HanG Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Witam, kupilem sobie nowy RAM z zalozeniem, ze bedzie lepiej, jak na razie tylko blue screeny i resety. Zaczne od konfiga: mobo: FIC AU13, ram: GEiL Golden Dragon PC3200 2x256MB, jesli reszta ma jakies znaczenie, jest w mojej sygnaturce (ram tylko juz nowy). Objawy... wlozylem nowy ram, podczas odpalania blue screen, wyciagnalem jedna kosc, zostala jedna 256 na DDR1 - resety w windzie. pozniej przerozne konfiguracje wkladania dwoch - na dwoch w roznych slotach nie odpalil sie ani razu - ciagle blue screeny (jesli ktos sie na nich zna moge przytoczyc jakie to blue screeny). Wogole na jednej kosci (damej na dd1) dziala, na drugiej nie. Powiem szczerze nie mam pojecia prezez co... za slabe mobo? padniety ram? moze zwiekszyc napiecie na ddr (podany zakrez to 2,5-3,1V), moze za malo pradu maja i zdychaja? Na razie ustawilem magistrale procka na 200mhz i teraz jeszcze na jednej kosci (tej ktora dziala sama) nie mialem resetu w windzie... ale to nie rozwiazuje mojego problemu :( Jesli ktos ma jakis pomysl, rade i chcialby mi pomoc, bardzo prosze o wszystkie sugestie. Dzieki, pozdrawiam HanG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 sprawdź timingi - nie mogą być niższe niż zalecane przez producenta - geil tego nie lubi i sie wiesza - ustaw nominalne timingi i zobacz co będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanG Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Timingi podane przez geila: 6-3-3-2 na takich (i wyzszych, nawet jakichs tzw. w biosie: "optimal" 8-4-4-2) probwalem - nic, to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanG Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Problem wydaje sie byc rozwiazany... przynajmniej nic zlego sie nie stalo do tej pory. Zwiekszylem napiecie na ddr na 2.8V i chodzi... pytanie czy FIC zaniza V? czy Golden Dragony sa tak pradozerne... nie wiem, ale co sie zestresowalem co moje, a ulga ktora czuje teraz tez moja :) Gdyby ktos kupowal GD i mial podobny problem, niech sproboje pozniesc v na ddr. pozdrawiam i dzieki za pomoc HanG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 u mnie tez sie cos takiego dzieje .. tylko ze ja mam problem bo u mnie stabilnie 2,9v to na 166 idzie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 ja słyszałem o tym, że te wszystkie wyczynowe pamięci z wyższej półki wymagająnapięcia 1.7V, tak też powinno być napisane w instrukcji. chodzi tu o m.in. Kingstony hyperX, twoje geile i corsair'y. zobacz w instrukcji czy nie napisali że ma być 2.7V, możesz spróbować zmniejszyć napięcie z 2.8 na 2.7 V i powinno chodzić dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...