Skocz do zawartości
mostom

Prędkości wentylatorów.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli się nie mylę istnieją dwa typy wentylatorów.

1. Z diodą termiczną (regulowana prędkość obrotów)

2. Bez diody termicznej (teoretycznie bez regulacji obrotów)

W pierwszym przypadku prędkość wentylatorów zależy od temperatury na diodzie - czym większa temperatura tym większa prędkość.

W drugim jest stała prędkość (ewentualnie regulowana przez podanie wyższego napięcia z płyty)

I teraz moje pytanie. Jeżeli podłącze wentylator bez diody termicznej do płyty głównej powiedzmy jako wentylator obudowy. To bios zczytuje sobie temperaturę z diody na płycie i podaje różne napięcia na wentylator co powoduje w zależności od temperatury większą prędkość.

A jeżeli podłącze wentylator z diodą termiczną (i diodę zostawię luzem - taką wiszącą) to jak będzie się zachowywał wentylator? Czy będzie kręcił mocniej (przy wyższych temperaturach) dlatego, że dioda tak reaguje, czy dlatego, że z płyty idzie większe napięcie, czy i to i to? I czy przez takie podłączenie nie można uszkodzić wentylatora (według mnie zwiększone jest napięcie z płyty + większa prędkość przez diodę) ?

Mam podłączony wenty Cooler Mastera właśnie w ten sposób i prędkości są większe niż podane przez producenta (oczywiście jak się ładnie rozgrzeje buda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myslalem ze sporo juz widzielem ale chyba taki bios przegapilem - moje zdanie TO BZDURA :)

bios nie steruje predkosciia, na niekrprych plytach mozna progrmamem np speed fan regulowac

do tego to nie mobo reguluje predkosc wentyli tylko termistor w wentylatorku - o ile taki posiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...