuje 150 c ale w biosie jest 0 c. Domyślam się że to bardzo istotny szczegół w danej sytuacji postaram się to dziś ogarnąć Co do zasilacza myślę że ten stary zasilacz SilentiumPC vero l2 bronze 600w też jest sprawny i mam go w domu. Wnioskuję to z tego że po wymianie zasilacza na nowy i wyjęciu karty graficznej problem nadal występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 Zrobiłem tak jak chciałeś tzn w biosie wyłączyłem wszytkie boosty i profil xmp. Ram ustawiłem na 2666MHZ. (W załączniku jest zdjęcie obecnej konfiguracji biosu) . Zrobiłem też test ramu tylko innym programem ponieważ nie posiadam obecnie żadnego pena. W Quickmemorytest zrobiłem 5 pełnych testów po 10 pętli (screen w załączniku). Pobrałem też ten program do twardych dysków ustawiłem w nim to co chciałeś (screeny są w załączniku). Po tych zmianach w biosie komputer przestał się wyłączać tzn wykonałem test w aida64 na 25 min stres wszystkiego oprócz integry komputer się nie wyłączył, potem włączyłem grę (overwatch) tą na której wczoraj pecet wyłączał się po 5 minutach grałem 30 min i nic komputer pracuje do tej pory. Czy już można stwierdzić w 100% ze to wina płyty głównej tzn sekcji zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 nie do końca można powiedzieć, ze na 100% to tylko wina płyty głównej, ale wszystko na to wskazuje , aby to potwierdzić trzeba by ten CPU zamontować w sprawnej płycie głównej i przeprowadzić testy dla samego CPU , lub inny sprawny CPU zamontować w płycie tej co posiadasz i sprawdzić jak to będzie pracować ( wiem w warunkach domowych jest to nie wykonalne bo nikt nie posiada zdublowanej platformy aby samodzielnie tak podmiankę zrobić ), możesz jeszcze dodatkowo zapuścić test Intela zmień tylko na pobieranie wersja 64bit. https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/testowanie_i_diagnostyka/Intel_Processor_Diagnostic_Tool.html dysk systemowy ok , ten drugi już szału nie robi ... ok to teraz wyciągaj tego GTX 1080ti i go zamontuj, zainstaluj sterowniki i napisz czy po zamontowaniu GTXa kompiuter włącza się poprawnie i czy pod obciążeniem tez pracuje poprawnie ,a po to jest np. "msi afterburner" aby sprawdzić w grach aktualna temperaturę GPU oraz ile pobiera Watów, to samo tyczy się CPU. możesz wstępnie myśleć nad wymiana płyty głównej, ino nie po taniości bo zaraz zacznie się "czkawką odbijać" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 Wstępnie rzeczywiście wygląda na sekcje zasilania płyty głównej. Bez testów/pomiarów ciężko stwierdzić, ale symptomy pasują. Tak jak pisał Mr.T, najszybciej podmienić na sprawną płytę główną. Może jakiś znajomy ma pasujący/podobny model ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 Wykonałem test procesora. Co do karty graficznej to chwilowo jej nie mam bo wczoraj zawiozłem ją do brata żeby ją sprawdził czy w końcu jest sprawna czy nie, ale pamiętam że pierwszego dnia odcięć zasilania szukałem na necie pomocy i znalazłem post w którym właśnie też było napisane żeby wyłączyć w biosie profil xmp i Intel smart boost jedyne czego wtedy na pewno nie wyłączyłem to Intel Speed Shift Technology. Mimo wyłączenie tych dwóch funkcji i tak występowały odcięcia zasilania. Oczywiście wtedy 1080ti była zamontowana w komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2022 11 minut temu, tomwyk89 napisał: Wykonałem test procesora. Co do karty graficznej to chwilowo jej nie mam bo wczoraj zawiozłem ją do brata żeby ją sprawdził czy w końcu jest sprawna czy nie, ale pamiętam że pierwszego dnia odcięć zasilania szukałem na necie pomocy i znalazłem post w którym właśnie też było napisane żeby wyłączyć w biosie profil xmp i Intel smart boost jedyne czego wtedy na pewno nie wyłączyłem to Intel Speed Shift Technology. Mimo wyłączenie tych dwóch funkcji i tak występowały odcięcia zasilania. Oczywiście wtedy 1080ti była zamontowana w komputerze. test zaliczony, to czekamy za powrotem grafiki , i jak zachowa się komputer na takich ustawieniach jak teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) Niestety ze względu na brak czasu brata nie udało mu się sprawdzić karty u siebie, ale mam ją już w swoim kompie zamontowaną najnowsze sterowniki zainstalowane. Komputer wyłączył się dopiero w trakcie testu w aida64 (stress wszystkiego z wyjatkiem dyskow) test trwał moze około 2 min po czym kmputer się wyłaczył, Przed testem pograłem jakies 10 min w overwatch temperatura na gpu nie przekraczała 72 stopni C i komputer się nie wyłączył, ale w aida64 podczas tego testu około 2min temperatura bardzo szybko skoczyla do 82 stopni C. W programie Msiafterbrunner pokazuje ze moj limit temperaturowy to 84 stopnie C. Ten screen pod postem pokazuje stan karty podczas grania w overwatch. Nie mam pojecia czemu nie pokazuje poboru v. Nie zdążyłem zrobic screena podczas testu w aida64 ale widziałem temperature na gpu 82 stopnie C (na pewno nie przekroczyła tych 84 stopni C) i tak jakby na chwile się zatrzymała po czym usłyszałem jak wszystkie wiatraki znacznie zwalniają a monitor wyłączył się na 1 sekunde i znowu włączyl zdązyłem jedynie zobaczyc ze temperatura na gpu spadla momentalnie do 70 stopni C po czym błyskawicznie nastąpiło odcięcie zasilania. Ustawienia w biosie są cały czas takie same tzn. wszystkie boosty intela oraz profil xmp wyłączone. Reasumując komputer wyłączya się bez qpu zamontowanego oraz z qpu na pokładzie. Jestem pewien ze nie bylo przekroczenia tych 84 stopni C. Czyli jakby przyczyna zostaje ta sama chyba... mi juz troszke psycha siada przez ten komputer. Edytowane 28 Września 2022 przez tomwyk89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 52 minuty temu, tomwyk89 napisał: Niestety ze względu na brak czasu brata nie udało mu się sprawdzić karty u siebie, ale mam ją już w swoim kompie zamontowaną najnowsze sterowniki zainstalowane. Komputer wyłączył się dopiero w trakcie testu w aida64 (stress wszystkiego z wyjatkiem dyskow) test trwał moze około 2 min po czym kmputer się wyłaczył, Przed testem pograłem jakies 10 min w overwatch temperatura na gpu nie przekraczała 72 stopni C i komputer się nie wyłączył, ale w aida64 podczas tego testu około 2min temperatura bardzo szybko skoczyla do 82 stopni C. W programie Msiafterbrunner pokazuje ze moj limit temperaturowy to 84 stopnie C. Ten screen pod postem pokazuje stan karty podczas grania w overwatch. Nie mam pojecia czemu nie pokazuje poboru v. Nie zdążyłem zrobic screena podczas testu w aida64 ale widziałem temperature na gpu 82 stopnie C (na pewno nie przekroczyła tych 84 stopni C) i tak jakby na chwile się zatrzymała po czym usłyszałem jak wszystkie wiatraki znacznie zwalniają a monitor wyłączył się na 1 sekunde i znowu włączyl zdązyłem jedynie zobaczyc ze temperatura na gpu spadla momentalnie do 70 stopni C po czym błyskawicznie nastąpiło odcięcie zasilania. Ustawienia w biosie są cały czas takie same tzn. wszystkie boosty intela oraz profil xmp wyłączone. Reasumując komputer wyłączya się bez qpu zamontowanego oraz z qpu na pokładzie. Jestem pewien ze nie bylo przekroczenia tych 84 stopni C. Czyli jakby przyczyna zostaje ta sama chyba... mi juz troszke psycha siada przez ten komputer. fakt, kartę należało by sprawdzić na sprawnym