adramel Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2022 Z uwagi na zbliżająca się katastrofę i black outy, szukam UPSa zarządzanego. Takiego gdy nastąpi awaria zasilania sam wprowadzi komputer w stan uśpienia. Dobrze by było gdy po powrocie zasilania potrafił go jeszcze samodzielnie uruchomić ale to już nie jest konieczne. Komputer w czasie renderingu video pobiera około 200W mocy. No i oczywiście musi byc jak najtańszy i mieć normalne gniazdko do zasilania komputera. Dobrze by było by nie był jakąś latarnią z setką lampek świecących w nocy które trzeba zalepiać bo nie da się spać w nocy;) Na allegro widzę już od ~200zł z USB i mocy 800VA 480W. Czy to wystarczy na jakąś minutę pracy kompa pobierającego z sieci 200W mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 Jako że nikt się nie odzywał to kupiłem Kupiłem Green Cell Zasilacz Awaryjny UPS 600VA 360W Nie nadaje się do niczego. Gdy komputer+ monitor pobiera z sieci ~130W to nawet daje radę. Ale gdy coś renderuje i obciążenie dochodzi do 250W to nie jest w stanie utrzymać nawet 1s. Od razu pada, mimo że aplikacja pokazuje 55% obciążenia zasilacza. W dodatku ich "nowa" aplikacja nie działa z tym modelem, a stara gryzie się ze sterownikiem karty graficznej. Ogólnie bubel a nie UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 To słabo, nawet bardzo słabo, że urządzenie przy 70% deklarowanej mocy znamionowej (~250W przy 360W/600VA) po prostu wyłącza się. Ogólnie odnośnie Twojego pierwszego posta - każdy UPS, który ma podłączenie przez USB, będzie ok. UPS raportuje aktualny stan poziomu naładowania baterii i wtedy Win można skonfigurować tak jak laptopa, czyli np. przy poziomie 50% aku zmniejsz max zegar CPU, przy 20% zahibernuj czy wyłącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 Ponad 3 lata temu kupiłem UPS ARMAC HOME 650E, ma USB i ma oprogramowanie ale w systemie nie jest wykrywany jako bateria. GreenCell to miał i tam można było wybrać systemowe wstrzymanie, co z tego skoro nie dożywał do tego momentu;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Sprawdzone mam modele CyberPower 900 i 1300 z serii PFC SineWave i mogę polecić. Akurat serwer ciągnący równo 200W był podtrzymywany dokładnie tyle ile wskazywały wykresy na stronie producenta (przynajmniej tak było na świeżym akumulatorze). Link do tej rodziny na stronie producenta: https://www.cyberpower.com/eu/pl/product/series/pfc_sinewave_gen._1#models Zauważyłem jeszcze taką ciekawostkę: w modelu 900 szybciej eksploatowały się akumulatory (w sumie jeden) niż w większym 1300 (w 1300 już są dwa). Różnica jest dosyć duża, może nawet 2x więcej lat, lub przynajmniej 1,7x więcej lat wytrzymują akumulatory w tych konstrukcjach dwuakumulatorowych. Nie wiem z czego to wynika. Także koszt eksploatacji modelu 900 i 1300 jest podobny (w 900 jest tylko jeden aku do wymiany, ale trzeba wymieniać go znacznie częściej i jest to 9Ah, natomiast w modelu 1300 są dwa ale wymieniać je trzeba znacznie rzadziej i są to jakieś 2x po ~7Ah). Edytowane 9 Października 2022 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...