Skocz do zawartości
loksp

Windiows 98 SE a Gigabyte GA7N400 Pro nForce2!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może wie ktos dlaczego nie moge zaistalowac Windowsa 98 SE na komputerze z p ta plyta?Przed wymiana plyty wszystko bylo oki.Teraz jestem skazany tylko i wylacznie na Windowsa XP.A na czym problem polega: Normalnie instaluje sie.Uruchamia sie ponownie komp i przy drugim pokazaniu sie okna inicjujacego Win 98 komputer zamiera.Mozna go restartowac tysiace razy a on uparcie stoi w miejscu!Moze ktos zna odpowiedz na ta zagadke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce 2 i 9x to porażka kompletna jeśli już wejdzie to bed problemy z driverami itp. i do tego 98 był 5 la temu !!!! co Ty cierpisz do XP ??

Może nie ma licencji na XP, a za 98 zapłacił kiedyś kupę kasy i teraz szkoda mu je wyrzucać :wink:

Elmer - wydawało mi się, że 98 ma kłopoty z pamięcią powyżej 512MB ale może się mylę. Z opisu loksp wynika, że nawet nie chce się zainstalować. Łatwo można sprawdzić, czy to pamiec, czy płyta - próbować instalować z mniejszą ilością pamięci. Ja miałem podobny objaw podczas instalacji 98SE po zmianie płyty na KT266A, okazało się, że pamięć (jakaś noname) nie działała z tą płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to dziwne, ale jakos na moim Epoxie 98SE smiga spoko z 512 RAMu 8O

Dodawalem jeszcze jedna kosc 256 i tez jakos nie zdychal, mimo ze bledy sie pojawialy.

Nie uzywam zadnego RAMidle ani nic podobnego.

Problem tkwi na 99% w czym innym niz czipset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to dziwne, ale jakos na moim Epoxie 98SE smiga spoko z 512 RAMu  8O 

Dodawalem jeszcze jedna kosc 256 i tez jakos nie zdychal, mimo ze bledy sie pojawialy.

Nie uzywam zadnego RAMidle ani nic podobnego.

Problem tkwi na 99% w czym innym niz czipset

u mnie na MSI tez dziala z 512MB, znaczy dziala bozainstalowalem ja awaryjnie na kilka dni - 0 problemow.

sproboj instalowac przez setupcor.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce 2 i 9x to porażka kompletna jeśli już wejdzie to bed problemy z driverami itp. i do tego 98 był 5 la temu !!!! co Ty cierpisz do XP ??

nie nie to nie to ja mialem 640 mb i chodzil OK no moze troche mulil to raczej normalne przy duzej ilosci ramu i windzie 98 ktora ma problemy z cache'owaniem jej ale niemozliwe jest zeby komp sie z tego powodu nie uruchamial no bo jak to logicznie wytlumaczysz??? :? jak napisali poprzednicy nf2 + w9x to porazka nic na to sie nie poradzi na jednych configach chodzi OK na innych nie, u mnie niestety nie :evil: ;) tylko wlasnie "chodzi" a u ciebie nie chce to troche dziwne i cosik mi sie wydaje ze tu chyba nie bedzie chodzilo o chipset jak juz to slusznie zauwazyl Reed

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...