Skocz do zawartości
Ruido

Work, work, work...

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcialbym byc niemily, ale wiecej nieprecyzyjnych pytan nie dalo sie juz zadac :?: :!: :?:

Odpowiedz moze najpierw na takie pytania, to uzyskasz wtedy bardziej szczegolowe odpowiedzi....

1. Wiek - szczegolnie wazne, czy jeszcze uczysz sie w szkoole sredniej czy jestes juz moze studentem :!:

2. Kwalifikacje, warunki fizyczne?

3. Jezyki obce?

4. Preferowany kraj wyjazdu?

5. Preferowana praca?

A tak na dobry poczatek. to powiem Ci tylko, ze z wlasnego i wielu znajomych doswiadczenia, jezeli chodzi o USA, to nie oplaca sie (przynajmniej finansowo) brac udzial we wszelkich programach typu work&travel itp. O wiele wiecej zarobisz pracujac na czarno, z tym ze takie rozwiazanie ma przynajmniej 2 wielkie (a na pewno jedna) wady:

- musisz miec znajomosci - ktos nagra robote, zalatwi pokoj, pomoze w uzyskaniu wizy turysycznej - choc znam osoby, ktore zupelnie w ciemno pojechaly i wyszly na tym calkiem dobrze

- narobisz sie jak wol ( i po 12 - 14 h/dobe) - od tego juz sie nie da raczej uciec

Jezeli chodzi o Europe, to w przyszle wakacje sytuacja zmieni sie dosc powaznie, bo przeciez bedziemy czlonkiem UE i czesc krajow zniesie wszelkie restrykcje - wtedy nic tylko pogrzebac w necie i jazda do np. UK czy Szwecji. Co do pozostalych (np. Niemcy, Austria) to trzeba bedzie jak do tej pory kombinowac, albo sprobowac zalatwic sdobie prace na bialo. O dziwo (pzynajmniej mi) dosc latwo udal sie pokonac wszystkie te formalnosci i od pazdziernika zaczynam legalna prace w Reichu. Warunek jedyny, to miec nagranego pracodawce, ktory wystapi o wydanie ci pozwolenia na prace i pobyt. I znowu trzeba miec kontakty lub poszukac po necie.

Z wlasnego doswiadczenia powiem tylko, ze gdybys byl studentem i jechal do Niemiec w ramach socratesa, to taki wyjazd moze zaowocowac takimi wlasnie kontaktami :D .

Wybacz sarkazm z poczatku mojej odpowiedzi, ale precyzyjne pytania to precyzyjne odpowiedzi, a o takie Ci wlasnie chyba chodzi, prawda :?: Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem :), a jakby cos to ewentualnie priv. Zreszta chwali ci sie wyprzedzenie z jakim zaczynasz sie w tej kwesti dowiadywac, tak ze na pewno cos znajdziesz

Pozdro i powodznia

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialbym byc niemily, ale wiecej nieprecyzyjnych pytan nie dalo sie juz zadac :?:  :!:  :?: 

Odpowiedz moze najpierw na takie pytania, to uzyskasz wtedy bardziej szczegolowe odpowiedzi....

1. Wiek - szczegolnie wazne, czy jeszcze uczysz sie w szkoole sredniej czy jestes juz moze studentem :!: 

2. Kwalifikacje, warunki fizyczne?

3. Jezyki obce?

4. Preferowany kraj wyjazdu?

5. Preferowana praca?

A tak na dobry poczatek. to powiem Ci tylko, ze z wlasnego i wielu znajomych doswiadczenia, jezeli chodzi o USA, to nie oplaca sie (przynajmniej finansowo) brac udzial we wszelkich programach typu work&travel itp. O wiele wiecej zarobisz pracujac na czarno, z tym ze takie rozwiazanie ma przynajmniej 2 wielkie (a na pewno jedna) wady:

- musisz miec znajomosci - ktos nagra robote, zalatwi pokoj, pomoze w uzyskaniu wizy turysycznej - choc znam osoby, ktore zupelnie w ciemno pojechaly i wyszly na tym calkiem dobrze

- narobisz sie jak wol ( i po 12 - 14 h/dobe) - od tego juz sie nie da raczej uciec

Jezeli chodzi o Europe, to w przyszle wakacje sytuacja zmieni sie dosc powaznie, bo przeciez bedziemy czlonkiem UE i czesc krajow zniesie wszelkie restrykcje - wtedy nic tylko pogrzebac w necie i jazda do np. UK czy Szwecji. Co do pozostalych (np. Niemcy, Austria) to trzeba bedzie jak do tej pory kombinowac, albo sprobowac zalatwic sdobie prace na bialo. O dziwo (pzynajmniej mi) dosc latwo udal sie pokonac wszystkie te formalnosci i od pazdziernika zaczynam legalna prace w Reichu. Warunek jedyny, to miec nagranego pracodawce, ktory wystapi o wydanie ci pozwolenia na prace i pobyt. I znowu trzeba miec kontakty lub poszukac po necie.

