Skocz do zawartości
R4DOS

Problem ze skanerami na USB

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem ze skanerem Microtek scanmaker 3630. Problem:

po zainstalowaniu driverow i oprogramowania restartuje system i dopiero wtedy podlaczam skaner do USB. wiec robie wszystko zgdonie z instrukcja. Kiedy biore zakladke we wlasciowsciach systemu "menedzer urzadzen" windows widzi ten skaner. Jest ok. Lecz gdy uruchamiam program do skanowania (obojetnie czy jest to textBridge, Photosuite, imaging, fine reader,itd.) biore scan i wyskakuje mi mniej wiecej taki komunikat (po angielsku):

[Error]

Przyczyny:

1)skaner nie jest podlaczony do zasilania

2)kabel pc-skaner (USB) nie jest podlaczony

3)USB nie jest wlaczone w BIOSIE.

Jednak zadna z tych przyczyn nie jest prawdziwa. Wszystko jest prawidlowo. Skaner ma polaczenie z systemem, gdyz przeciez windows go widzi, jedenk oprogramowanie skanujace nie!

Teraz pare informacji:

Pł.głowna: Clayton CVAT872

CPU: Celeron 1000 MHz Tualatin

RAM: 128 MB 133Mhz noname ;)

wiecej chyba nie trzeb pisać :)

aha! system Windows 98 SE PL

skaner był sprawdzany w sklepie w którym został zakupiony ... i tam działał. Poszedłem do sklepu w którym był zakupiony komputer i tam mieli jeszcze jeden o DOKLADNIE takiej samej konfiguracji. Podlaczylismy skaner i to samo. Pożyczyłem skaner Mustek 1200 UB i z nim tez było to samo. Nei weim co powoduje brak współpracy z tym skanerem?? Złe USB, wina systemu ?? czy co jeszcze. system tez reinstalowlem, ale bez skutku :( probelm ciagle.

PS. raczej cos z USB,a le prosze o pomoc. doszedlem do tego gdy podlaczylem moja optical mouse na USB :) wariowal laser,a kursor stał :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odinstaluj drivery, podłacz skaner i zrestartuj kompa, jeśli po ponownym uruchamianiu wyskoczy ci jakiś komunikat że znalazł nowe urządzenie to na płycie z driverami postaraj się znaleźć jakiś plik który będzie mu potrzebny, jeśli po tym będzie chciał zrestartować kompa pozwól mu na to. A na końcu zainstaluj z płyty całe oprgramowanie ale niech skaner będzie jednak podłączony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz włączone usb w biosie?

Gdyby nie miał to nie widział by skanera wogóle... Mnie sie wydaje że to coś jednak z tym portem. Sprawdź jeszzce wszystkie ustawiena w biosie (BTW. proc jest kręcony ???). Jeśli płytę masz na gwarancji to męcz tym kolesi u których to kupiłeś....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...