Skocz do zawartości
ppawlo

Odnośnie programów pocztowych

Rekomendowane odpowiedzi

czy można ustawić w outlooku 98 lub 2000 lub w Expressie, mozilli, netscape, lub jakiejkolwiek innym programie sciężkę gdzie ma być przechowywany plik z ustawieniem kontaktów pocztowych??

Chdzi mi o to, że chciałbym, aby kilka stanowisk miało te same ustawienia - te same wpisy w książce adresowej. Ale czytały je z jedengo pliku!! - dlaczego!!

Ponieważ jak zmieni się adres np. prezesa, to wpisuję nowe ustawienia w pliku i po sprawie, każdy widzi nowy adres prezesa

Czy jest to możliwe?? i w jakim programie??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, jeżeli nawet jest taka możliwość, to mailery mogą blokować plik do odczytu przez inne procesy, na to także trzeba zwracać uwagę.

Jeszcze czy użytkownicy nie narobią śmietnika w takiej liście. Ja proponuje udostępnić na każdej maszynie foldery z programem pocztowym i w ten sposób aktualizować listy kontaków z poziomu jakiegoś innego komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. - próbowałem już z osobistą książką adresową. Plik z tą zawartością można ustawić na np. udostępnionym katalogu np. na serewrze!!

Niestety - nie moze jej przeglądać dwie osoby jednocześnie, po otwarciu przez 1 plik się blokuje!!

2. Można, można, tak też myśłałem, udostępnić katalog i hajka, tyle tylko, że:

a. kont będzie przynajmniej 60, a może być nawet 300.

b. siec nie zawsze dziala - a biegac do 50 userów - sorka, ale mi sie nie chce!!

Musi być jakieś inne rozwiązanie.

Obecnie mamy właśnie ms exchange, ale na to niestety potrzebna jest licenjca!! - a nie chcemy tracić kasy na coś co może być za darmo!!

Pozdrwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi