maxymili Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2022 (edytowane) Pierwszy raz montowałem AIO. Zakupiłem Pure Loop 280 w zestawie są dwa wentylatory 14cm. Wykorzystałem nową obudowę tego samego producenta Pure Base 500. Całe chłodzenie nie zmieściło się na górze ponieważ zawadzało o RAM ok 5mm. Zamontowałem więc z przodu co utrudnia wentylację. Ponieważ górne wentylatory obudowy robiły za duży hałas wyłączyłem je. Mamy więc wciąganie powietrza z przodu i przepływ do tyłu gdzie jest wypychane. W pulpicie temperatura procka wg speed fana osiąga 49°C. Wydaje mi się, że dosyć dużo. Po uruchomieniu jakiejkolwiek gry lub bencha to już 100°C. Czy coś jest nie tak? Może pompa nie działać? Przed montażem sprawdzałem ilość płynu i było pełno. Obudowa w okolicy chłodzenia po obciążeniu 15 minut jest mocno ciepła. A może to tylko błąd odczytu? Buda nie jest tak gorąca jak była z chłodzeniem powietrznym. Edytowane 11 Października 2022 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Kiepskie te temperatury. Ty masz tego procka co link w 3dmarku w podpisie? i5-8600k? Niepodkręcony? Najbardziej mi to wygląda na problem z dociskiem bloku do procesora. Za słaby lub nierównomierny docisk? Może za mało/ za dużo / brak pasty termoprzewodzącej? Sprawdź czy węże ciepłe i nagrzewnica. Jak ciepłe tzn. ze pompa działa i woda płynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, cochin napisał: Kiepskie te temperatury. Ty masz tego procka co link w 3dmarku w podpisie? i5-8600k? Niepodkręcony? Najbardziej mi to wygląda na problem z dociskiem bloku do procesora. Za słaby lub nierównomierny docisk? Może za mało/ za dużo / brak pasty termoprzewodzącej? Sprawdź czy węże ciepłe i nagrzewnica. Jak ciepłe tzn. ze pompa działa i woda płynie. Niekręcony obecnie. Wcześniej na 8 miedzianych heatpipe dużym chłodzeniu silentapc też były takie wysokie. Zamieniłem licząc na wyraźny spadek temp i no i troszkę jak by niżej, ale potem się rozgrzewa i 100C. Tak myślę, czy to nie jest wina błędnych odczytów z płyty, bo gorąca od kompa nawet w stresie nie czuć. Backplate się nie nagrzewa. Odwróciłem obieg powietrza, dałem pompkę na dół. No i żadnej poprawy. Pasta świeża, dopiero co założona. Edytowane 12 Października 2022 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 pewnie pasta pod IHS skamieniała, hasło klucz -> delid 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, falcoon84 napisał: pewnie pasta pod IHS skamieniała, hasło klucz -> delid Pod ihs. Ok, to jak to naprawić? Skalp procka?? Edytowane 12 Października 2022 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Tak, sprawdź jeszcze czy chłodzenie równo dolega do IHS bo jeśli źle się odbija to też będzie cieplutko. Edytowane 12 Października 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Jest dobrze dociśnięte. Wcześniej miałem duży radiator i także się grzało, dlatego zdecydowałem się kupić chłodzenie wodne i dalej to samo. Czy ktoś z forum ma doświadczenie i podjął by się odpłatnie takiego zadania? Okolice Legionowo lub W-wa. Mogę podjechać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Video Blog Tech ale on jest z Krakowa -> VBT PC Prowadzi kanał na YT. Jak byś się decydował to dopłać do ciekłego metalu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Dzięki za namiar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) Po skalpie: https://imgur.com/NYaznJl ogólnie w stresie nie przekracza 60°C. Podziękował 🙂 Edytowane 20 Października 2022 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) 👍 Edytowane 20 Października 2022 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...