kompie , 84 stopnie troche sporo , spróbuj zrobić dwie rzeczy , przełóż kartę do drugiego portu PCIe , oraz przed testem w MSI After , obniż szybkość procesora karty graficznej o 300MHz tak na 1650MHz i pamięci na 5000MHz . diagnostyka sprzętu PC to jest czasochłonne zajecie. XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) przełożyłem kartę do drugiego portu, taktowanie gpu i pamieci zmniejszyłem o 300mhz, tak ze podczas testu w aida64 (stress wszystkiego oprócz dyskow) karta pracowała z taktami 1650mhz GPU i 4750mhz pamięć, temperatura niezmienna przez cały okres testu tzn 70 stopni C test trwał ponad 10 min komputer NIE wyłączył się. nic mi to nie mówi o co tu chodzi.. Edytowane 28 Września 2022 przez tomwyk89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) dobra przemyślałem sobie to wszystko i to wygląda tak. Gdy nie bylo w kompie karty graficznej ale były w biosie włączone wszystkie te boosty procesora intela do tego profil xmp pecet wyłączał się, po wyłączeniu boostów intela i profilu xmp. komp przestał się wyłączać, Teraz gdy 1080 ti jest w kompie boosty intela i profil xmp są wyłączone dopiero obniżenie taktowań karty graficznej sprawia ze komputer nie wyłącza się. Chodzi mi o to ze to wygląda jakby był jakiś próg 400/500 watt nie wiem ile i jak to sprawdzić, ktory sprawia ze sekcja zasilania nie radzi sobie z tym??, albo cos się znacząco przegrzewa podczas duzego poboru prądu jakiś element na płycie głównej, dodam ze ja odkad napisalem tego drugiego posta o przełozeniu karty w drugi port ciągle gram i jest okej tzn. no nie wyłącza się Edytowane 28 Września 2022 przez tomwyk89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 29 minut temu, tomwyk89 napisał: dobra przemyślałem sobie to wszystko i to wygląda tak. Gdy nie bylo w kompie karty graficznej ale były w biosie włączone wszystkie te boosty procesora intela do tego profil xmp pecet wyłączał się, po wyłączeniu boostów intela i profilu xmp. komp przestał się wyłączać, Teraz gdy 1080 ti jest w kompie boosty intela i profil xmp są wyłączone dopiero obniżenie taktowań karty graficznej sprawia ze komputer nie wyłącza się. Chodzi mi o to ze to wygląda jakby był jakiś próg 400/500 watt nie wiem ile i jak to sprawdzić, ktory sprawia ze sekcja zasilania nie radzi sobie z tym??, albo cos się znacząco przegrzewa podczas duzego poboru prądu jakiś element na płycie głównej, dodam ze ja odkad napisalem tego drugiego posta o przełozeniu karty w drugi port ciągle gram i jest okej tzn. no nie wyłącza się pierwszy PCIe jest bezpośrednio połączony z CPU drugi PCIe tam gdzie teraz jest karta graficzna jest połączony i zarządzany przez chipset płyty głównej analizować można, ale bez drugiego zestawu sprawny CPU + płyta gówna, nie da się jednoznacznie od razu stwierdzić czy np. kontroler w CPU tez nie dostał starzała i dlatego jak karta jest w pierwszym gnieździe to karta pracuje nie stabilnie. ok a teraz jak Karta jest w drugim gnieździe , to ustaw zegary tak jak są w oryginale na wyższych taktowaniach i zobacz czy będzie pracować stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 ustawiłem oryginalne taktowania na karcie zrobilem test w aida64 stress wszystkiego na około 7 min komputer NIE wyłączył sie przerwałem test ponieważ tempereatura na karcie wynosiła juz 83 stopnie C, chyba czeka mnie wymiana pasty. ale komputer działa czy to znaczy ze procesor tez jest uszkodzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 (edytowane) Pograłem jeszcze około 1h komputer nie wyłączył się. Czy ja coś tracę na wydajności gdy karta graficzna jest w tym drugim porcie? Czy mogę włączyć w biosie te wszystkie intel boosty oraz xmp profil? No i co mam wymienić w kompie płytę główną, procesor czy procesor to nadal niewiadoma? No i zastanawia mnie co powodowało że komputer wyłączał się na integrze. Edytowane 28 Września 2022 przez tomwyk89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 Godzinę temu, tomwyk89 napisał: Pograłem jeszcze około 1h komputer nie wyłączył się. Czy ja coś tracę na wydajności gdy karta graficzna jest w tym drugim porcie? Czy mogę włączyć w biosie te wszystkie intel boosty oraz xmp profil? No i co mam wymienić w kompie płytę główną, procesor czy procesor to nadal niewiadoma? No i zastanawia mnie co powodowało że komputer wyłączał się na integrze. czyli karta graficzna raczej jest sprawna (ze tak powiem, na "fajny" serwis trafiłeś taki prawie profesjonalny...) jak włączysz ponownie aby procesor pracował w trybie boost, temat z wyłączaniem się wróci jak bumerang. statystycznie CPU psuja się bardzo rzadko ,ale, ale czasami i CPU idą na wymianę serwisowa , i bardziej wnioskował bym za zmiana płyt głównej , ale zrozum nikt bez sprawdzenia i przetestowania procesora na sprawnej i pewnej płycie głównej nie wyda osadu ze na 100% do wymiany jest procesor albo płyta główna. problem pierwszy to zakup np. takiego samego procesora , w sklepie już nówki nie dostaniesz, aby np. skorzystać ze zwrotu 14 dniowego, do tego używki są bardzo drogie najtaniej 650pln czy to alledrogo czy olx pozostaje zakup płyty głównej i tez raczej już tylko rynek wtórny. np. olx https://www.olx.pl/d/oferta/msi-z370-krait-gaming-socket-1151-ddr4-z390-CID99-IDPcTrf.html?reason=ip|item_to_vec lub z allegro z gwarancja trzy miesiące i możliwością zwrotu https://allegro.pl/oferta/msi-mpg-z390m-gaming-edge-ac-plyta-pc-12587713343 lub z gwarancja 2 miesicie i możliwością zwrotu https://allegro.pl/oferta/msi-z390-a-pro-lga1151-coffee-lake-11969069851 albo szukać uczciwego serwisu który sprawdzi osobno procesor i płytę główna. innych rozwiązań nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomwyk89 Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2022 Przede wszystkim to bardzo dziękuję Mr. T... za poświęcony czas i wiedzę bardzo dużo mi pomogłeś z tym moim koszmarem. A co do kompa to nie wiem czy chce w niego jeszcze inwestować to chyba czas żeby pomyśleć nad zmianą sprzętu. Mam nadzieję że on w tej obecnej konfiguracji będzie działał bez wyłączania się jest to możliwe? Jedyne co zrobię to go oddam jeszcze raz do serwisu w celu sprawdzenia płyty głównej i procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2022 9 godzin temu, tomwyk89 napisał: Przede wszystkim to bardzo dziękuję Mr. T... za poświęcony czas i wiedzę bardzo dużo mi pomogłeś z tym moim koszmarem. A co do kompa to nie wiem czy chce w niego jeszcze inwestować to chyba czas żeby pomyśleć nad zmianą sprzętu. Mam nadzieję że on w tej obecnej konfiguracji będzie działał bez wyłączania się jest to możliwe? Jedyne co zrobię to go oddam jeszcze raz do serwisu w celu sprawdzenia płyty głównej i procesora. mam troche doświadczenia w tych tematach i zawsze chętnie pomagam w analizowaniu problemu, ale pomoc zdalna ma spore ograniczenia, jak np. nie można usiąść przed "pacjentem" , także fajnie ze się udało mimo wszystko komputer doprowadzić bez wkładu finansowego do takiego stanu aby można było z nie korzystać , na jak jak długo to wystarczy ? oraz oddając gdzieś płytę główna i procesor w celu sprawdzenia, zaznacz ze chciał byś te dwa podzespołu przetestować osobno a nie razem. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...