radiradi Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Z tego co widze to een zasilacz nie ma zabezpieczenia temeraturowego (OTP) i przed przeciążeniem (OCP). Nie przypadkiem się znalazł w Tier E (unikać) na https://cultists.network/140/psu-tier-list/. 550W jest w teorii wystarczające, tym bardziej, że 4070 Super ma zbliżony pobór mocy do 2070 Super, ale ja osobiście wymieniłbym zasilacz na coś pewniejszego. Edytowane 6 Sierpnia przez radiradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 1 godzinę temu, radiradi napisał: Z tego co widze to een zasilacz nie ma zabezpieczenia temeraturowego (OTP) i przed przeciążeniem (OCP). Nie przypadkiem się znalazł w Tier E (unikać) na https://cultists.network/140/psu-tier-list/. 550W jest w teorii wystarczające, tym bardziej, że 4070 Super ma zbliżony pobór mocy do 2070 Super, ale ja osobiście wymieniłbym zasilacz na coś pewniejszego. A co to OPP,OVP,SCP,SIP,UVP? Nie siej paniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Poczytaj sobie: https://ramtechno.com/7-protections-to-look-for-in-a-power-supply/ https://landing.coolermaster.com/faq/what-are-the-definitions-of-ovp-opp-ocp-scp-otp-and-bop/ O ile jeszce brak OCP nie jest może dyskwalifikujący (przy single-rail OPP powinien w wiekszości sytuacji wystarczyć, przy założeniu, że masz sprawne wszystkie podzespoły i peryferia) to brak zabezpieczenia przed przegrzaniem (OTP) już tak. Jak zacznie padać wentylator w PSU albo się zabrudzi kurzem to przy dużym obciążeniu dowiesz się, po co jest takie zabezpieczenie. Edytowane 8 Sierpnia przez radiradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 9 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 15 godzin temu, radiradi napisał(a): Poczytaj sobie: https://ramtechno.com/7-protections-to-look-for-in-a-power-supply/ https://landing.coolermaster.com/faq/what-are-the-definitions-of-ovp-opp-ocp-scp-otp-and-bop/ O ile jeszce brak OCP nie jest może dyskwalifikujący (przy single-rail OPP powinien w wiekszości sytuacji wystarczyć, przy założeniu, że masz sprawne wszystkie podzespoły i peryferia) to brak zabezpieczenia przed przegrzaniem (OTP) już tak. Jak zacznie padać wentylator w PSU albo się zabrudzi kurzem to przy dużym obciążeniu dowiesz się, po co jest takie zabezpieczenie. Jak zacznie padać wentylator to ciężko będzie tego nie usłyszeć. Falujące albo terkoczące łożysko słychać z kilku metrów. To po uno. Po drugie, warto raz na kilka miesięcy zajrzeć do podzespołów i chociaż je odkurzyć - jak ktoś jest świadomym użytkownikiem to tak jak sprawdza olej w aucie tak i otwiera kompa raz na jakiś czas - nie wierzę więc że nie zobaczy zaczopowanego zasilacza. Proste. Po trzecie, tier e to nie czarna lista, dopóty dopóki taki zasilacz nie przejawia niestabilności nie ruszałbym go z miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 9 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2 godziny temu, Qrdello napisał: Po trzecie, tier e to nie czarna lista, dopóty dopóki taki zasilacz nie przejawia niestabilności nie ruszałbym go z miejsca. I przede wszystkim rozmawiamy o sprawdzonym zasilaczu (dobre parametry i podzespoły), a nie o jakieś firmie krzak, tym bardziej, że chłop kupił golda, jak na tamte czasy w zasadzie, chyba z reguły polecano bronze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia Do tego Supremo nie ma kabla jak do innych markowych zasilaczy z 2x8 na 16PIN tylko gówniana przejściówka od karty. Masz za słabego proca do 4070 Super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia E tam, jak jest sprawny to pociągnie kartę która w stresie zjada 200-220W, bez jaj 😕 reszta kompa nie zaśsie więcej jak 100-150W w stresie to i tak solidny zapas zostaje. Nie wpadajmy w panikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia W dniu 5.08.2024 o 20:39, indianajohnson napisał: Na reddicie powiedzieli mi zebym unikał tego zasilacza bo według tej listy https://cultists.network/140/psu-tier-list/ jest to Tier E. Jedyne czego się obawiam to czy w przypadku awarii zasilacza nie weźmie on ze sobą np. nowej karty graficznej. Na górze strony masz opisaną metodologię podziału: Tier E - units expected to be qualifying for no higher than tier D but without reviews or reliable information on, or otherwise having characteristics or issues keeping them from being placed on the same tier as better tier D units, or otherwise, units there are too little information on to be reliably tiered. Wg mnie dla autorów strony jest to nieznana marka i stąd takie przypisanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia Dlatego napisałem, że jak sprawny. Trzeba zawsze brać na poprawkę że nawet super zasilacz potrafi po 3-4 latach zacząć się sypać. 