ssound Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Jestem bardzo poczatkujacy w tym temacie, troche czytalem no i wkoncu sie odwazylem :D Mam athlona xp 1700+ i go podkrecilem na 1800 ale nie wiem czy dobrze :) Mam ECS K7S5A (wiem ze ta plyta nie tego) zmienilem bios na Chb0429l i przestawilem na 138/138 (bylo 133/133) Apetyt urusł i dalem na 150/150 chyba no i komp nie wstał. Wylaczylem , wlaczylem VIVA polska no i za kawalek odpalam i jest działa (XP 2000+) no to spowrotem na 133/133 bo w szuku jestem. 8O Jak ktos ma chwilke to porsze napisać jak to po co to i gdzie. Czy takie chyba delikatne podkrecenie w ten sposob mu nie zaszkodzi, czy trzeba cos jeszcze zmieniać, chlodzenie mam raczej kiepskie ale moze starczy, a moze da sie wycisnac wiecej? Jak ktos ma ciekawego linka dla poczatkujacego to tez bym poprosił :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boyco Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Jestem bardzo poczatkujacy w tym temacie, troche czytalem no i wkoncu sie odwazylem :D Mam athlona xp 1700+ i go podkrecilem na 1800 ale nie wiem czy dobrze :) Mam ECS K7S5A (wiem ze ta plyta nie tego) zmienilem bios na Chb0429l i przestawilem na 138/138 (bylo 133/133) Apetyt urusł i dalem na 150/150 chyba no i komp nie wstał. Wylaczylem , wlaczylem VIVA polska no i za kawalek odpalam i jest działa (XP 2000+) no to spowrotem na 133/133 bo w szuku jestem. 8O Jak ktos ma chwilke to porsze napisać jak to po co to i gdzie. Czy takie chyba delikatne podkrecenie w ten sposob mu nie zaszkodzi, czy trzeba cos jeszcze zmieniać, chlodzenie mam raczej kiepskie ale moze starczy, a moze da sie wycisnac wiecej? Jak ktos ma ciekawego linka dla poczatkujacego to tez bym poprosił :roll: Jak Ci sie komp nie bedzie sie wieszal lub resetowal to tak zostaw. Ewentualnie sprawdz temperature tak by nie przekroczyla 95 stopni. To graniczna temperatura dla AXP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 Z tą temperaturą nie przesadzaj nie powinieneś przekraczać około 70 stopni, bo te 95 to według mnir za dużo. www.almico.com/speedfan.php tu masz program do mierzenia temperatury na wszelki wypadek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deadpool Opublikowano 28 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2002 No 70 stopni to max, którego nie powinno się przekraczać ani zbliżać do niego, lepiej trzymać dużo, dużo niżej. Ale o podkręcenie procka chociaż odrobinę to aż się prosi, bo ani to tem za duża nie jest ani napięcia nie trzeba zwiększać a jakoś tak ładniej zawsze wygląda :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 29 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2002 www.k7s5a.prv.pl zobacz tu znajdziesz wszystko odnosnie swojej mobo i jak podkrecic :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2002 Zapodaj sobie pare 3D Smarkow i CPU Stability Testa, bedziesz widzial czy Ci sie nie "sypie" Najwyzej podniesiesz troszke Vcore, ale to raczej qlerka jakiegos lepszego zamontuj, temp moze Ci wzrosnac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 30 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2002 Temperaturki mam 50 - 57 °C , a jak gram dluzej to skoczy do 63°C. Jest dobrze :?: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2002 Nie jest to najciekawsza temperatura. Prz takiej proc nie pociagnie (ponoc) za dlugo, lepiej zainwestowac w jakies bardziej wydajne chlodzenie. Ostatnio mialem Volcano7 i temp raczej nie przekraczala 50*C (tyle ze uszy i nerwy z czasem wysiadaja) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alibudda Opublikowano 30 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2002 Nom... 70 i wiecej stopni to juz temperaturka, przy ktorej moga dziac sie dziwne rzeczy (przy ok 90-95 jest juz smazalnia prockow:), ale nie ma co znowu zbytnio zanizac wytrzymalsoci procow. U mnie juz ponad rok na procu oscyluje temp. 55-62 stopni i jak narazie nie wydarzylo sie nic niepokojacego. Owszem, moze i skraca sie zywotnosc, ale mnie to malo obchodzi, bo przeciez nie bede wiecznie jechal na tym procku.. za jakis niedlugi czas napewno zmienie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Jestem bardzo poczatkujacy w tym temacie, troche czytalem no i wkoncu sie odwazylem :D Mam athlona xp 1700+ i go podkrecilem na 1800 ale nie wiem czy dobrze :) Mam ECS K7S5A (wiem ze ta plyta nie tego) zmienilem bios na Chb0429l i przestawilem na 138/138 (bylo 133/133) Apetyt urusł i dalem na 150/150 chyba no i komp nie wstał. Wylaczylem , wlaczylem VIVA polska no i za kawalek odpalam i jest działa (XP 2000+) no to spowrotem na 133/133 bo w szuku jestem. 8O Jak ktos ma chwilke to porsze napisać jak to po co to i gdzie. Czy takie chyba delikatne podkrecenie w ten sposob mu nie zaszkodzi, czy trzeba cos jeszcze zmieniać, chlodzenie mam raczej kiepskie ale moze starczy, a moze da sie wycisnac wiecej? Jak ktos ma ciekawego linka dla poczatkujacego to tez bym poprosił :roll: Dlatego nie wstał bo temperatura była zbyt wysoka.Dopiero jak trochę ochłonął(ostygnął) to się podniósł na takiej temperaturze. Po pierwsze musisz zadbać o dobre chłodzenie - dobry obieg powietrza w obudowie(ewentualnie otwarta obudowa ale wtedy trzeba kompa co jakiś czas odkurzyć0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 A może to chipset sie grzeje :idea: ?? Ja tak miałem, co prawda na innej płytce ale też komp nie startował i to nie przez proca tylko właśnie chipset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...