Cinecz Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2022 Cześć, Chcemy złożyć do firmy komputer, który ma służyć głównie do edycji wideo (4K) w programie davinci resolve. Poza montażem będziemy na nim robili kolor korekcję w tym samym programie. Super gdyby ten sprzęt pociągnął też podstawowe 3D (blender). Projekty, które montujemy mają średnio do 5 minut, ale właśnie zabieramy się za montaż filmu dokumentalnego (UHD, bRAW), który ma trwać 1.5h i niestety sprzęt na którym dotychczas działamy na bank polegnie. Będziemy potrzebowali wpiąć do płyty głównej taką kartę: https://fotoplus.pl/Blackmagic-Design-DeckLink-Mini-Monitor Z tego co mi się wydaje: - potrzebujemy dysku pod system przynajmniej 2tb NVMe - pamięć RAM +/- 128gb Dodatkowo: - dane wejściowe do montażu zazwyczaj mamy na dyskach talerzowych SATA. - słyszałem, że karty AMD radzą sobie lepiej z davinci niż geforce, ale nie wiem czy to nie jest legenda. Także do sedna - prosiłbym o radę w jakie podzespoły wyposażyć ten komputer. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...