😕 Nie ma się też co łudzić że anglojęzyczne strony będą testować każdą naszą rodzimą produkcję od A do Z, wybiorą może z 2 flagowe modele a reszta dla nich to noname - stąd z automatu tier E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 14 godzin temu, Qrdello napisał: Trzeba zawsze brać na poprawkę że nawet super zasilacz potrafi po 3-4 latach zacząć się sypać. Potrafi paść nawet po paru dniach - kwestia trafienia wadliwego egzemplarza 😉 14 godzin temu, Szeryf napisał: Na górze strony masz opisaną metodologię podziału: Tier E - units W ogóle darowałbym sobie tą śmieszną "angielską" stronkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Cena podobna wiec się zastanawiam którą wybrać? MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X lub MSI GeForce RTX 4090 Suprim Liquid X 24GB GDDR6X Pozdrawiam Jednak będę szukać cichego 4080 Super Jakiego możecie polecić? Zastanawiam się nad: PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X (VCG4080S16TFXXPB1-O) Edytowane 19 Sierpnia przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Wolałbym na powietrzu,to nie te czasy gdzie woda bedzie cichsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia tę https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-4080-super-gaming-x-slim-16gb-dlss-3 Zostanie z 3800zł i można coś innego kupić, ale jak musi być 4090 to obie karty TOP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Ja z kolei jestem za liquidem: https://www.x-kom.pl/p/1075541-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-4090-suprim-liquid-x-24gb-gddr6x.html Ponad 400Wat ciepła pójdzie poza obudowę, a to mnóstwo ciepła. Dzisiejsze pompki są o wiele cichsze niż jeszcze dwa/trzy lata wstecz. Sam zrobiłem sobie AIO dla RTX3060ti z uniwersalnego bloku + rezo-pompka + chłodnica i to się sprawdza idealnie szczególnie w gorące letnie dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Według TPU i guru3d Liquid jest trochę chłodniejszy I cichszy https://www.guru3d.com/review/msi-geforce-rtx-4090-suprim-x-review/page-32/#cooling-noise-levels https://www.guru3d.com/review/msi-geforce-rtx-4090-suprim-liquid-x-review/page-32/#cooling-noise-levels Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raduss Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) Dzień dobry, Mój PC, który złożyłem ostatnio i aktualnie użytkuje: AMD Ryzen 7 7800X3D ASRock B650E PG RIPTIDE WIFI Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB Black NZXT H7 Flow White&Black MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 Pytanie zasadnicze patrząc na ceny 4070Ti super (~4k) 4080 super (~4,7k) Różnica w FPS to średnio 20-25fps Warto iść w 4080 super czy najoptymalniej 4070Ti super uwzględniajac opłacalność-fps? Edytowane 25 Sierpnia przez Raduss zmiana opisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giecze Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) W nawiązaniu do tematu mam pytanie dot. moda chłodzenia GPU. Mam tego PNY 4070 Super XLR8 Verto (w obudowie NZXT H1 v1). Po zamontowaniu (zmieścił się "na żyletki") od radiatora do obudowy (filtra) zostaje jakieś 28mm. Mam możliwość dać albo 3 wentyle 92mm 14-15mm (mały wybór, np drogie Noctua A9x14) i zostawić około 1cm odstępu (zrobiłbym też "tunel"), albo dać wentyle 92x25mm (np. wiele tańsze Arctic F9 PWM PST) prawie na styk. Co Waszym zdaniem ma szanse zadziałać lepiej/ciszej (zakłam że te 25 działały by w okolicy minimum, zrobię UV GPU)? PS. Tutaj widok na heatsink tej karty Edytowane 25 Sierpnia przez giecze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Jak masz 4.7K zł to od razu kupuj 4080S. Na tej karcie nawet 4K można pięknie ogarnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raduss Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Środki finansowe mam nawet i na 4090 ale jej nie biorę pod uwagę bo aż taki potwór do moich potrzeb nie jest wskazany. Jeśli chodzi o 4080 super to na jaką markę najlepiej się ukierunkować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia Najlepiej pny xlr8 ( brak serwisu ,duze chłodzenie) i bios cichy z techpowerup 1000rpm 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Ja wziąłem Zotac-a Trinity Black bo był najtańszy w danym