Fatboyx Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Wiatam! Ma ktoś jakiś pomysł jak to można zrobić? jak dobrze wykorzystać te śmieszne zaczepy? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 tutaj jest takie cus na zerofanzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :arrow: chlopaki z zerofanzone jakos sobie z tym problemem poradzili, jednak mieli ulatwienie - blok, ktory montowali mial wykonany staly uchwyt do mocowania go z wykozystaniem otworow. jaki macie pomysl na zamontowanie bloku by Mate na chipset? tu sie troszke sprawa komplikuje, bo blok ten nie ma zadnych stalych uchwytow do mocowania. jakie macie pomysly na rozwiazanie tego problemu? prosze o propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Też mam takie zaczepy na mojej mobo. Ale ja mam blok na NB od popixs'a (kroćce na górze) więc miałem sprawe ułątwioną :D Wyciełem z plexy zapinke z otworami na kroćce dzięki czemu blok się nie zsunie a do zaczepów przymocowałem całość za pomocą wygiętych srób :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :arrow: chlopaki z zerofanzone jakos sobie z tym problemem poradzili, jednak mieli ulatwienie - blok, ktory montowali mial wykonany staly uchwyt do mocowania go z wykozystaniem otworow. jaki macie pomysl na zamontowanie bloku by Mate na chipset? tu sie troszke sprawa komplikuje, bo blok ten nie ma zadnych stalych uchwytow do mocowania. jakie macie pomysly na rozwiazanie tego problemu? prosze o propozycje. :?: 2 warianty : - jedna sruba (czerwona) - 2 sruby (niebieskie) Co ty na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :?: 2 warianty : - jedna sruba (czerwona) - 2 sruby (niebieskie) Co ty na to ? :arrow: chyba nie do konca zrozumialem Twoj pomysl. 1. sruby - maja byc wkrecane do bloku? bloki by Mate na chipset nie posiadaja otworow, wiec jak maja sie trzymac? moze po prostu maja przyciskac 'zapinke'? 2. 'zapinka', blaszka metalowa, drut? no wlasnie - czym jest to, ktore oznaczyles kolorem szarym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ale po co ci WB na chipsecie. Firmowy radiator w zupełności wystarcza. A jeżeli chcesz koniecznie założyć blok, to wykorzystaj oryginalne zaczepy od radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ale po co ci WB na chipsecie. Firmowy radiator w zupełności wystarcza. A jeżeli chcesz koniecznie założyć blok, to wykorzystaj oryginalne zaczepy od radiatora.:arrow: skad mozesz wiedziec, ze obecne chlodzenie chipsetu mojej plyty mi wystarcza? skad mozesz wiedziec, ze chce koniecznie zalozyc blok na chipset? po pierwsze: zapytalem sie o mocowanie w celach edukacyjnych i przyszlosciowych. chcialem sie dowiedziec jakie pomysly maja inni uzytkownicy. po drugie: chlodzenie chipsetu na Abicie IS7 jest zbudowane z lichego (malego) radiatora wraz z glosnym wiatrakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ale po co ci WB na chipsecie. Firmowy radiator w zupełności wystarcza. A jeżeli chcesz koniecznie założyć blok, to wykorzystaj oryginalne zaczepy od radiatora.:arrow: skad mozesz wiedziec, ze obecne chlodzenie chipsetu mojej plyty mi wystarcza? skad mozesz wiedziec, ze chce koniecznie zalozyc blok na chipset? po pierwsze: zapytalem sie o mocowanie w celach edukacyjnych i przyszlosciowych. chcialem sie dowiedziec jakie pomysly maja inni uzytkownicy. po drugie: chlodzenie chipsetu na Abicie IS7 jest zbudowane z lichego (malego) radiatora wraz z glosnym wiatrakiem. ehh, nie zerknąłem na twój podpis, a w temacie jest wyraźnie : ASUS P4P800-mam to mobo i firmowy radiator wystarcza. Na twoim abicie ten wentyl rzeczywiście hałasuje. Z twojej wypowiedzi wypływa jakaś agresja, chciałem pomóc, a ty się zahcowujesz jak postrzelona śrutem wiewiórka: chcesz jej pomóc, a ona jeszcze cię podrapie(a pazury ma ostre jak żyletki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :?: 2 warianty : - jedna sruba (czerwona) - 2 sruby (niebieskie) Co ty na to ? :arrow: chyba nie do konca zrozumialem Twoj pomysl. 