Skocz do zawartości
Styx

NVIDIA GeForce RTX 4000 / RTX 4000 Super (Ada Lovelace) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, axsin302 napisał(a):

SUPER on gra w CS i chce mieć jak najwięcej FPS a monitor jaki to inna sprawa. Ty mu każesz robić jakieś kagańce .... jak dla mnie UV się udało tylko wentylatory są do bani ustawione 55'c więc ma zapas do 70 ;/ 

Masz rację. Nie wiemy nawet jaki ma teraz monitor. Tak czy owak bez grzebania w panelu gpu się nie obędzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia i jej zajeb**** stery. Zainstalowałem 566.36 bo jakieś poprawki miały być w grach co ostatnio pykam i co? Po kilku minutach nieważne w co gram gra się ubija bez żadnego komunikatu... Czyli unistall, DDU i bluescreen przy odpalniu win... 0xc0000225 no miodzio, po godzinie walki na zapasowym dysku postawiona 10 i zaraz będę instalował 11 od sromotnika.

Tak żeby nie było że ngreedia ma lepsze stery od AMD. No i ten zamulający niemiłosiernie panel...

Stety niestety więcej jazd mam z GTX/RTXami...

Dobra wypłakałem się

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

planuje zmiany w kompie. Zastanawiałem się nad zmianą ułożenia karty graficznej RTX4080 super na wertykalny. Chciałem kupić ten kabel bo sama obudowa Ausus TUF którą posiadam ma niezbędne narzędzia by przykręcić w taki sposób kartę. 

https://www.morele.net/kolink-kolink-pci-express-5-0-x16-auf-x16-riser-kabel-180-grad-schwarz-30cm-13848326/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19968945056&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-5a9BhCBARIsACwMkJ57NLMjrnIpXZW63YQgk45i0d3JHTtA5N007VIqYSx3AKMEovY0Op0aAm0HEALw_wcB

Zastanawiam się czy tego typu kabel w jakiś sposób nie ogranicza wydajności karty 

oraz

Czy bliskie położenie wentylatorów przy ściance która jest szkłem nie będzie dla niej utrudnieniem w utrzymaniu optymalnych temperatur. Do tej pory w ułożeniu klasycznym karta dostawała świeże powietrze jako pierwsza z racji że wlotowe wentylatory umieściłem na spodzie. 

Z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.01.2025 o 10:13, RickSanchez napisał(a):

Witam, planuję zakup RTX 4070 - na jakie wersje zwrócić uwagę, a czego unikać?

Unikaj najbardziej tandetnych wersji, z małym chłodzeniem i małą ilością ciepłowodów. 200W to może nie jakiś kosmos, ale jest to już trochę ciepła do odprowadzenia.

21 godzin temu, stempel91 napisał(a):

Czy bliskie położenie wentylatorów przy ściance która jest szkłem nie będzie dla niej utrudnieniem w utrzymaniu optymalnych temperatur.

Jakimś utrudnieniem pewnie będzie. Ktoś na forum kiedyś pisał, że temp./kultura pracy mu się pogorszyła, przy niestandardowym położeniu karty, z wentylatorami przy szybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tescie furmark karta rtx asus tuf 4070ti super ma takie temperatury.Moje pytanie jest czy hotspot jak na ta karte nie jest za wysokie.

Karta 70 stopni

Hotspot miedzy 88 a 90 wiekszosc 90 stopni

Pamieci miedzy 68 a 70 stopni

obudowa phanteks nv5 wentyle 4x120 wtlaczaja powietrze a 3x120 wyciagaja z czego dwa sa na chlodnicy od aio

bios quiet

Edytowane przez pb923

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się czy podzielić sie tym doświadczeniem, ale ku przestrodze nie zaszkodzi. 

Otóż kupowałem 3 tygodnie temu z kolegą używaną kartę graficzną (rtx 4070S, ale to nie istotne). Za moją poradą, kolega wybrał odbiór osobisty z przetestowaniem karty na miejscu. Sprzedający pokazał przy okazji całą dokumentację, gwarancja 6 miesięcy jeszcze, wszystko ogólnie super, kolega zauważył że obudowa leżała na boku - to był pierwszy sygnał ostrzegawczy, który zignorowałem, bo właściciel powiedział że łatwiej będzie mu ją dla nas wyjąć i że tak nie wymaga podpórki. Podczas testów temperatury wzorowe, cicho - ogólnie cacy. Rzuciłem tekst czy zszedłby 500zl - od razu to zrobił - co było drugim sygnalem otrzegawczym. 