Z wlasnego doswiadczenia powiem tylko, ze gdybys byl studentem i jechal do Niemiec w ramach socratesa, to taki wyjazd moze zaowocowac takimi wlasnie kontaktami :D .

Wybacz sarkazm z poczatku mojej odpowiedzi, ale precyzyjne pytania to precyzyjne odpowiedzi, a o takie Ci wlasnie chyba chodzi, prawda :?: Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem :), a jakby cos to ewentualnie priv. Zreszta chwali ci sie wyprzedzenie z jakim zaczynasz sie w tej kwesti dowiadywac, tak ze na pewno cos znajdziesz

Pozdro i powodznia

M.

faktycznie moze troche za malo tresci a za duzo pytan nie konkretnych w moim poprzednim poscie :wink: to chyba przez ta pozna godzine.

Wiec w przyszlym roku bede mial skonczone 18 lat (czyt. 28 marca), jak bóg da to nawet bede mial juz w wakacje prawko. Co do jezykow, to na wysokim poziomie anglik (o niemieckim nie wspominam bo to co umiem powiedziec po niemiecku to przedstawic sie i opisac swoja rodzinke :D ).

Co do kwalifikacji to jako tako brak, nadal uczen LO (teraz juz druga klasa - profil mat-inf) , warunki fiz: nie paker, ale sadze ze w przecietnej sie mieszcze :)

Kraj ? w sumie obojetne, wszystko oprocz niemiec, austrii itd. (czyt. tam gdzie tylko po niem. sie dogadasz 8) ).

Preferowana praca ? Sadze ze moglbym podjac sie praktycznie wszystkiego co legalne, bo w prace na czarno nie chce mi sie bawic.

a pracy szukam bo trzeba jakos na pierwszy samochodzik sie dorobic :)

Wiec jak jakies jeszcze rady propozycje ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec w przyszlym roku bede mial skonczone 18 lat (czyt. 28 marca), jak bóg da to nawet bede mial juz w wakacje prawko. Co do jezykow, to na wysokim poziomie anglik (o niemieckim nie wspominam bo to co umiem powiedziec po niemiecku to przedstawic sie i opisac swoja rodzinke  ). 

Co do kwalifikacji to jako tako brak, nadal uczen LO (teraz juz druga klasa - profil mat-inf) , warunki fiz: nie paker, ale sadze ze w przecietnej sie mieszcze

Kraj ? w sumie obojetne, wszystko oprocz niemiec, austrii itd. (czyt. tam gdzie tylko po niem. sie dogadasz  ). 

Preferowana praca ? Sadze ze moglbym podjac sie praktycznie wszystkiego co legalne, bo w prace na czarno nie chce mi sie bawic.

No teraz duzo lepiej :P

1. To na bank odpusc sobie stany - trzeba zainwestowac ok. 5000 i to moze, ale nie musi sie zwrocic - zarobilbys najwyzej na 15-letniego kaszlaka. Jedyny +, ze sobie troche pozwiedzasz. Jezeli jestes zainteresowany, to od lutego do kwietnie sa targi specjalne w merkurym co roku (dokladnie nie pamietam kiedy), albo zobacz sobie tablice ogloszen na jakimkolwiek wydziale uniwerku.

2. Zdecydowanie pomysl nad Europa i krajami, ktore bez ograniczen pozwola pracowac Polakom po wejsciu naszego kraju do UE. Zyjac skromnie, to i w McKaczorze (zeby reklamy nie bylo - tfu, tfu, tfu zarcie :wink: ) na jakis samochodzik zarobisz. Mozesz na poczatku przyszlego roku, wyslac maila z zapytaniem do ambasad, albo szukac w necie ofert dla niewykwalifikowanych pracownikow i bezposrednio kontktowac sie z pracodawcami. Pogadaj tez ze znajomymi, tam gdzie dzis pracuja na czarno, bedzie za rok mozna na bialo (np. moje znajome co roku pracoway przy zbiorze truskawek w Finlandii - ale nie jestem pewien, czy ten kraj zniosl wszystkie okresy przejsciowe).

Zobacz jeszcze ten artykul :http://www.wprost.pl/ar/?O=43411 - moze cie jakims pomyslem natchnie, a na dole masz jak sadze pare przydatnych adresow.

Ale tak juz zupelnie na koniec, to na diabla ci samochod - pamietaj o kosztach utrzymania :!: :!: :!: Sa #$%@#% wysokie :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak juz zupelnie na koniec, to na diabla ci samochod - pamietaj o kosztach utrzymania :!:  :!:  :!:  Sa #$%@#% wysokie :evil:  :evil:  :evil:

o samo utrzymanie sie nie boje :)

starzy obiecali ze jak kupie sobie furke to beda wszystko oplacac plus bede dostawal co miesiac troche kasy na benzynke.

A ten samochod to dopiero w planach, sam nie wiem czy kupic sobie wtedy wozik czy nowego kompa na dooma i half life :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi