Skocz do zawartości
Styx

NVIDIA GeForce RTX 4000 / RTX 4000 Super (Ada Lovelace) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam jeszcze z tematem bo zacząłem się zastanawiać nad zmianą procka ALE

zobaczyłem te testy i uznałem że coś musi być u mnie nie tak z tą gierką.

Mianowicie znalazłem testy tu:

https://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/palit_rtx_4070_ti_gamingpro_review/13

Dla leniwych konfig mega podobny do mojego z tą różnicą że Ryzen 3950X czyli to samo tyle że wiecej rdzeni i wątków

co w gamingu nie powinno rzutować.

Ja mam szybszy RAM o 200mhz i podręciłem grafę 115+GPU i 1500+ RAM

Wyniki moje i z tego testu:

Metro Exodus

metro_obcy.thumb.jpg.708884be9ba195308d9c4d238b575cb3.jpg

obraz.png.2203d820c7cc46944954843472b77d12.png

3D Mark Port Royale

obraz.png.f212734e786c89ac702b4a3c95860cd5.png

royal.thumb.jpg.55eb9d8464c59e7261c8af37e330a9f0.jpg

Te dropy w Metro są jakieś nieracjonalne i myślę że to jednak nie wina procka na w zasadzie +- gorszym konfigu wyniki są miażdząco lepsze...

Zrzut ekranu 2023-07-19 210239.jpg

Edytowane przez Mischa_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję waszej rady.

Od trzech miesięcy mam nowy komputer wyższej klasy (złożony) ze względu na pracę.

Od początku (choć nie dam sobie głowy uciąć), mam dwa problemy.

1. Podczas pracy w Photoshopie przy przesuwaniu poszczególnych elementów pojawiają się białe smugi - tak, jakbym mazała gumką. Dopiero jak przesunę całą grupę elementów to grafika w tym miejscu wraca.
  2. Podczas przewijania filmu (co dziwne, chyba tylko na Polsat Box Go) na ekranie pojawiają się piksele, czarne lub kolorowe.
    Sporadycznie przy przeglądaniu internetu pojawiają się pikselowe sekundowe paski, natomiast przy zamykaniu kart w eksploratorze plików robią się takie jakby pikselowe obramowania. Zdarzają się również inne mignięcia.

Sytuacje te nie są wyjątkowo upierdliwe ani częste, ale jednak coś się musi z tą kartą dziać. Chciałabym się dowiedzieć co może być powodem, nim oddam cały komputer na serwis do Komputronika. Póki co nie mogę wziąć urlopu, a szczerze mówiąc podejrzewam, że to serwisowanie trochę potrwa. Jestem osobą niepełnosprawną i ostatnie czego bym chciała to stracić pracę. Może nie jest to wielka awaria i lepiej oddać samą kartę do naprawy poza gwarancją? 

Poniżej pełna specyfikacja komputera:

1 [BX8071513700KF] Intel Core i7-13700KF [Intel Core i7 | Socket 1700 | 3,40-5,40Ghz |
Raptor Lake | brak chłodzenia w komplecie, brak rdzenia graficznego]

2 [TUF-RTX4070-O12G-GAMING] ASUS GeForce RTX 4070 TUF Gaming OC 12GB
DLSS 3 [Chipset NVIDIA RTX 4070 | 12GB]

3 [TUF GAMING B760M-PLUS WIFI D4] ASUS TUF GAMING B760M-PLUS WIFI D4
[Socket 1700| Chipset Intel B760 | DDR4 |]

4 [KF436C16RB1K2/32] Kingston FURY Renegade 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4
CL16 DIMM] [32GB | 2x16GB | 3600MHz | DDR4 | CL16 | DIMM | ]

5 [ALEG-960M-1TCS] Adata LEGEND 960 MAX M.2 NVMe PCIe4x4 1TB

6 [ST2000DM008] Seagate BarraCuda 2TB [3,5" | 2TB | SATA600 | 7200RPM | 256MB
cache]

7 [EY3B003] ENDORFY Navis F360 [Endorfy Navis F360 to sprzęt, który zmrozi krew w
żyłach podzespoły Twojegokomputera.]