Ale wzięliśmy, przyjechaliśmy do kolegi, zamontowałem ją, i mamy czarny ekran, dioda debugujaca świeci się przy GPU. Wyjąłem i zainstalowałem ponownie. Myślałem że coś z tą nieszczęsna wtyczką ale nie. Sprawdziliśmy jeszcze na innym kablu, zasilanie było ok. Stwierdziliśmy że jedzie na reklamację, ale jak już była wyjęta z kompa to kolega zasugerował że do 3 razy sztuka, jeszcze na szybko sprawdźmy - i sprawdziliśmy, na szybko, w obudowie leżąco. Działa. Dostałem mindf... i wyjąłem ja z budy, wziąłem linijkę (choć nie była konieczna) i jest bardzo lekki banan. Leciutenki, ale PCB nigdzie nie pęknięte (a to był Gigabyte) - dobra, niech jedzie na gwarancję. 

Na gwarancji ODRZUCILI ją, stwierdzając niewłaściwe użytkowanie. Pojechała na lokalny serwis i poradzili, żeby nie wiązać nadzieji, bo płytka drukowana prawdopodobnie gdzieś nie styka. Teraz czekamy na werdykt. 

Jaki z tego morał - jeśli kupujecie kartę w domu właściciela i zobaczycie że obudowa jest NA BOKU, poproście o test pionowo. Banan może być ledwo widoczny, ale test w pionie (obudowy) wyłapie wszystko. 

Tutaj prawdopodobnie zawinił brak podpórki w komputerze pierwotnego właściciela lub jej niewłaściwe ustawienie. W takim przypadku może zostać uszkodzona płytka drukowana, lut może gdzieś puścić lub może dojść do pęknięcia. 

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, vlad_8011 napisał(a):

Zastanawiałem się czy podzielić sie tym doświadczeniem, ale ku przestrodze nie zaszkodzi. 

Otóż kupowałem 3 tygodnie temu z kolegą używaną kartę graficzną (rtx 4070S, ale to nie istotne). Za moją poradą, kolega wybrał odbiór osobisty z przetestowaniem karty na miejscu. Sprzedający pokazał przy okazji całą dokumentację, gwarancja 6 miesięcy jeszcze, wszystko ogólnie super, kolega zauważył że obudowa leżała na boku - to był pierwszy sygnał ostrzegawczy, który zignorowałem, bo właściciel powiedział że łatwiej będzie mu ją dla nas wyjąć i że tak nie wymaga podpórki. Podczas testów temperatury wzorowe, cicho - ogólnie cacy. Rzuciłem tekst czy zszedłby 500zl - od razu to zrobił - co było drugim sygnalem otrzegawczym. 

Ale wzięliśmy, przyjechaliśmy do kolegi, zamontowałem ją, i mamy czarny ekran, dioda debugujaca świeci się przy GPU. Wyjąłem i zainstalowałem ponownie. Myślałem że coś z tą nieszczęsna wtyczką ale nie. Sprawdziliśmy jeszcze na innym kablu, zasilanie było ok. Stwierdziliśmy że jedzie na reklamację, ale jak już była wyjęta z kompa to kolega zasugerował że do 3 razy sztuka, jeszcze na szybko sprawdźmy - i sprawdziliśmy, na szybko, w obudowie leżąco. Działa. Dostałem mindf... i wyjąłem ja z budy, wziąłem linijkę (choć nie była konieczna) i jest bardzo lekki banan. Leciutenki, ale PCB nigdzie nie pęknięte (a to był Gigabyte) - dobra, niech jedzie na gwarancję. 

Na gwarancji ODRZUCILI ją, stwierdzając niewłaściwe użytkowanie. Pojechała na lokalny serwis i poradzili, żeby nie wiązać nadzieji, bo płytka drukowana prawdopodobnie gdzieś nie styka. Teraz czekamy na werdykt. 

Jaki z tego morał - jeśli kupujecie kartę w domu właściciela i zobaczycie że obudowa jest NA BOKU, poproście o test pionowo. Banan może być ledwo widoczny, ale test w pionie (obudowy) wyłapie wszystko. 

Tutaj prawdopodobnie zawinił brak podpórki w komputerze pierwotnego właściciela lub jej niewłaściwe ustawienie. W takim przypadku może zostać uszkodzona płytka drukowana, lut może gdzieś puścić lub może dojść do pęknięcia. 

Od banana nie styka rdzeń prawdopodobnie. U Pawła Ostrówki do przekulkowania i przelutowania. Polecam chłopaka.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

73 stopnie średnia na rdzeniu i 90 stopni HotSpot, to są temperatury mieszczące się w dopuszczalnych. Temperatury może niskie nie są, ale w końcu nie powinieneś być zaskoczony przy karcie mającej TDP 320W, szczególnie, że nie wybrałeś chłodzenia AiO dla GPU (co jest w sumie dziwne, skoro do mniejszej mocy CPU, zastosowałeś 360mm chłodnicę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi