Skocz do zawartości
Wofek

Co zrobić ??? - zwisy na @ XP 1600

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem:

Mam Athlona XP 1600 + AGOIA0221MPM - zielony i gdy go z 133 na 166 przerzuce to mi przy wykrywaniu dysku w BIOSIE zwis wyskakuje i lampka od HDD świeci na czerwono i komp zima ! Co robić ? Dźwigam napięcie i nic !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem też że można taśmą zakleić i potem wyciąć dziury na mostki i na końcu łączysz lakierem elektroprzewodzącym(malujesz na taśmie oczywiście...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez juz ci pisalem na gg!!!. Soltek DRV5 to z<span style="color:red;">[ciach!]</span>a plyta na ktorej sa problemy z FSB powyzej 150mhz . CYTATY Z RECEK TEJ MOBO :

1. Z magistralą było niestety dużo gorzej. Mimo, iż producent umieścił na laminacie zworki, na których można ustawić taktowanie FSB: 100, 133, 150 lub 166 MHz przy PCI równym 33 MHz, a AGP 66 MHz (!) to płytka w tym ostatnim trybie nie startowała. Mimo mojej długiej walki z płytą udało mi się uzyskać maksymalnie 150 MHz FSB niezależnie od ustawionego mnożnika i wykorzystanych pamięci. Tryb synchroniczny 166/166 MHz pozostaje nadal w sferze marzeń dla użytkowników płyt DRV5.

2.Niestety testowany egzemplarz nie pracował nawet na 150MHz FSB. Płyt nie podnosiła się przy takim ustawieniu! W miarę stabilne było dopiero ustawieni FSB na 147MHz. Chyba Soltek musi popracować trochę nad BIOSami. Ale by jałowo nie gadać, zobaczmy jak płyty sobie radzą przy pracy z magistralą 166MHz. Soltek był ewenementem i miał tylko 147MHz FSB. Niestety nie możliwe jest dokładne taktowanie procesora z FSB147MHz w okolicach 1660MHz. Dlatego też CPU miał w efekcie aż 1712MHz. Na pozostałych płytach przy mnożniku 10 procesor miał defaultową częstotliwość i pracował jako AthlonXP 2000+.

Heh dobrze ze nie kupilem tego Shitu a sie nad tym zastanawialem :). Wolfek sprobuj mu dac fsb 145 i podnies Vcore. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona XP 1600 + AGOIA0221MPM - zielony i gdy go z 133 na 166 przerzuce to mi przy wykrywaniu dysku w BIOSIE zwis wyskakuje i lampka od HDD świeci na czerwono i komp zima ! Co robić ? Dźwigam napięcie i nic !

Po pierwsze primo musisz odblokować i zmniejszyć mnożnik :) A po drugie primo trzeba ściągnąć ostatni bios do DRV5, bo te pierwsze nie radziły sobie z wysokimi FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja widze odblokowywanie mnożnika :(

Wczoraj 3 h się męczyłem i nic !

Dziury po laserze zapchałem pastą silikonową ! Kicha pasta dostaje przebić ! :( A zależy mi na gwarancji ! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...