8 [GP-UD850GM] Gigabyte GP-UD850GM [850 | ATX | 120 mm | 20 + 4 pin | 150mm x
86mm x 140mm | modularny | 80 PLUS Gold]

9 [PH-EC600PSTG_AG01] PHANTEKS Eclipse P600S Silent TG szara [Middle Tower |
antracytowa | bez zasilacza | 1 x USB 3.1 Typ C, 2 x USB 3.0 | 240mm x 520mm x 510mm | wyciszona | z oknem z hart. szkła]

01.png

02.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

ten monitor Dell to jaki model ? 

czy na pewno to jest problem karty graficznej ?

ach ten beta system win11 ciągle pomaga użytkownikom XD 

zapoznaj się z całym materiałem 

https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE

np. w 15 minucie w efekty wizualne - są dwie opcje 

efekt przezroczystości 

efekty animacji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź gpu i karte graficzną na innym konfigu tzn do tego kompa inny monitor a gpu w innym

jakim kablem masz podłączony monitor z gpu bo czasami wystarczy tutaj podmianka żeby cuda znikły (niby nie powinno to robić różnicy przy hdmi/dp ale jednak potrafią nieźle namieszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.10.2023 o 19:03, Mr.T... napisał(a):

ach ten beta system win11 ciągle pomaga użytkownikom XD 

zapoznaj się z całym materiałem 

https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE

Ech, najstarszy na świecie problem. Mały Jaś grzebał w systemie zachęcony filmikiem na youtube, popsuł, a potem ten zły microsoft mu rzucał kłody pod nogi przy każdej aktualizacji.

Teraz na szczęście tego już mniej, ale przy W7 to była plaga. Na Labie przynajmniej 1 temat zawsze się toczył właśnie z powodu zastosowania mądrych rad z youtuba. 

Omijać tą zarazę szerokim łukiem. Ta idiotka chce tu wymuszać pracę procesora z najwyższym taktowaniem przez cały czas, co jest absolutnie poronionym pomysłem. Nie wiem, czy jej się udało. Nie chce mi się tego dalej oglądać. Typowy "poradnik" dla ludzi niepełnosprytnych i 12-latków, dla których zaśmiecony autostart to odkrycie roku. 

Za polecanie czegoś takiego powinna być podmiana awatara na karnego kutasa na tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Makavcio napisał:

Ech, najstarszy na świecie problem. Mały Jaś grzebał w systemie zachęcony filmikiem na youtube, popsuł, a potem ten zły microsoft mu rzucał kłody pod nogi przy każdej aktualizacji.

Teraz na szczęście tego już mniej, ale przy W7 to była plaga. Na Labie przynajmniej 1 temat zawsze się toczył właśnie z powodu zastosowania mądrych rad z youtuba. 

Omijać tą zarazę szerokim łukiem. Ta idiotka chce tu wymuszać pracę procesora z najwyższym taktowaniem przez cały czas, co jest absolutnie poronionym pomysłem. Nie wiem, czy jej się udało. Nie chce mi się tego dalej oglądać. Typowy "poradnik" dla ludzi niepełnosprytnych i 12-latków, dla których zaśmiecony autostart to odkrycie roku. 

Za polecanie czegoś takiego powinna być podmiana awatara na karnego kutasa na tydzień.

wylałeś wiadro pomyj ale sam niczego nie zaproponowałeś... 

czyli co ?, krytykować tak, ale sam niczego nie wnosisz do wątku aby problem rozwiązać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłam ustawienia karty graficznej i problem z pikselami w Polsat Box znikł, przy przeglądaniu internetu chyba też. Przy minimalizowaniu kart dalej się pokazują czarne plany, białe maźnięcia w Ps przy przesuwaniu elementów dalej się robią, może trochę mniejsze. Dziwne to wszystko 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Znalazłem cos takiego:

https://www.techpowerup.com/forums/threads/youtube-discord-visual-studio-code-are-flickering-with-black-checkered-squares-vertical-lines-partial-solutions-to-this-issue.306623/

W skrócie problem jest z DirectX11 API a rozwiązanie problemu na tą chwile to:

Wykonaj następujące kroki:
1.⠀chrome://flags – dla przeglądarki Google Chrome
⠀⠀opera://flags - dla Opery
⠀⠀edge://flags - dla Edge'a
2. szukaj: Choose ANGLE graphics backend
3. Zmień API na inne niż Default i DX11. Gorąco polecam wybór OpenGL, ponieważ jest to najlepsza opcja dla procesorów graficznych NVIDIA.

Ja testuje drugi dzień to rozwiązanie i nic mi się nie pojawia a miałem praktycznie identyczny problem, nawet te romby czy kwadraty były takie same jak te na Twoim zdjęciu.

Jedyne co zauważyłem to podczas oglądania na Netflixie obraz robi się ciemniejszy by po chwili wrócić do normy. Dodam tylko że walczę z tym już jakiś czas, wymieniałem przewody i do DP i do HDMI, podpinałem inny monitor i byłem przekonany ze to wina karty ale okazuje się ze to wina Microsoftu i Nvidii. Na forum piszą ze niby już nad tym problemem pracują wiec pozostaje czekać.

Mam nadzieje że Tobie to też pomoże.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Corji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jak to w końcu jest z tymi topiącymi się gniazdami w 4090, bo już nie wiem czy zwracać nowego RTX4090 czy olać sprawę i cieszyć się grami w 4k?
Z kartą od razu zakupiłem dedykowany kabel do zasilacza (CORSAIR CP-8920331 12+4 PCIE 5.0), który od razu podłącza się do zasilacza, jest elastyczny i nie wygina się w gnieździe karty graficznej.

Wczoraj na Reddit, trafiłem na post, gdzie jeden gość mając taki sam zasilacz (Corsair RM850x) i taką samą kartę graficzną (Asus TUF 4090 OC) oraz ten sam dedykowany kabel, twierdził że karta uszkodziła mu zasilacz przez zbyt mocne obciążenie dwóch linii. Co ciekawe działa mu na tym zasilaczu RTX 3080, który pobiera niewiele mniej mocy.

Mam jeszcze tydzień na decyzję, ale normalnie zacząłem się obawiać o obciążanie tej karty i zrobiłem UV na 0,950v i od razu zauważyłem 50W mniejszy pobór, ale nadal potrafi dojść pod +360W.
gpGgexT.jpg

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

przecież posiadasz zasilacz z - Wentylator ML 135mm z łożyskiem z lewitacją magnetyczną XD 

a tak n a poważnie fizyki nikt nie zmieni, sporo uszkodzeń gniazd -wtyczek wynikało ze wtyczka nie była wsuwana do końca ( a mówili aby nie wkładać do końca, to ja już nie wiem jak to jest z tym wpychaniem XD ) 

jak masz obawy, to zawsze możesz zakupić "pirometr laserowy", dużo nie kosztuje i sam możesz sprawdzić zmierzyć podczas dużego obciążenia jaka jest temperatura na wtyczce , oraz zamieścić stosowny wpis aby się podzielić informacja.

np. z alledrogo

https://allegro.pl/listing?string=pirometr laserowy&order=p   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że gniazdo HPWR to poroniony pomysł z którego już się firmy wycofują - za małe styki  nie są wstanie przenieść obciążeń beż nagrzewania się a gniazdo ( też za małe) nie jest wstanie tego ciepła odprowadzić. Wcześniej czy później sfajczy się większość z nich.

A najlepszy w tym jest fakt, że wina jest zrzucana na użytkowników.....

@.PaVLo.nie jestem pewien czy w wypadku uszkodzenia oryginalny kabel Corsair nie będzie przyczyną odrzucenia reklamacji. Czytalem jakis czas temu, że producenci zalecają używanie tych dołączonych do karty graficznej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę tego teraz znaleźć, ale widziałem na zagranicznej stronie Asusa, że nie będą brać pod uwagę czy karta była zasilana kalem z zestawu, czy jakimś innym. Jest to też logiczne, bo sam od bardzo dawna, używałem wyłącznie oryginalnych kabli od zasilacza, a nie tych śmiesznych przejściówek, które producenci kart graficznych dorzucali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, 

Jestem na etapie wyboru GPU do mojego zestawu i jestem już prawie pewny, że wybiorę 4070 tylko jeszcze nie wiem w jakiej wersji. Myślałem o MSI Gaming Trio, ale często ceny są bardzo zawyżone i nie wiem czy warto dopłacać czasem 400-500 zł względem Gigabyte Gaming OC, który zwykle występuje w okolicach 3200 zł. Ostatnio znalazłem na stronie NVIDII Foundersa w cenie 3 tysięcy. Tylko zastanawiam się skąd wysyłana jest karta, ile trzeba czekać i jak realizowana jest gwarancja. Po za tym nie wiem czy FE to udana konstrukcja tj. cicha, chłodna i bez piszczących cewek. I takiego GPU też poszukuje. Miłym dodatkiem jest 4 letnia gwarancja i podświetlenie RGB. Maksymalna długość karty jaka mnie interesuje to 345 mm długości, a cena im bliżej 3200 zł tym lepiej. Jakie modele 4070 są według was warte uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte Gaming OC RTX 4070 to karta z dobrym chłodzeniem. Za 3500zł masz jednak totalny overkill w postaci AORUS Master RTX 4070 (jak lubisz ciszę przy niskich temperaturach, bez grzebania z UV, to karta super).

