vinci777 Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) Hej! Obecnie posiadam komputer, który kupiłem okazyjnie od kolegi, coraz mocniej zajmuję się teraz obróbką wideo (głównie w programie Adobe Premiere Pro) i zaczyna on najzwyczajniej nie wyrabiać. Średnio się znam na komputerach, jeśli chodzi o aspekty sprzętowe, na ten moment dokupiłem 2 kości RAM (2 × 8 GB, wcześniej były w niego wsadzone 2 × 4 GB, więc łącznie mam teraz 24 GB), jednak to też nie wystarczyło. Zastanawiam się jakiego zakupu dokonać, największym problemem dla mnie jest to, że jak już sporo pracy włożę w edycję, dodam sporo efektów, dźwięku itp. to komputer zaczyna się najzwyczajniej mulić i nie wyrabia z renderingiem tego wszystkiego w tle (a przynajmniej tak mi się wydaje, że o to chodzi). Wówczas, tak jak wcześniej pokazywało mi, że mam zajęte 100% memory — i dlatego dokupywałem pamięć RAM, teraz pokazuje mi 100% obciążenia CPU przy takiej bardziej wymagającej obróbce. Dlatego pierwszym logicznym wyborem, jaki się nasuwa, jest kupno nowego procesora. Mój kolega jednak stwierdził, że lepiej zainwestować w kartę graficzną, polecił mi również to forum, w celu dopytania. Poniżej zamieszczam obecne parametry mojego komputera, będę również ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc i propozycje, co wy byście tutaj dokupili. Komputer wykorzystuję tylko do tworzenia treści na YouTube, czasem obejrzę jakiś film. Programy, z których korzystam to Adobe Premiere Pro, Photoshop, After Effects oraz Audacity. Budżet, jakim dysponuję to... w sumie to zależy. Mogę zainwestować w coś lepszego na raty, na razie chciałbym włożyć w niego np. nowy procesor (lub kartę, w zależności od tego, co będzie lepszym upgradem) do 1000 złotych i zobaczyć jak to wpłynie na pracę. Jestem oczywiście otwarty na wszelkie inne propozycje, jako że, jak powiedziałem, nie znam się 😜 Z góry dzięki za przeczytanie posta i Waszą pomoc. Pozdro! SPECYFIKACJA Device name DESKTOP-S471OR7 Processor AMD Ryzen 5 3400G with Radeon Vega Graphics 3.70 GHz Installed RAM 24,0 GB (21,9 GB usable) Device ID 2409C928-477B-4211-A4D5-1A09F84680F4 Product ID 00326-10050-21171-AA564 System type 64-bit operating system, x64-based processor Pen and touch No pen or touch input is available for this display Edytowane 4 Października 2022 przez vinci777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2022 Witam to tak musisz się zadecydować czy chcesz podkręcać CPU, czy go wymienić na bardziej wydany ? bo tytuł wątku, a potem opis wskazuje na inną koncepcje XD obecnie posiadasz CPU 4 rdzenie/8 wątków , oraz zintegrowana grafikę igpu, Radeon™ RX Vega 11, chcąc myśleć nad wymiana np. procesora to wybacz ale po oznaczeniu które zamieściłeś ni jak idzie to sprawdzić , czy PC który posiadasz to jakiś firmowy np. Dell ? czy normalny składak ?, bo potrzebne jest oznaczenie samej płyty głównej- producent model, oraz np. jakiej mocy jest obecnie zasilacz ? karty jakie można zakupić to nowa https://www.x-kom.pl/p/418777-karta-graficzna-amd-amd-radeon-pro-wx-2100-2gb-gddr5.html albo używana , ale alledrogo lokalnie w przypadku zakupu od osoby prywatnej i otrzymaniu nie sprawnego sprzętu nie pomaga , trzeba to mieć na uwadze. https://allegrolokalnie.pl/oferta/radeon-pro-w2100-2gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 Musisz określić jaką masz płytę główną, by móc polecić tobie jakieś rozwiązanie, no i jaki masz zasilacz. Tu masz ciekawy artykuł o tym musisz sam wycelować co chcesz osiągnąć https://pixelkom.pl/jaki-komputer-do-adobe-premiere-pro-2022/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 Zainwestować w coś z Apple Silicon i dodatkowy duży szybki SSD. Sorry, ale wszystko inne to będzie pudrowanie. Tutaj liczy się moc CPU lub posiadany akcelerator do obróbki video. 16 GB / Mac Mini M1 prześcignie w obróbce video praktycznie wszystkie x86. Pamiętaj o backupie dla projektów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinci777 Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Dzięki za wszystkie odpowiedzi 🙂 Jeśli chodzi o płytę główną, oto informacje, które udało mi się zdobyć: BaseBoard Manufacturer Micro-Star International Co., Ltd. BaseBoard Product B450M PRO-VDH MAX (MS-7A38) BaseBoard Version 8.0 @saalataaNa ten moment nie stać mnie na kupno całego nowego sprzętu, chciałbym coś dołożyć do obecnego, nie jest najgorzej, ale zaczynają się schody, kiedy zaczynam montować bardziej wymagające materiały. W przyszłości na pewno pomyślę o Maczku, dzięki 😉 @SetnikInformacje o płycie główne podałem powyżej, jeśli chodzi o zasilacz: @Mr.T...W planach miałem zakup do około 1000 złotych, albo procesora, albo karty graficznej (w zależności od tego, co bardziej pomoże mi podnieść obroty sprzętu i usprawnić pracę w Premiere Pro). Z tego co wiem, to nie jest takie proste, bo w zależności od płyty głównej można celować w procesory z zintegrowaną kartą graficzną lub tak jak chciałem dokładać po kawałku (nie znam się, dlatego też pytam 😅) Ps. Temat zmieniony na poprawny 😜 Edytowane 4 Października 2022 przez vinci777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 W takim układzie karta grafiki i przeniesienie na niż obliczeń przyspieszy bardziej, ale by to przyspieszenie było w miarę sensowne musiał byś celować w jakiegoś gtx/RTX z 6- 8GB Vram, a 1000 zł może być mało. Aktualizacja biosu na płycie głównej pozwoli Ci wsadzić procesory z serii 5xxx i chyba to najmniejszym kosztem możesz zrobić. Zasilacz wtedy spokojnie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 7 godzin temu, vinci777 napisał: Ps. Temat zmieniony na poprawny nowy procesor to AMD Ryzen 5 5600G, 3.9 GHz, 16 MB, BOX (100-100000252BOX) plus wcześniejsza aktualizacja biosu. https://www.msi.com/Motherboard/B450M-PRO-VDH-MAX/support#bios lub używany, wypytać o dokumenty zakupu , i zaczekać aż cena spadnie do tysiaka (Janusz z Grażyna) XD https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-amd-ryzen-7-5700g-8-x-38-ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-5-5600g-584472 I dozbierać resztę do grafiki . Edytowane 8 Października 2022 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...