Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Witam seria Intela 10 gen. wspiera tylko PCIe 3.0 , dopiero 11 gen. otrzymała wsparcie dla PCIe 4.0 , ale wraz z znacząco wyższymi temperaturami podczas pracy... i tutaj trzeba było by się szarpnąć, na zestaw chłodzący odpowiednio wydajny , co by co chwile nie widzieć 100 stopni na CPU i zrzucanie zegarów - tzw. throttling termiczny niby dla karty graficznej będzie to kilka % na wydajności po miedzy PCIe 3.0 a PCIe 4.0 mniej, ale zawsze. https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/199332/intel-core-i910900k-processor-20m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/212325/intel-core-i9-11900k-processor-16m-cache-up-to-5-30-ghz.html tak jak pisze axsin302 , przed zakupem sprawdź na np., msi afterburner , czy w grach procesor jest obciążany na 100% ? a karta graficzna ile %? to samo tyczy się pamięci operacyjnej, oraz ile jest zajmowane Vram z karty graficznej https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/ jak ustawić https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4 dla testów ustawia się możliwa najniższa rozdzielczość monitora w danej grze i przy 1080p powinno być to już widoczne , detale i efekty na minimum i czy podczas grania procesor będzie obciążony na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Płyta główna: Płyta główna MSI MAG B460 TORPEDO Zasilacz: Corsair RM750e 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 Chłodzenie na procka: SilentiumPC Fera 3 120mm Dzięki wielkie za radę, przesyłam dane z Wiedźmina 3, na najniższych detalach i najwyższych. Nie musi być ten procek co podałem, może być inny tylko nie wiem jaki, nie chciałbym zmieniać dodatkowo płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 1 godzinę temu, EnotherOne napisał: MSI MAG B460 TORPEDO Houston we have a problem https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B460-TORPEDO/support#cpu Twoja płyta główna wedle informacji z strony MSI wspiera tylko 10 gen. Intela po zamieszczonych wynikach z W3 jakoś nie widać aby CPU był za mocno obciążony , czy tych FPS powinno być dużo więcej ? , to co jest zamieszczane np. na YT nie porównuj że u Ciebie będzie 1:1, bo to ze ktoś pokazuje ze w danej grze suwaki przesuwa w w prawo, wcale nie musi oznaczać ze tak jest w rzeczywistości. także czy byś zakupił i7 10700 czy i7 10700K czy nawet i9 10900 lub i9 10900K to i tak będą one ograniczać wydajność nowej karty graficznej jakim jest RTX 4070 nie napisałeś jaki posiadasz monitor 1080p czy już 1440p ? czy teraz inwestycja w monitor 1440p poprawi sytuacje ? oraz czy taka inwestycja jest opłacalna ? , "tak średnio bym powiedział" jeśli była by możliwość zakupić i7 czy i9 w celu przetestowania i podjęciu decyzji czy zostawiam sobie taki procesor o większej ilość rdzeni, bo jest poprawa o ileś % , a jak nie ma poprawy to mogę zwrócić, to można pokombinować, tylko na rynku wtórnym, osoba prywatna , wystawiająca procesor na sprzedaż, będzie zainteresowana Twoja propozycja ? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 97% do 61% włączyłeś RT i hairworks? Za 1300zl to można się pokusić o 12600kf i b760m Albo sprzedać płytę i procka, dołożyć i kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 27 minut temu, axsin302 napisał: Za 1300zl to można się pokusić o 12600kf i b760m na nowych podzespołach ? to poproszę o stosownego linka, tylko tak aby płyta główna przynajmniej posiadała radiatory na sekcji zasilania a nie najtańsza oferta budżetowo biurowa xD skoro obecnie posiadasz zestaw z DDR4 to np. można pamięci przełożyć i zaproponować zestaw na Intelu Procesor Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400F) - cena około 610pln Płyta główna Asus PRIME B660M-A WIFI D4 - cena około 520 pln. lub zestaw na AMD Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) cena około 800pln. Płyta główna MSI B550-A PRO cena około 470 pln. tylko trzeba było by do procesora dokupić osobno zestaw chłodzący , chyba ze już posiadasz coś dodatkowego do tej i5 10400f ? np. Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1) cena około 120pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 35 minut temu, Mr.T... napisał: na nowych podzespołach ? to poproszę o stosownego linka, tylko tak aby płyta główna przynajmniej posiadała radiatory na sekcji zasilania a nie najtańsza oferta budżetowo biurowa xD 😄 poniosło mnie taki zestaw to kolo 1400 Ale... Jak mówiłem niech wystawi, sprzeda i w ciosu 5 dni będzie miał nowy, chyba taka przerwę można sobie zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Napisałem że mam chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 120mm Monitor: 1080p Tak ta płyta jest pod 10 generacje, a w Wiedźminie na takim moście gdzie jest więcej ludzi to FPS mam 30, nie wiem jak w mieście bo jeszcze nie byłem ale zgaduje że szału nie będzie. Grafika na maxa, ray tracing, Nvidia Hair works itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) ten nowy wiesiek jest spierniczony tak że nie masz się czym przejmować ja mam 11700k i 3070 szału nie ma do 80 w mieście podbije za to na starym DX będzie pewnie 300 😛 spr. z inna grą bo nie ma co się gorączkować 3440 x 1440 - zapomniałem dodać 😄 Edytowane 5 Stycznia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 5 Stycznia Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia Ale nie wiem czego ty oczekujesz? Że 4060 tfu 4070 to jakaś uber mocna karta? nvidia zrobiła ze wszystkich wała i tyle. Inna sprawa ten "next gen" patch, niewiele lepsza grafa ale jaka cena za to? Ale to tylko moje zdanie. Sam mam tego 4060 tfu 4070 i jest spoko ale też na razie siedzę na 1080p a za jakiś czas przechodzę na 3440x1440 i coś czuję że będzie "buuul". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 5 godzin temu, EnotherOne napisał: Napisałem że mam chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 120mm Sorki "gamoń", czyli Ja nie zauważył xD oczywiście ze Fera 3 ogarnie temat z Ryzen 7 5700X a co do Wieśmina i innych gier , czy coś widać, czy nie widać , jak nie widać, to po co redlić sprzęt ? , obecnie to jest tak ze warto poświecić xxx czasu aby wejść w ustawienia graficzne w każdej grze i potestować czy dana opcja graficzna faktycznie coś zmienia w wyświetlanej grafice, a nie tylko nie potrzebnie obciąża sprzęt i powoduje spadki FPS, pomijam kwestie optymalizacji gry i możliwych dropach FPS RTX 4070 to nie jest karta która zapewni super wydajność, nie idąc na kompromisy typu DSLL czy FG ... , pozostaje moja metoda , sprawdzenie i przetestowanie opcji graficznych i ich wpływ na wyświetlaną grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Ok, będę się bawił w takim razie z ustawieniami oraz sprawdzę inne gry. Poprzednio, bo do niedawna miałem GTX 970, jak grałem w Wiedźmina z 4 lata temu to ledwo na mi działało, musiałem podkręcać kartę, ustawienia były na niskie/średnie, nie pamiętam już. Więc przeskok mam bardzo duży. A myślicie że jak kupię powiedzmy i7-10700KF, 3.8 GHz to coś zmieni ? czy muszę totalnie zmienić płytę główną i procek ? EDIT: Jednak wyjdzie lepiej jak kupię nową płytę główna i procek i5-12400F niż i7-10700KF / i9-10900KF. Budżetowo podobnie wychodzi i nowsza i5-12400F jest lepsza od i7-10700KF Edytowane 6 Stycznia przez EnotherOne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) wiesz ja jednak polecam ci zrobić tak, wystawić tą płytę + procek hmmm, zanim wyjaśnię trzeba sobie powiedzieć jasno że 3600 od Amd i taniej płycie będzie lepszy niż ta konfiguracja dlatego cena musi iść w dół. za 500zł może ktoś to od ciebie kupi + swoje wcześniejsze 1200zł to już coś sprzedaj jeszcze monitor, kupisz 1440p. Teraz dlaczego ? - 10700kf jest dość drogi i nie opłacalny - platforma nie wspiera pcie 4 ( trafisz na tej karcie cenne fps nie dużo ale jednak a przecież ci zależy) - nie jest ona przyszłościowa 10700 i zostanie na tej platformie nie przyniesie ci korzyści Nie podałeś Ramu może jego też trzeba sprzedać jeśli ma słabe wartości bo brałeś je pod 10400f ( tak, że 650zł + 1300 ) przygotowałem ci 3 wersje: - 1820 zł - https://www.zadowolenie.pl/users/cart?cart=HFlmh0BbuMKqn0%2BTyq8vBuyysWQ7UPhDatCYFsNGehIey9DgNkPK%2BP9PYP7jDHxFzT4l%2F19T27S3ANjUojR7Xw%3D%3D - https://www.krsystem.pl/lexar_ddr5_ares_rgb_czarna_32gb216gb6000_cl30_xmp_3.0__amd_exp-item-72993.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=e40a4004-5c59-caf9-7a23-dc5db9001358 Wersja Druga: - 1720 zł - https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asus-prime-b660m-a-wifi-d4?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=456290&utm_campaign=2024-01&utm_term=Plyty-glowne&ceneo_spo=false&ceneo_cid=60a30b6d-d675-ceb3-8732-7817dbc6c938 - https://www.sferis.pl/procesor-core-i5-12600kf-3-7-to-4-9-ghz-lga1700-i294866?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=14074e50-522f-a96c-b113-3b164a251e0a - https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-thor-32gb-3600mhz?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=547985&utm_campaign=2024-01&utm_term=Pamieci-RAM&ceneo_spo=false&ceneo_cid=72dd9afc-2e37-b754-817b-201093e190c0 Wersja 3 najdroższa ale chyba najbardziej przyszłościowa: 2040zł - https://www.krsystem.pl/lexar_ddr5_ares_rgb_czarna_32gb216gb6000_cl30_xmp_3.0__amd_exp-item-72993.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=e40a4004-5c59-caf9-7a23-dc5db9001358 - https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-am5-oem-p8119884 - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-13064744/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=a0311cb4-e381-74e0-37b0-d993f73842f7 w przypadku dwóch pierwszych można potem jak stanieje włożyć tam 14700 jednak trzeba pamiętać że to ogień a trzeba go gasić wodą AIO must have 😛 w trzeciej, trzeba jeszcze zadbać aby ta fera miała podstawkę, też jakiś koszt Edytowane 6 Stycznia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Dzięki za zestawy, mam nad czym myśleć. Obecnie mam 2x8GB (16GB) RAM DDR4 2666MHz. A pytanie czy procesor przykładowo ten i5-12400f musi mieć tak jakby zgranie z pamięcią RAM ? muszę mieć DDR5 nie wystarczy DDR4 ? to samo pytanie do AMD. Bo ja sobie zrobiłem zestaw za 1078zł z AMD Ryzen 5 5600 oraz Gigabyte B550 AORUS ELITE V2, pamięć RAM tylko przepnę z jednej płyty do drugiej. Wychodzi że ten procesor jest lepszy od i5-12400f więc skoro jest lepszy to znaczy że będzie odpowiedni do RTX 4070,nie mówiąc że jest dużo lepszy od mojego obecnie procesora i5-10400f Edytowane 6 Stycznia przez EnotherOne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 5600x nie jest lepszy od 12400f w grach 12400f + 4070 w 1440p to dobre połączenie, ktoś tu miał na forum może się przyłączy i ci opowie włożyłem 12400f na ddr5 bo dostaje sporego boosta - i masz okazje na późniejszą jego zamianę MSI Płyta główna B760 GAMING PLUS WIFI - na tej płycie 13900k chodził bardzo dobrze a sekcja miała 70c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia Czyli wnioskując, muszę kupić i5-12400f + nowa płyta główna z DDR5 + nowy RAM (pewnie nie opłaca się już 16GB tylko 32GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia nic nie musisz 😄 to tylko propozycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryzenek Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia A może lepiej sprzedać wszystko cały zestaw i przejść na Ryzenka ja mam Rtx 4070 Trio Gaming i wszystko hulaWysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnotherOne Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, Ryzenek napisał(a): A może lepiej sprzedać wszystko cały zestaw i przejść na Ryzenka ja mam Rtx 4070 Trio Gaming i wszystko hula Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Jaki masz procek