1. sruby - maja byc wkrecane do bloku? bloki by Mate na chipset nie posiadaja otworow, wiec jak maja sie trzymac? moze po prostu maja przyciskac 'zapinke'? 2. 'zapinka', blaszka metalowa, drut? no wlasnie - czym jest to, ktore oznaczyles kolorem szarym? Podmienilem updatnieta fotke. Sroby na blaszanej zapince, z przylutowanymi do nie nakretkami, zaostrzone po to wlasnie zeby nie slizgaly sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :arrow: AK47 - moze zle odebrales moja wypowiedz, a moze to ja przesadzilem z formami zdan i slowami jakich uzylem. nic do Ciebie nie mam. sorry, ze tak wyszlo. Reed - teraz juz wszystko jasne - dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ja wpadłem na taki pomysł: Dziś kupiłem - śruby (oryginalnie wkrety do płyt gipsowo kartonowych) - motylki (4mm) i do tego zapinkę na chipset (80mm rozstawu) z mcs.pc.pl tyle tylko że zapinki jeszcze nie dostałem. Moje sruby z haczykami zastosuje w spince zamiast śrubek standartowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 :arrow: Fatboyx - chyba znalazles najlepsze rozwiazanie calego problemu. jezeli bedziesz mial to juz zmontowane, prosze o informacje czy pomysl sie sprawdzil i fotki (oczywiscie jesli bedzie to mozliwe). ja znalazlem jeszcze cos takieg: + laczac powyzszy sposob z zapinka by Mate powinno jakos sie to trzymac, jednak wydaje mi sie, ze pomysl Fatboyx'a bedzie bardziej trafiony. w przypadku Fatboyx'a blok bedzie docisniety pozadnie do plyty glownej, a takie plastikowe zaciski jak ukazuje pozyzsza fotka, daja odwrotne wrazenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLITH Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Fatboyx przylaczam sie do prosby Kolegi un_ix. Czuje, ze Twoj pomysl sie sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Wróciłem z wyjazdu wakacyjnego i od razu zamontowałem zapinkę do radeona od Mate'a na chipset, musiałem zmienic jedynie śrubę zaciskającą na dłuższą. W miedzy czasie zmnieniłem płytę z P800 na IC7-G ale chopset i zapięcia pozostały w tym samym miejscu na szczęście. Tak mniej wiecej teraz to wygląda: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Niezly pomysl i wykonanie. IMHO tylko te cybanty szpeca, lepiej te nylonowe wygladaja, a sa rownie skuteczne i bezpieczniejsze. Ale to juz kwestia gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 :arrow: ... a nie mowilem, ze Twoj pomysl - Fatboyx bedzie trafiony ;) odkladam teraz kase na blok na chipset od Mate na szybkozlaczkach, wiec problem na zapiecie go do mojego Abita IS7 jest juz rozwiazany. P.S. Fatboyx - dzieki, za zrobienie fotek Twojej zapinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 No i pikuś! Po ok. 13 godzinach blok odpadł razem z jednym zaczepem :-( Co teraz polecacie? Przykleić go może do płyty jakąś taśmą termoprzewodzącą? Bo nie chce traktować jej klejem. Czy może spróbować przykleić zaczep Poxipolem (kropelka rozpuszci chyba płytę) i jeszcze jedno. Chipset jest malutki i blok duzy. Co można włożyć naookoło chipsetu żeby blok sie nie chybotał i dokładnie leżał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 :arrow: ale wal! odlecial zaczep z plyty glownej, do ktorego byl przyczepiony blok/wczesniej cooler - czy dobrze rozumiem? moze za mocno dokreciles zapinke? nie wiem co moge Ci poradzic w tej sytuacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 No i pikuś! Po ok. 13 godzinach blok odpadł razem z jednym zaczepem :-( Co teraz polecacie? Przykleić go może do płyty jakąś taśmą termoprzewodzącą? Bo nie chce traktować jej klejem. Czy może spróbować przykleić zaczep Poxipolem (kropelka rozpuszci chyba płytę) i jeszcze jedno. Chipset jest malutki i blok duzy. Co można włożyć naookoło chipsetu żeby blok sie nie chybotał i dokładnie leżał. To niedobrze. Moze wytnij jakies ograniczniki ze styropianiu czy cos. Co do tych zaczepow, to nie wiem, czy one czasem nie sa na wylot przez mobo, zobacz czy tak nie jest - jesli tak jest to lutuj!