lopo Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 ad.3.jak to nic się nie dzieje?? to po co w takim razie radiator np. od volcano jest tak duży jak jest...wiem że inaczej wygląda sprawa jeśli chodzi o AC i WC ,ale np.swiftech robie takie bloczki ...i blokiem swiftecha się wzorowałem...następny blok będzie na wzór WW... No w twoim przypadku to moze i faktycznie sie cos dzieje, bo z tego co widac to podstawe masz dosyc gruba, co w zasadzie ja uznalbym za wade. Jestem w stanie pojsc o wiele, ze jesli obszar finow ograniczylbys do powiedzmy rozmiar procesora + 10mm z kazdej strony, odpowiednio dobralbys grubosc podstawy osiagnalbys lepsze wyniki. Oczywiscie pod TECi blok jest po prostu boski, ale pod male zrodla ciepla przesadziles z iloscia finow :wink: podstawa ma 3 mm (więc chyba jednak nie za gruba??) a jeśli chodzi o liczbę finów to mam zamiar najpierw przetestować go tak jak jest... a zfrezowanie tych finów po bokach to nie problem... zawsze mogę je zfrezować :D i będzie to o czym mówisz... :wink: :D a jeśli chodzi o TECi to póki co nie będę się w to bawił bo jak dla mnie za dużo zachodu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Ale swiftech mimo grubej podstawy ma wyniki w czolowce WB. HM..... PS To twoja siostra lutuje??? Skarb prawdziwy masz w domu!!! Ile ma lat? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Ale swiftech mimo grubej podstawy ma wyniki w czolowce WB. HM..... PS To twoja siostra lutuje??? Skarb prawdziwy masz w domu!!! Ile ma lat? :) już nie w domu... wyprowadziła się :wink: :D a lat ma 25 no i trochę lutowała miedzi w ostatniej klasie liceum plastycznego...a że było to dawno to teraz jej nie wyszło no i zrobiła się dziura w nagrzewnicy... :evil: ale trudno się mówi - w sumie to dziura zrobiła się w tym zbiorniczku mosiężnym koło otworu na króciec więc chyba była tam przerdzewiała albo coś .. jakiś słaby punkt i dobrze że dziura teraz a nie jak wszystko byłoby w kompie :wink: a tak wogóle to dzięki za zainteresowanie tematem :D :D :D i od razu mówię... proszę nie składać jakichś zamówień czy czegoś takiego na PW bo serio nie mam teraz czasu na robienie WB dla innych...2 rok informatyki mi się zaczął...a chętni wreszcie skończyłbym swoje pierwsze WC a to jeszcze duuuużo roboty... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 IMO popełniłeś kilka podstawowych błędów. 1. Finy na tak dużej powierzchni mają sens tylko przy pelcie. Przy WC ciepło nie ma szans rozejść się tak daleko po podstawie jak przy AC - woda odbierze je zanim tam dotrze. Więc piny są tam zbędne. 2. Woda nie ma wymuszonego przepływu po całej powierzchni bloku. Popatrz np. na DD - tam masz wymuszony przepływ wokół wszystkich finów. U Ciebie, IMO, woda będzie stała nieporuszona w znacznej części bloku - chyba, że dasz wloty albo wyloty w czterech rogach. ale to też IMO pozostawi "martwe" punkty, gdzie woda nie będzie płynęła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 IMO popełniłeś kilka podstawowych błędów. 1. Finy na tak dużej powierzchni mają sens tylko przy pelcie. Przy WC ciepło nie ma szans rozejść się tak daleko po podstawie jak przy AC - woda odbierze je zanim tam dotrze. Więc piny są tam zbędne. 2. Woda nie ma wymuszonego przepływu po całej powierzchni bloku. Popatrz np. na DD - tam masz wymuszony przepływ wokół wszystkich finów. U Ciebie, IMO, woda będzie stała nieporuszona w znacznej części bloku - chyba, że dasz wloty albo wyloty w czterech rogach. ale to też IMO pozostawi "martwe" punkty, gdzie woda nie będzie płynęła. jeśli zastosuję odpowiednio mocną pompkę to nie ma prawa stać woda..niby jakim sposobem ma tam stać :?: 8O nawet przy słabszej pompce...wymiana wody w bloku i tak będzie zachodzić przecież...więc o jakim staniu mówisz..jeśli chodzi ci o to , że będą dość duże opory to zdaje sobie z tego sprawę i chcę kupić jakąś mocniejszą pompkę - co ewentualnie polecacie do tego bloczku :?: powiem jedno...poczekajmy na testy... wtedy się wszystko wyjśni...przecież blok swiftech ma taką samą konstrukcję a należy do dość wydajnych :? jak puszczałem wodę przez wąż prysznicowy i dawałem dość duże ciśnienie to widać było że woda w bloku dość nieźle "wiruje" więc imho to dobrze... i bynajmniej nie widziałem tego żeby woda gdzieś wewnątrz bloku nie płynęła,więc nie wiem o co Tobie chodzi... :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 witam moze ktos podac linki do zdjec tego bloku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 witam moze ktos podac linki do zdjec tego bloku? są na 1 stronie tego topicu 8O :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 lopo calkowicie nie zrozumiales, widzisz chodzi o to ze w niektorych miejscach ciepla woda nie bedzie sie zmieniac z nową - chłodną, bedzie sie ruszac, ale bedzie caly czas pozostawala w bloku, szczegolnie w tych 2 rogach bez wylotow, bo bedzie tam "scisnieta" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Blok swiftecha owszem ma taka konstrukcje finow, ale dodatkowo kanal wymuszajacy przeplyw wody. I wtedy ma sens robienie takiej ilosci finow. Powstaje konstrukcja uniwersalna- i pod pelty i pod CPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 a mi sie podoba - tylko 4 wyloty w rogach.... moga byc o mniejszych srednicach (i przy wylotach brak finów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 To zrobmy od razu 8 wylotow :) IMHO to tylko komplikowanie konstrukcji, juz przy 2 sa problemy z trojnikami i mnostwem wezy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...