i ram ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryzenek Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia Jaki masz procek i ram ?Ryzen 7 3800x RAM Kingston predator 3200mhz 16gb(Wysłane z mojego Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G przy użyciu Tapatalka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Spróbuj sterownik w wersji 537.58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia Polecam sprawdzić 537.58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiDsid Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia W dniu 16.01.2024 o 14:59, vlad_8011 napisał: Spróbuj sterownik w wersji 537.58 Czemu akurat ten? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Godzinę temu, SiDsid napisał: Czemu akurat ten? a jak by tak dla testu, zamiast instalacji starszej wersji sterownika , w systemie ustawić , profil zasilania wysoka wydajność, oraz aby PC normalnie się wyłączał i system zamykał , hmm ile się zyskuje aby system się uruchomił wychodząc z trybu uśpienia a włączając normalnie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, SiDsid napisał(a): Czemu akurat ten? Bo wg raportów jest najstabilniejszych wydanym ostatnimi czasy sterownikiem. Sam z jego pomocą obszedłem wiele problemów. Alternatywą jest wyłączenie "enableulps" w rejestrze ale nie jestem pewien czy taki wpis jest przy nvidii. Edytowane 20 Stycznia przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Dzień dobry, Mam zagwozdkę z nowo nabytą kartą graficzną: https://www.x-kom.pl/p/1210230-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4080-super-panther-oc-16gb-gddr6x.html Daje mnóstwo radości z grania, w szczególności w CP2077 z PT w 1440p. Niestety okupione jest to (tak mi się wydaje po przejrzeniu dziesiątek testów różnych rtx-ów serii 4000) wysokimi temperaturami. Mianowicie, w powyższej grze osiągam wyniki: GPU: 75 st. C, złącze pamięci GPU: 80 st. C, hotspot: 88 st. C. Czy to trochę nie za dużo? Mam jeszcze kilka dni na ewentualny zwrot, jednak wówczas nie będę miał za bardzo czym jej zastąpić (zostanę ze swoją 7-letnią 1060 6GB) bo jak widzę sklepy są wyczyszczone z tego modelu. Ponadto przy wyborze karty kierowałem się głównie jej wymiarami, tak by miała jak najmniejszą szerokość, a przy tym omawiany model ma wcięcie na gniazdo zasilania, przez co mam wystarczająco dużo miejsca w obudowie na zgięcie kabla zasilającego. Mało tego, z uwagi na posiadaną płytę główną MSI B650M-A WIFI, która jest krótka, już ta karta przygniata mi wszystkie złącza na jej spodzie. Doradzicie, czy zostawić i się nie przejmować, czy zwrócić i szukać czegoś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Delta wynosi 13 stopni, powiedziałbym w porządku. Obstawiam coś bardziej z przepływem powietrza - jaką masz obudowę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Zalman Z1 plus. Jak otworzę panel boczny, to temp. jak po UV. Nie za duża różnica jak na karty recenzowane w necie, gdzie powszechne są temp gpu 58-65 st. C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Weź pod uwagę że recenzenci często testują karty w openbenchach. Niby obudowa nie najgorsza, ale jak chcesz coś ponadto to masz 2 opcje - przerobić panel boczny na siatkę, od połowy w dół (można to zrobić za przysłowiowe grosze, tylko potrzebujesz czasu, narzędzi i cierpliwości) - Kupić coś z nawiewem od spodu, np O11 Air mini albo Lancool 3 - to opcje jednego producenta, a jest ich więcej (producentów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixefr Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Zwróciłem też na obudowę w testach i takie które recenzowane były w ob nie brałem po uwagę. m.in. https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_4080_super_test_recenzja_opinia-31369.html#17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego To są niskie temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...