karro Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 zrób 3d marka time spy czy jest w normie jakie mas cpu,gpu load na pulpicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinoslaw Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 i7 13700k - 32 GB 2x16 GB DDR4 3600 - Samsung 980Pro 500 GB - Msi RTX 4080 Ventus 3x OC - PSU MSI RB50G 850 Gold Starszy sterownik to 536.99 a obecnie 546.17. Sprawdzałem na obu i bez róznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Z tego co widzę jak uruchamiam GR Breakpoint na Vulkanie to jest ogromny wzrost FPS. Te same ustawienia co wyżej i średni fps to 141, min 60, max 232. Może tu tkwi problem z tą grą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinoslaw Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Własnie sprawdziłem na Vulkanie i jest dokładnie tak samo plus gra wysypuje sie do pulpitu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinoslaw Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Tu screen z AC Origins gdy wszystko było dobrze teraz średni wynik fps to 95 a wynik w klatkach nie wiele ponad 10000. Odinstalowałem wiec nie mam grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) wygląda że z GPU wszystko u Ciebie OK. Zrobiłem u siebie TimeSpy i wyszło: Wynik trochę wyższy bo OC +165Mhz na gpu i +1300Mhz na pamięciach, obstawiam problem z grą albo windows bruździ Edytowane 26 Listopada 2023 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Na pewno nie jest wszystko OK, procesor ma za słaby wynik w 3DM. Nie mam już i5 13600kf sparowanego z 4080, ale moje wyniki były lepsze bez podkręcania. https://www.3dmark.com/spy/41112740 Jak na procesor 8P/16 + 8E jakim jest i7 13700F wynik CPU powinien być pewnie w granicach 21k. Spadek wydajności procesora to i spadek fps. Zobacz taki średni wynik z TimeSpy twojego setu - https://www.3dmark.com/spy/42675538 Bios do ustawień domyślnych i wtedy sprawdź. Edytowane 26 Listopada 2023 przez ju-rek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Tylko że ja mam 9900K podkręcony na 5GHz a nie 13700K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Teraz, falcoon84 napisał: Tylko że ja mam 9900K podkręcony na 5GHz a nie 13700K Piszę o jego wyniku, on ma na cpu 14430, mniej jak na stock 13600k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinoslaw Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Po resecie biosu do ustawień domyślnych wynik procesora jest jeszcze gorszy 14015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Pobierz DDU odinstaluj sterownik grafiki, włącz w nim aby nie instalował sterownika windows. Zainstaluj sterownik na nowo, ale bez tego syfu GeForce Experience. Może ta nakładka robi jakieś cuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinoslaw Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 Tak zrobiłem, i problem jest o tyle dziwny że np w CP2077 zyskałem dobre 10-20 fps ale tytuły ze stajni Ubi nadal nie wiele lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 26 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2023 To sprawdz inny sterownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Cześć, co się stanie jak podepnę 4070 ti a mam zasilacz tylko 500W? Pozostałe komponenty to i7 12gen, 32gb ram. Zasilacz jest oryginalny i niestety nie mam możliwości podpiąć innego (musiałbym wymienić też płytę główną i obudowę). Czy nie wybuchnie jak to podłączę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Jaki to zasilacz? Tak na styk będzie. W najgorszym wypadku będzie się wyłączał komputer pod obciążeniem. Możesz spróbować zrobić undervolting i powinno to działać. Ale raczej polecałbym wziąć minimum 650W do takiego zestawu. 51 minut temu, Julson napisał: nie mam możliwości podpiąć innego (musiałbym wymienić też płytę główną i obudowę). dlaczego? Obudowy mają standardowe miejsce przeznaczone na zasilacz, a do jakiejś SFF nie zmieścisz 4070Ti, a co ma do tego płyta główna to już w ogóle nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 dzięki za odpowiedź, ale niestety nie ma możliwości (a przynajmniej po usilnych poszukiwaniach) nie znalazłem zasilacza który by pasował do obudowy i do płyty głównej. Niestety ten komputer to jest gniot HP, czyli gotowiec. Chcę ulepszyć kartę, w necie natknąłem się, że maksymalnie wkładają 4070 (bez ti) w małych wersjach z 2 wiatrakami (głównie Zotac). Ja znalazłem nowe MSI które prawdopodobnie się zmieści i ma 4070 TI. Problem mam tylko z tym nieszczęsnym zasilaczem 😕 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Podaj model tego HPka dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 HP Victus 15L i7-12700F/32GB/1TB/Win11 RTX3060Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 OK, fakt, oni używają swoich wymyślnych zasilaczy. Myślę, że max 4070 (bez TI) bym tam włożył. Ti jednak "ciągnie" znacznie więcej prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 trudno, tak pewnie zrobię. Dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 TI bierze ok 230W. Zostaje drugie tyle na pozostałe komponenty. Pewnie da się jedno I drugie pożenić przy delikatnym UV. Pytanie czy wiesz jak i chcesz ryzykować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 oczywiście, że nie wiem jak 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 57 minut temu, Chloru napisał: TI bierze ok 230W W peaku nawet pod 300 podbija, więc zakładając że procesor też jakoś super oszczędny nie jest, a zasilacz jest "specyficzny" to raczej bym nie chciał wywalać tyle na kartę graficzną, która i tak nie wykorzysta swojego potencjału. Mimo wszystko te kilkadziesiąt W różnicy między poborem tych kart moim zdaniem będzie robiło różnicę. 27 minut temu, Julson napisał: oczywiście, że nie wiem jak 😛 Kto pyta, nie błądzi 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julson Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 obawiam się jeszcze wyższego poboru gdyż gram w 4k (nawet kosztem ustawień wolę wyższą rozdzielczość skoro monitor obsługuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angry Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 W dniu 12.11.2023 o 12:27, Grecja napisał: Posiadam od 4 miesięcy Asus Dual GeForce RTX 4070. Fakt ma tylko 2 wentylatory, ale dają rade spokojnie z tą kartą. Temperatury w mojej obudowie, która nie należy do tych z dobrym przepływem powietrza, nie są wyższe niż 70 stopni. Piszczące cewki u mnie nie występują. Ledów brak. Zobacz sobie testy u Liptona tych kart, ja w ten sposób dobrałem swoją. Ogólnie spotkałem się z opiniami że nie opłaca się dopłacać do lepszego chłodzenia w tych kartach ,gdyż aż tak bardzo się nie grzeją. Ile slotów ta karta zajmuje? Ile zapłaciłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SRB Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Tu macie charakterystykę kart 4070. "https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/12sg6zg/rtx_4070_comparison_chart/" Edytowane 11 Grudnia 2023 przez SRB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2023 Raczej nagradzałbym tych producentów którzy robią ciche karty. Wg rozpiski powyżej różnica między Gigabyte OC 32db a 24db w PNY XLR8 to przepaść. Zresztą Gigabyte zawsze robił głośne karty z kilkoma tylko wyjątkami, a szczególnie głośne są Windforce (akurat jak sama nazwa wskazuje). 2% wydajności więcej okupione dużo gorszą kulturą pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiDsid Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Cześć, mam problem i nie wiem czy winny jest Windows 11, sterownik, monitory czy karta graficzna. Najbardziej obawiam się tej ostatniej opcji. Do komputera podłączone są dwa monitory z początku oba za pomocą kabli display port. Taki zestaw działa bezproblemowo od sierpnia. Pierwszym objawem który widziałem chyba raz parę dni temu, było miganie monitorów po wybudzeniu komputera z uśpienia. Na chwilę pojawiał się obraz na obu i po niecałej sekundzie gasł i znowu się pojawiał. Restart pomógł i wszystko było normalnie. Założyłem, że to jakiś błąd wynikający z uśpienia systemu. Dwa dni później kolejny objaw był taki, że drugi monitor zgasł i nie chciał dać się aktywować, jakby się zepsuł. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla był dźwięk podłączania do systemu, ale cały czas był brak sygnału. Jeden, główny monitor działał normalnie a drugi nagle przestał działać. Nie pomogło restartowanie, zmiana portu na karcie graficznej, reinstalacja sterownika na czysto. No signal. Nie mogłem sprawdzić monitora na display port na innym komputerze, bo mój laptop ma tylko HDMI, to podłączyłem HDMI i monitor zadziałał normalnie. Karta graficzna w stacjonarce ma jedno gniazdo HDMI to podłączyłem z powrotem do stacjonarki tym razem HDMI zamiast display port i oba monitory znowu ruszyły. Na tym etapie myślałem, że to albo wina kabla display port, albo dodatkowy monitor się psuje i może pierwsze padło wejście display port, a HDMI działa. Teraz przyszedł czas na trzeci i ostatni objaw. Podczas uruchamiania systemu, zwłaszcza jak jest dłużej wyłączony np. przez noc, albo po wyłączeniu listwy, najpierw monitory dostają wstępny sygnał, pojawia się logo producenta płyty głównej na głównym monitorze, gdy jednak powinien wyświetlić się ekran logowania do systemu Windows oba monitory są czarne - podświetlone, nie wyłączone (nie bez sygnału jak wcześniej), ale tak jakby wyświetlały tylko czarny kolor. Nic się nie daje zrobić. Pomaga albo twardy restart, albo odłączenie i podłączenie jednego z monitorów. Wtedy pojawia się normalny obraz na obu. Wszystkie objawy chronologicznie wystąpiły po sobie w ciągu kilku dni. Teraz zastanawiam się, czy to dodatkowy monitor, który być może się psuje, coś miesza, czy aktualizacja Windows albo sterownika mogła coś zepsuć i robić format, czy to wadliwa karta graficzna, którą trzeba będzie odesłać na gwarancję, ale wówczas zostanę bez komputera. Co radzicie? Setup to: Windows 11 Pro Intel Core i9-13900K MSI MPG Z790 Carbon WiFi Palit GeForce RTX 4090 GameRock OC 24GB Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Kingston Fury Beast, DDR5, 64 GB, 6000MHz be quiet! Pure Power 12 M 1000W Fractal Design Torrent TG Light Tint Monitor główny - GIGABYTE M32UC 31.5" 3840x2160px 144Hz 1 ms Curved Monitor boczny - Asus PB298Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Witam, obecnie mam procesor i5-10400F i z tego co widzę to blokuję ,,bottleneck'' kartę, mam mniej FPS niż powinno być. Mam pytanie jaki mam kupić inny procesor bez wymiany płyty głównej na sokecie 1200, wybrałem i9-10900KF za ~1300zł, pytanie czy jest wystarczający a jeśli tak to jaki jest inny możliwy procek ale tańszy ? Jakie jest minimum ? czym się sugerować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Rozdzielczość 1080p? Jak chcesz sprawdzić dokładnie czy blokuję to ściągnij sobie msi afterburner, przy okazji zainstaluje ci program który po ustawieniu pokaże monit z tego ile uzywana jest karta i procesor, bo nie pamiętam czy w na kładce nvidia jest pokazane użycie procesora 😕 a może alt+R Podaj płytę i zasilacz 10900 to już chłodzenie to podaj cooler cpu Polecam ci mój 11700 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...