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 udało się :-) Przylutowałem obydwa zaczepy (wydaje mi się) że porządnie. Blok też trochę słabiej przykręciłem. Trzyma się. Jeżeli ktoś będzie chciał w ten sposób montować blok na chipset to niech najpierw dla bezpieczeństwa przylutuje porządnie te zaczepy. Nadal myśle co włożyć naookoło chipsetu, bo ta konstrukcja nie wygląda najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 udało się :-) Przylutowałem obydwa zaczepy (wydaje mi się) że porządnie. Blok też trochę słabiej przykręciłem. Trzyma się. Jeżeli ktoś będzie chciał w ten sposób montować blok na chipset to niech najpierw dla bezpieczeństwa przylutuje porządnie te zaczepy. Nadal myśle co włożyć naookoło chipsetu, bo ta konstrukcja nie wygląda najlepiej. Jak juz pisalem, sprobuj coz ze styropianu albo jakiejs pianki wyczaic. Moze to byc nieglupi pomysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Jak juz pisalem, sprobuj coz ze styropianu albo jakiejs pianki wyczaic. Moze to byc nieglupi pomysl:arrow: chyba nie glupi pomysl, ale cieplo jakie oddaje chipset moze byc dodatkowo blokowanie. przydalby sie tutaj Cooper Shim na chipset z serii i865PE & i875P ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatboY Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 aaa sobowtór :roll: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Jak juz pisalem, sprobuj coz ze styropianu albo jakiejs pianki wyczaic. Moze to byc nieglupi pomysl:arrow: chyba nie glupi pomysl, ale cieplo jakie oddaje chipset moze byc dodatkowo blokowanie. przydalby sie tutaj Cooper Shim na chipset z serii i865PE & i875P ;)To jest calkiem nie glupi pomysl. zwymiarujcie chipset ten Panowie, zrobie projekt :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Nie wiem co za palant wymyslil takie mocowanie do plyty radiatora... Tez takie mam. Niedlugo zaczna na klamerki do bielizny, albo na sline i tasme klejaca :evil: Sugeruje wywiercic w plycie otwory o fi=2mm (w tym plastiku w ktory wczepione sa te gowniane druciki i zaladowac tam standardowy zaczep z grzybkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 25 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2003 po przylutowaniu zaczepów z drugiej strony płyty mój blok trzyma się jako tako, ale przez to ze to są tylko haczyki to strasznie sie rusza.. Nie jest to najlepsze rozwiazanie, ale innego pomysłu nie mam :-( Otworki w mobo byłyby najlepsze, ale to jednak troche ryzykowne tak wiercic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 udało się :-) Przylutowałem obydwa zaczepy (wydaje mi się) że porządnie. Blok też trochę słabiej przykręciłem. Trzyma się. Jeżeli ktoś będzie chciał w ten sposób montować blok na chipset to niech najpierw dla bezpieczeństwa przylutuje porządnie te zaczepy. Nadal myśle co włożyć naookoło chipsetu, bo ta konstrukcja nie wygląda najlepiej. :arrow: Fatboyx - czy owe zaczepy/haczyki po porzadnym przylutowaniu wytrzymaly do chwili obecnej probe czasu? mam problem, poniewaz Maze4 Chip wyrwal mi trzy haczyki z plyty i nie wiem na ile lutowanie jest sprawdzona metoda. moze zaczac sie zastanawiac nad jakas inna zapinka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatboyx Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 tak trzymają się do dziś a blok przykrecałem i odkręcałem już 3 razy, wiec to dobre rozwiazanie, tylko trzeba porządnie przylutować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...