13 godzin temu, Astec napisał:

Maksymalna długość karty jaka mnie interesuje to 345 mm długości

... aha ... tu może być problem. Nie, jednak widzę ten AORUS ma 342mm.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam od 4 miesięcy Asus Dual GeForce RTX 4070. Fakt ma tylko 2 wentylatory, ale dają rade spokojnie z tą kartą. Temperatury w mojej obudowie, która nie należy do tych z dobrym przepływem powietrza, nie są wyższe niż 70 stopni. Piszczące cewki u mnie nie występują. Ledów brak. Zobacz sobie testy u Liptona tych kart, ja w ten sposób dobrałem swoją. Ogólnie spotkałem się z opiniami że nie opłaca się dopłacać do lepszego chłodzenia w tych kartach ,gdyż aż tak bardzo się nie grzeją.

Edytowane przez Grecja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2023 o 23:40, Corji napisał(a):

Hej.

Znalazłem cos takiego:

https://www.techpowerup.com/forums/threads/youtube-discord-visual-studio-code-are-flickering-with-black-checkered-squares-vertical-lines-partial-solutions-to-this-issue.306623/

W skrócie problem jest z DirectX11 API a rozwiązanie problemu na tą chwile to:

Wykonaj następujące kroki:
1.⠀chrome://flags – dla przeglądarki Google Chrome
⠀⠀opera://flags - dla Opery
⠀⠀edge://flags - dla Edge'a
2. szukaj: Choose ANGLE graphics backend
3. Zmień API na inne niż Default i DX11. Gorąco polecam wybór OpenGL, ponieważ jest to najlepsza opcja dla procesorów graficznych NVIDIA.

Ja testuje drugi dzień to rozwiązanie i nic mi się nie pojawia a miałem praktycznie identyczny problem, nawet te romby czy kwadraty były takie same jak te na Twoim zdjęciu.

Jedyne co zauważyłem to podczas oglądania na Netflixie obraz robi się ciemniejszy by po chwili wrócić do normy. Dodam tylko że walczę z tym już jakiś czas, wymieniałem przewody i do DP i do HDMI, podpinałem inny monitor i byłem przekonany ze to wina karty ale okazuje się ze to wina Microsoftu i Nvidii. Na forum piszą ze niby już nad tym problemem pracują wiec pozostaje czekać.

Mam nadzieje że Tobie to też pomoże.

Pozdrawiam.

Corji, nie chcę zapeszać, ale chyba problem znikł po zmianie na OpenGL. Dzięki za podrzucenie pomysłu. 

Wszystkim innym też dziękuję za pomoc. Smugi w Photoshopie dalej się pojawiają, no ale dobrze, że cokolwiek widzę - poszukam, może i na ten problem znajdę radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdeczie, mam problem z grafiką RTX 4080 Ventus 3x OC. Kilka miesiecy wstecz odpaliłem sobie AC Origins śmigało pieknie w średnio 120 fps przy czym gpu pracowało w średnio 75% do 85% obciążenia, indentycznie sprawa miała sie z Ghost Recon Breakpoint i Wildlands . Ostatnio wróciłem do w/w tytułów i okazało sie że średnia fps  to ok 85, żaden z nich nie przekracza 100, a grafika pracuje w 100%. Jest to ogromny spadek wydajności więc sprawdziłem w innych grach i jest podobnie, wszystko działa gorzej niż poprzednio. Postawiłem nowy system, nowe sterowniki i nadal jest tak samo. Teperatury nie CPU nie przekraczaja 60 stopni a GPU 70. Jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic. Czy Ty myślisz, że ludzie mają szklaną kulę i z takich informacji podadzą receptę na problem? Może chociaż podał byś jaki masz cały komputer, jakie oc lub uv, ustawienia pamięci, wersje sterowników (wcześniej i obecnie) itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi