tommy09 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 Cześć mój obecny zestaw to i5-6400, 8GB Ram, Asus Dual RX6600(niedawno nabyty). Chcę zbudować nowy zestaw i myślałem o: i3-12100F Gigabyte B660M DS3H DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA G2 i karta z obecnego zestawu RX6600 Chcę, abyście mi polecili jakiś zasilacz, i mam kilka pytań: 1)czy 500W wystarczy, czy lepiej 550W, jaki polecacie 2)obudowa, szukam czegoś prostego i nie dużego 3)czy box'owe chłodzenie CPU wystarczy 4)system, zamierzam kupić windows w wersji OEM i zastanawiam się czy lepiej kupić 10, czy 11. Jak wygląda kompatybilność ze starszymi grami np.Gothic 2, Wiedźmin1,2 itp Dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) Hej, Musisz podać budżet bo bez tego nikt nie jest w stanie odpowiedzieć. Problem obudowy to kwestia indywidualna więc sprawdź co jest w sklepach-kazdy ma inny gust oraz wymagania. 500W spokojnie wystarczy ale gdybyś w przyszłości myślał o zmianie grafiki lub procesor trochę mocniejsze psu nie zaszkodzi. Karta łyknie Ci około 130W plus 120 od procesora pod dużym obciążeniem. Boxowy cooler spokojnie da radę bo w stresie osiąga około 80 stopni ale może być głośno, plus niższe temperatury napewno są pożądane. Tak jak pisałem, wszystko zależy od budżetu na nowe podzespoły. Edytowane 23 Października 2022 przez hoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy09 Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 Mogę wydać max 2300zł, nie licząc oczywiście GPU i Win10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 Witam i3 12100f czyli 4r./8w. , procesor bez wbudowanej karty graficznej igpu. , to nie jest zły procesor, ale patrząc pod kątem giercowania, Intel Core i5-12400F czyli 6r./12w. był by lepszym wyborem, ale tez cena zakupu jest znacznie wyższa, i to znacząco przekroczyło by budżet , XD płyta główna wedle specyfikacji wygląda fajnie , ale czytając opinie , są przypadki ze karta muzyczna jest słabo "izolowana" i słychać trzaski, sekcja zasilania tez potrafi "zaśpiewać" przy obciążeniu. w podobnej cenie można zakupić lepszy dysk Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 oraz pamięć ram wedle listy QLV Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (KF432C16BBK2/16) zasilacz na gwarancji 60 miesięcy 1: np. Zasilacz MSI MAG A550BN 550W (306-7ZP2A11-CE0) 2: kwestia indywidualna co się komu podoba byle aby w środku była funkcjonalna , ale w cenie do 200pln uwzględniając budżet ciężko będzie znaleźć kompromis. Obudowa Zalman S3 TG lub Obudowa SilentiumPC Signum SG1 (SPC229) 3: do i3 BOX pewnie wystarczy ale będzie głośno , ale do i5 warto już pomyśleć nad czymś wydajniejszym . Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 5 MAX (SPC322) lub Silver Monkey X CRISP DUAL 2x120 mm 4: zdecydowanie win10 ,a to czy jakaś gra będzie z poprzedniej epoki będzie działać, to zależy czy została wypuszczona do niej aktualizacja pozwalająca uruchomić grę na nowym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy09 Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2022 W dniu 23.10.2022 o 16:27, Mr.T... napisał(a): Witam i3 12100f czyli 4r./8w. , procesor bez wbudowanej karty graficznej igpu. , to nie jest zły procesor, ale patrząc pod kątem giercowania, Intel Core i5-12400F czyli 6r./12w. był by lepszym wyborem, ale tez cena zakupu jest znacznie wyższa, i to znacząco przekroczyło by budżet , XD płyta główna wedle specyfikacji wygląda fajnie , ale czytając opinie , są przypadki ze karta muzyczna jest słabo "izolowana" i słychać trzaski, sekcja zasilania tez potrafi "zaśpiewać" przy obciążeniu. w podobnej cenie można zakupić lepszy dysk Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 oraz pamięć ram wedle listy QLV Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (KF432C16BBK2/16) zasilacz na gwarancji 60 miesięcy 1: np. Zasilacz MSI MAG A550BN 550W (306-7ZP2A11-CE0) 2: kwestia indywidualna co się komu podoba byle aby w środku była funkcjonalna , ale w cenie do 200pln uwzględniając budżet ciężko będzie znaleźć kompromis. Obudowa Zalman S3 TG lub Obudowa SilentiumPC Signum SG1 (SPC229) 3: do i3 BOX pewnie wystarczy ale będzie głośno , ale do i5 warto już pomyśleć nad czymś wydajniejszym . Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 5 MAX (SPC322) lub Silver Monkey X CRISP DUAL 2x120 mm 4: zdecydowanie win10 ,a to czy jakaś gra będzie z poprzedniej epoki będzie działać, to zależy czy została wypuszczona do niej aktualizacja pozwalająca uruchomić grę na nowym sprzęcie. A jaką byś płytę polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2022 Godzinę temu, tommy09 napisał: A jaką byś płytę polecił? wbrew pozorom to nie jest łatwe pytanie, bo ? i3 nie wymaga wypasionej płyty głównej , natomiast ogranicza nas budżet , i w tej cenie nie ma nic innego co bardziej można by polecić , trzeba by co najmniej dopłacić 300pln aby wziąć płytę główna z wyższego przedziału cenowego. kupując w sklepie internetowym masz 14 dni na zwrot , można zrobić tak ze zakupić tego wybranego Gigabyte i zobaczyć czy trafiła się "dobra sztuka", lub doinwestować zestaw w : Płyta główna Asus TUF GAMING B660M-PLUS D4 lub Płyta główna MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...