KeyBall Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 Dzisiaj rano otrzymałem tą kartę. Drżącymi, przepoconymi łapkami, zabrałem się za rozpakowywanie pokaźniej wielkości pudła. Po przebrnięciu przez stos papieru ochronnego, oczom moim ukazało się... standardowe czarne pudełko Club3D z napisem Radeon 9700. Zawartość pudełka: - karta (czerwony laminat) zapakowana w antystatycznątorebkę - kable SVHS-Chinch - przejściówka DVI-SVGA - przejściówka zasilająca - płytka ze sterownikami - WinDVD4 Po rozpakowaniu obejrzałem sobie dokładnie kartę. Została wyposażona w pamięci Samsunga o dostępie 3.0ns. Na GPU jest zamantowany radiator i wiatrak. Wentylator jest zadziwiajaca cichy. Nie słychać go przy moim Arctic Cooling SuperSilent, kręcącym się 2500obr./min. Problemy z konfiguracją: Drżącymi (nie, z pijaństwa, nie :) ) rękoma włożyłem kartę do slotu AGP. Podpiąłem ją do mojego wypaśnego zasilacza (Megabajt 300W) i przed włączeniem zasilania, zastanowiłem się co mi najpierw się spali - zasilacz, czy karta :). Na szczęście nie dane mi było "zaznać" tej przyjemności. Komp wystartował, pokazał się POST, a potem winda. Fajnie - myślę sobie, napięcia widać starcza. Poczekałem aż się Catalyst3.6 zaktualizuje (wcześniej miałem 8500) i pierwsze co - wchodzę do właściwości ekranu. A tu lipa - winda się zawiesiła (mam XP, tak więc trochę dziwne). Myślę sobie - spoko -ludzie pisali na forum "kup zasilacz", to powinienem to zrobić :) Niestety mój obecny stan finansów nie pozwala na zakup np. Chiefteca, tak więc zacząłęm się bawić z moim cudnym Megabajtem. Na początek odłączyłem mu wszystkie urządzenia prócz dysku i sieciówki. Winda wystartowała jak wcześniej, ale przy próbie wejścia do preferencji ekranu znowu zwis. Ale się wtedy wk... :)) O dziwo, Opus otwierał mi listery, karta przechodziła całego 3DMarka, ale w aplikacjach 2D się wywalała (np. w Internet Explorerze). Potem ekran ustawiał się na 640x480 w 16 kolorach, ale dało się wtedy pracować - nic mi się nie wieszało :D Dobra - mówię - wejdę na forum tweaka i zobaczę, czy ktoś miał coś w tym stylu co ja. Znalazłem post, w którym były opisane podobne problemy co moje. Okazało się, że po przerobieniu 9700->9800, problemy znikały 8O . No to i ja spróbowałem. Zainstalowałem sobie Omegi 3.6 - patrzę karta śmiga. Nic się nie wiesza, wszystko zapierdziela. Zacząłem robić testy - wszystko gra. Zdziwiłem się niepomiernie. Na próbę zaczałem instalować różne wersje Catalystów od 3.2-3.6. Pod 3.5 i 3.6 winda się wiesza na tej karcie . Pod 3.4 i niżej jest w porządku, chociaż wydajność w porównaniu z Omegami jest niższa, szczególnie w testach na pixel shader. Żeby było ciekawiej, podłączyłem z powrotem wszystkie inne urządzenia (kontroler RAID, Kartę TV, DVD, CDRW) i wszystko śmiga jak trzeba na Omegach 3.6. Do testu użyłem jednego z największych złomów widzianych na tym świecie - mojego kompa :)) Konfiguracja (proszę się nie śmiać :) : - AthlonXP 1800+@standard - płyta Jetway V266B na KT266A - 768 MB RAM - Club 3D Radeon 9700 (BIOS ATI 8.004) - WinXP Pro + SP1 - Omega 3.6 - Zasilacz Megabajt 300W 1024x768: (mam tylko 17") 3DM2001SE - 10096 pkt 3DM2003 - 4426 pkt. Wiem, że te wyniki są baaaardzo niskie - niestety moje mobo jest zaprojektowane do sabotowania wysokiej wydajności. To było już widać przy moim Radku 8500pro - miałem zabójcze 7500 punktów :) Za niedługo zmieniam płytę i proca, tak więc na pewno coś się tego 9700 jeszcze wyciśnie. Podkręciłem ją do 360/340 na standardowym chłodzeniu (GPU można do 370-380 puścić, ale aż tak to mi nie potrzeba - nie zawsze jest stabilne, pamiątki na razie 350 iść nie chcą), przy temp. otoczenia 30 stopni. Dla mnie to skok jak diabli - mój Radek 8500pro kręcił się z 275/275 do 281/281 - potem artefakty :D Co do gier - te w które teraz gram (Splinter Cell i Colin 3 (jak się uruchomi :twisted: ) )chodzą na pełnych detalach z AAx4 i AFx8 bez żadnym problemów, ani przycięć. Demka pokazujące możliwości 9700/9800 też chodzą spoko (mi się gargulec podoba z zegarkiem w tle - trochę się różni od zwykłego zegarkowego wygaszacza :D) Jak ktoś ma dostęp do zakupów w Niemczech (jak ja), to polecam tę kartę. Za cenę 218 euro (z przesyłką) nich lepszego chyba nie kupicie. Alternatywą może być 9500pro, ale to już nie ta klasa :) A teraz chciałbym pochwalić cierpliwość tych, którzy przeczytali tego posta do końca - Yoda byłby dumny z Waszej ciepliwości i nie miałby oporów, żeby Was szkolić :) :) :) Na koniec chciałbym pozdrowić mój zasilacz - Megabajcie - ty wbrew wszystkim na forum - pociągnąłeś Radeona 9700 - chwała ci za to - nigdy cię nie oddam :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diolek Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 no gratuluje karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Dobre, dobre KeyBall. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 nie robiles reinstalla windy ?? zmien podpis :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Na moim huntkeyu 300W chodzi R9500@9700 i reszta jak w podpisie, bez zwisów itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 look in my sign... powered by Codegen300W :lol: w huntkey'u sie molex nadtopił :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadTime Opublikowano 6 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2003 daj linka do tego podkrecania radka. mam ten sam model i kurcze cos mi slabo total chodzi. w counterze jak mialem GF2mx200 to mialem 100/80fps, teraz mam radeona 3dcube 9700 i mam 60/30. nie kumam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...