momencie, jest ok. 70st na rdzeniu, hot spot 81, zegary po delikatnym UV 2745 przy 0.95V i to daje jakieś 280W. Wentylatory rozkręca gdzieś do 1350-1400 RPM, jest względnie cicho. Na pewno są jednak lepsze modele. Co do samego wyboru to ja nie rozważałem nawet 4070 Ti Super bo jest zwyczajnie za drogi na tle 4080, którego można wyrwać nawet za 4300 zł. Edytowane 27 Sierpnia przez Ard'aenye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anteeeko Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Cześć, Jeśli masz budżet przeznaczony na karte jest duży , poleciłbym brać 4080 super. Zawsze kupowałem karty od MSI i nigdy nie miałem żadnych problemów, więc mogę je polecić 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Różnica to nie jest 20fps , tylko 20%. Pytanie w co grasz. I jaki masz monitor jeżeli monitor 1440p to 4070TiS, natomiast do 4k lepiej wziać 4080S. Natomiast jeżeli grasz w 4k i lubisz instalować mody to lepszy bedzie 4090. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raduss Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 48 minut temu, maxmaster027 napisał: Różnica to nie jest 20fps , tylko 20%. Pytanie w co grasz. I jaki masz monitor jeżeli monitor 1440p to 4070TiS, natomiast do 4k lepiej wziać 4080S. Natomiast jeżeli grasz w 4k i lubisz instalować mody to lepszy bedzie 4090. Na filmikach widziałem porównania rtx 4070ti super z rtx 4080 super to różniły się tylko ok 24 FPS jeśli mowa o FPS. Nie mam monitora. Gram na tv QLED65c 120hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 29 minut temu, Raduss napisał(a): Na filmikach widziałem porównania rtx 4070ti super z rtx 4080 super to różniły się tylko ok 24 FPS 24fps od 10, 100 czy 1000? Masz mocny cpu wiec na pewno warto isc w 4080s,byle ciche bo to juz jakieś 300wat realnie Zaezy też od monitora bo w 3440 to mus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raduss Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) W dniu 27.08.2024 o 15:05, karro napisał: 24fps od 10, 100 czy 1000? Masz mocny cpu wiec na pewno warto isc w 4080s,byle ciche bo to juz jakieś 300wat realnie Zaezy też od monitora bo w 3440 to mus Chodzi o to że 4070Ti Super pokazywała w danym momencie gry 127fps i w tym samym momencie 4080 Super miała 151fps to o 24fps 4080 była lepsza. Jeśli coś źle rozumuje to wyprowadź mnie proszę z błędu. Edytowane 4 Września przez Raduss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 1 godzinę temu, Raduss napisał: Chodzi o to że 4070 pokazywała w danym momencie gry 127fps i w tym samym momencie 4080 miała 151fps to o 24fps 4080 była lepsza. Jeśli coś źle rozumuje to wyprowadź mnie proszę z błędu. No ok a w jakiej grze? Zapodaj link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2 godziny temu, Raduss napisał(a): Chodzi o to że 4070 pokazywała 4070TI super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia https://www.krsystem.pl/palit_geforce_rtx_4070ti_super_jetstream_oc_16gb_gddr6x_dlss_3-item-73437.html 3600zł https://tolubisz.eu/Karta-graficzna-Gigabyte-GeForce-RTX-4070-Ti-SUPER-WINDFORCE-OC-16GB-GDDR6X-p494433 3660zł 4080 to jest wydatek 4800zł. Więc jednak cena wyższa o 33%, a wydajność po o.c to będzie raczej 15% dla 4080. Więc ogólnie 4070Ti super jest bardziej opłacalna w cenie 3600zł. Jednak jeżeli potrzebujesz 4k to moze warto dorzucic te 15% niekiedy 20 zalezy od gry, i tutaj też oc sie liczy, da lepsza wydajnosc. Ogolnie 4080 S to lepsza karta, ale droższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Oba kiepskie Jeden ma mały radiator drugi prawdopodobnie chroboczące wentylatory https://www.komputronik.pl/product/890854/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4070-ti-super-xlr8-gaming-verto--epic-x-rgb--triple-fan-oc-16gb-gddr6x-dlss-3.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo&ceneo_cid=b34b8877-a1e7-46b9-a632-8206de25ad52https://www.komputronik.pl/product/890854/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4070-ti-super-xlr8-gaming-verto--epic-x-rgb--triple-fan-oc-16gb-gddr6x-dlss-3.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo&ceneo_cid=b34b8877-a1e7-46b9-a632-8206de25ad52 dajesz bios od pny quiet i masz 1000 rpm w otwartej budzie Obecnie jest tez w promocji niezły trinity zotaca na 5 letniej gw po rejestracji https://www.pepper.pl/promocje/vga-zotac-geforce-rtx-4070-ti-super-16gb-trinity-black-edition-884799 Edytowane 27 Sierpnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...