Skocz do zawartości
Styx

NVIDIA GeForce RTX 4000 / RTX 4000 Super (Ada Lovelace) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

seria Intela 10 gen. wspiera tylko PCIe 3.0 , dopiero 11 gen. otrzymała wsparcie dla PCIe 4.0 , ale wraz z znacząco wyższymi temperaturami podczas pracy...   

i tutaj trzeba było by się szarpnąć, na zestaw chłodzący odpowiednio wydajny , co by co chwile nie widzieć 100 stopni na CPU i zrzucanie zegarów - tzw. throttling termiczny

niby dla karty graficznej będzie to kilka % na wydajności po miedzy PCIe 3.0 a PCIe 4.0 mniej, ale zawsze.  

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/199332/intel-core-i910900k-processor-20m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/212325/intel-core-i9-11900k-processor-16m-cache-up-to-5-30-ghz.html

tak jak pisze axsin302 , przed zakupem sprawdź   na np., msi afterburner , czy w grach procesor jest obciążany na 100% ? a karta graficzna ile %?

to samo tyczy się pamięci operacyjnej, oraz ile jest zajmowane Vram z karty graficznej 

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak ustawić

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4

dla testów ustawia się możliwa najniższa rozdzielczość monitora w danej grze i przy 1080p powinno być to już widoczne , detale i efekty na minimum i czy podczas grania procesor będzie obciążony na 100%. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna: Płyta główna MSI MAG B460 TORPEDO

Zasilacz: Corsair RM750e 750W 80 Plus Gold ATX 3.0

Chłodzenie na procka: SilentiumPC Fera 3 120mm

Dzięki wielkie za radę, przesyłam dane z Wiedźmina 3, na najniższych detalach i najwyższych.

Nie musi być ten procek co podałem, może być inny tylko nie wiem jaki, nie chciałbym zmieniać dodatkowo płyty głównej.

Najwyższe ustawienia.png

Najniższe ustawienia.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, EnotherOne napisał:

MSI MAG B460 TORPEDO

Houston we have a problem 

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B460-TORPEDO/support#cpu

Twoja płyta główna wedle informacji z strony MSI wspiera tylko 10 gen. Intela 

po zamieszczonych wynikach z W3 jakoś nie widać aby CPU był za mocno obciążony , czy tych FPS powinno być dużo więcej ? , to co jest zamieszczane np. na YT nie porównuj że u Ciebie będzie 1:1, bo to ze ktoś pokazuje ze w danej grze suwaki przesuwa w w prawo,  wcale nie musi oznaczać ze tak jest w rzeczywistości. 

także czy byś zakupił i7 10700 czy i7 10700K czy nawet i9 10900 lub i9 10900K to i tak będą one ograniczać wydajność nowej karty graficznej jakim jest RTX 4070

nie napisałeś jaki posiadasz monitor 1080p czy już 1440p ?

czy teraz inwestycja w monitor 1440p poprawi sytuacje ? oraz czy taka inwestycja jest opłacalna ? , "tak średnio bym powiedział"

jeśli była by możliwość zakupić i7 czy i9 w celu przetestowania i podjęciu decyzji czy zostawiam sobie taki procesor o większej ilość rdzeni, bo jest poprawa o ileś % , a jak nie ma poprawy to mogę zwrócić, to można pokombinować, tylko na rynku wtórnym, osoba prywatna , wystawiająca procesor na sprzedaż, będzie zainteresowana Twoja propozycja ?  xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, axsin302 napisał:

Za 1300zl to można się pokusić o 12600kf i b760m

na nowych podzespołach ?  to poproszę o stosownego linka, tylko tak aby płyta główna przynajmniej posiadała radiatory na sekcji zasilania a nie najtańsza oferta budżetowo biurowa xD 

skoro obecnie posiadasz zestaw z DDR4 to np. można pamięci przełożyć i zaproponować zestaw na Intelu 

Procesor Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400F) - cena około 610pln  

Płyta główna Asus PRIME B660M-A WIFI D4 - cena około 520 pln.

lub zestaw na AMD 

Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) cena około 800pln.

Płyta główna MSI B550-A PRO cena około 470 pln.

tylko trzeba było by do procesora dokupić osobno zestaw chłodzący , chyba ze już posiadasz coś dodatkowego do tej i5 10400f ?

np.

Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1) cena około 120pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Mr.T... napisał:

na nowych podzespołach ?  to poproszę o stosownego linka, tylko tak aby płyta główna przynajmniej posiadała radiatory na sekcji zasilania a nie najtańsza oferta budżetowo biurowa xD 

😄 poniosło mnie taki zestaw to kolo 1400

Ale... Jak mówiłem niech wystawi, sprzeda i w ciosu 5 dni będzie miał nowy, chyba taka przerwę można sobie zrobić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem że mam chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 120mm

Monitor: 1080p 

Tak ta płyta jest pod 10 generacje, a w Wiedźminie na takim moście gdzie jest więcej ludzi to FPS mam 30, nie wiem jak w mieście bo jeszcze nie byłem ale zgaduje że szału nie będzie. Grafika na maxa, ray tracing, Nvidia Hair works itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten nowy wiesiek jest spierniczony tak że nie masz się czym przejmować ja mam 11700k i 3070 szału nie ma do 80 w mieście podbije 

za to na starym DX będzie pewnie 300 😛 

spr. z inna grą bo nie ma co się gorączkować 

3440 x 1440 - zapomniałem dodać 😄 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie wiem czego ty oczekujesz? Że 4060 tfu 4070 to jakaś uber mocna karta? nvidia zrobiła ze wszystkich wała i tyle. Inna sprawa ten "next gen" patch, niewiele lepsza grafa ale jaka cena za to? Ale to tylko moje zdanie.

Sam mam tego 4060 tfu 4070 i jest spoko ale też na razie siedzę na 1080p a za jakiś czas przechodzę na 3440x1440 i coś czuję że będzie "buuul".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, EnotherOne napisał:

Napisałem że mam chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 120mm

Sorki "gamoń", czyli Ja nie zauważył xD 

oczywiście ze Fera 3 ogarnie temat z Ryzen 7 5700X

a co do Wieśmina i innych gier , czy coś widać, czy nie widać , jak nie widać, to po co redlić sprzęt ? , obecnie to jest tak ze warto poświecić xxx czasu aby wejść w ustawienia graficzne w każdej grze i potestować czy dana opcja graficzna faktycznie coś zmienia w wyświetlanej grafice, a nie tylko nie potrzebnie obciąża sprzęt i powoduje spadki FPS, pomijam kwestie optymalizacji gry i możliwych dropach FPS

RTX 4070 to nie jest karta która zapewni super wydajność,  nie idąc na kompromisy typu DSLL czy FG ... , pozostaje moja metoda , sprawdzenie i przetestowanie opcji graficznych i ich wpływ na wyświetlaną grafikę.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, będę się bawił w takim razie z ustawieniami oraz sprawdzę inne gry.

Poprzednio, bo do niedawna miałem GTX 970, jak grałem w Wiedźmina z 4 lata temu to ledwo na mi działało, musiałem podkręcać kartę, ustawienia były na niskie/średnie, nie pamiętam już. Więc przeskok mam bardzo duży. A myślicie że jak kupię powiedzmy i7-10700KF, 3.8 GHz to coś zmieni ? czy muszę totalnie zmienić płytę główną i procek ?

EDIT: Jednak wyjdzie lepiej jak kupię nową płytę główna i procek i5-12400F niż i7-10700KF / i9-10900KF.  Budżetowo podobnie wychodzi i nowsza i5-12400F jest lepsza od i7-10700KF

Edytowane przez EnotherOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja jednak polecam ci zrobić tak, wystawić tą płytę + procek hmmm, zanim wyjaśnię trzeba sobie powiedzieć jasno że 3600 od Amd i taniej płycie będzie lepszy niż ta konfiguracja dlatego cena musi iść w dół. za 500zł może ktoś to od ciebie kupi + swoje wcześniejsze 1200zł to już coś sprzedaj jeszcze monitor, kupisz 1440p. Teraz dlaczego ? 

- 10700kf jest dość drogi i nie opłacalny

- platforma nie wspiera pcie 4  ( trafisz na tej karcie cenne fps nie dużo ale jednak a przecież ci zależy)

- nie jest ona przyszłościowa 10700 i zostanie na tej platformie nie przyniesie ci korzyści 

Nie podałeś Ramu może jego też trzeba sprzedać jeśli ma słabe wartości bo brałeś je pod 10400f ( tak, że 650zł + 1300 ) 

przygotowałem ci 3 wersje:

- 1820 zł 

https://www.zadowolenie.pl/users/cart?cart=HFlmh0BbuMKqn0%2BTyq8vBuyysWQ7UPhDatCYFsNGehIey9DgNkPK%2BP9PYP7jDHxFzT4l%2F19T27S3ANjUojR7Xw%3D%3D

https://www.krsystem.pl/lexar_ddr5_ares_rgb_czarna_32gb216gb6000_cl30_xmp_3.0__amd_exp-item-72993.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=e40a4004-5c59-caf9-7a23-dc5db9001358

Wersja Druga: 

- 1720 zł 

https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asus-prime-b660m-a-wifi-d4?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=456290&utm_campaign=2024-01&utm_term=Plyty-glowne&ceneo_spo=false&ceneo_cid=60a30b6d-d675-ceb3-8732-7817dbc6c938

https://www.sferis.pl/procesor-core-i5-12600kf-3-7-to-4-9-ghz-lga1700-i294866?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=14074e50-522f-a96c-b113-3b164a251e0a

https://www.electro.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-thor-32gb-3600mhz?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=547985&utm_campaign=2024-01&utm_term=Pamieci-RAM&ceneo_spo=false&ceneo_cid=72dd9afc-2e37-b754-817b-201093e190c0

Wersja 3 najdroższa ale chyba najbardziej przyszłościowa: 2040zł 

https://www.krsystem.pl/lexar_ddr5_ares_rgb_czarna_32gb216gb6000_cl30_xmp_3.0__amd_exp-item-72993.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=e40a4004-5c59-caf9-7a23-dc5db9001358

https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-am5-oem-p8119884

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-13064744/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=a0311cb4-e381-74e0-37b0-d993f73842f7 

w przypadku dwóch pierwszych można potem jak stanieje włożyć tam 14700 jednak trzeba pamiętać że to ogień a trzeba go gasić wodą AIO must have 😛 

w trzeciej, trzeba jeszcze zadbać aby ta fera miała podstawkę, też jakiś koszt

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zestawy, mam nad czym myśleć.

Obecnie mam 2x8GB (16GB) RAM DDR4 2666MHz. 

A pytanie czy procesor przykładowo ten i5-12400f musi mieć tak jakby zgranie z pamięcią RAM ? muszę mieć DDR5 nie wystarczy DDR4 ? to samo pytanie do AMD.

Bo ja sobie zrobiłem zestaw za 1078zł z AMD Ryzen 5 5600 oraz Gigabyte B550 AORUS ELITE V2, pamięć RAM tylko przepnę z jednej płyty do drugiej. Wychodzi że ten procesor jest lepszy od i5-12400f więc skoro jest lepszy to znaczy że będzie odpowiedni do RTX 4070,nie mówiąc że jest dużo lepszy od mojego obecnie procesora i5-10400f 

Edytowane przez EnotherOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5600x nie jest lepszy od 12400f w grach 

12400f + 4070 w 1440p to dobre połączenie, ktoś tu miał na forum może się przyłączy i ci opowie

włożyłem 12400f na ddr5 bo dostaje sporego boosta - i masz okazje na późniejszą jego zamianę 

MSI Płyta główna B760 GAMING PLUS WIFI - na tej płycie 13900k chodził bardzo dobrze a sekcja miała 70c 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, SiDsid napisał:

Czemu akurat ten?

a jak by tak dla testu, zamiast instalacji starszej wersji sterownika , w systemie ustawić , profil zasilania wysoka wydajność, oraz aby PC normalnie się wyłączał i system zamykał , hmm ile się zyskuje aby system się uruchomił wychodząc z trybu uśpienia a włączając normalnie ...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, SiDsid napisał(a):

Czemu akurat ten?

Bo wg raportów jest najstabilniejszych wydanym ostatnimi czasy sterownikiem. Sam z jego pomocą obszedłem wiele problemów.

Alternatywą jest wyłączenie "enableulps" w rejestrze ale nie jestem pewien czy taki wpis jest przy nvidii.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam zagwozdkę z nowo nabytą kartą graficzną:

https://www.x-kom.pl/p/1210230-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4080-super-panther-oc-16gb-gddr6x.html

Daje mnóstwo radości z grania, w szczególności w CP2077 z PT w 1440p. Niestety okupione jest to (tak mi się wydaje po przejrzeniu dziesiątek testów różnych rtx-ów serii 4000) wysokimi temperaturami. Mianowicie, w powyższej grze osiągam wyniki: GPU: 75 st. C, złącze pamięci GPU: 80 st. C, hotspot: 88 st. C.

Czy to trochę nie za dużo? Mam jeszcze kilka dni na ewentualny zwrot, jednak wówczas nie będę miał za bardzo czym jej zastąpić (zostanę ze swoją 7-letnią 1060 6GB) bo jak widzę sklepy są wyczyszczone z tego modelu.

Ponadto przy wyborze karty kierowałem się głównie jej wymiarami, tak by miała jak najmniejszą szerokość, a przy tym omawiany model ma wcięcie na gniazdo zasilania, przez co mam wystarczająco dużo miejsca w obudowie na zgięcie kabla zasilającego. Mało tego, z uwagi na posiadaną płytę główną MSI B650M-A WIFI, która jest krótka, już ta karta przygniata mi wszystkie złącza na jej spodzie.

Doradzicie, czy zostawić i się nie przejmować, czy zwrócić i szukać czegoś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź pod uwagę że recenzenci często testują karty w openbenchach. Niby obudowa nie najgorsza, ale jak chcesz coś ponadto to masz 2 opcje
- przerobić panel boczny na siatkę, od połowy w dół (można to zrobić za przysłowiowe grosze, tylko potrzebujesz czasu, narzędzi i cierpliwości)
- Kupić coś z nawiewem od spodu, np O11 Air mini albo Lancool 3 - to opcje jednego producenta, a jest ich więcej (producentów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi