qrzysio Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2022 Witajcie - w listopadzie mam zamiar porzucić mojego staruszka i zmienić na nową platformę. Co mam i na co planuję zmienić: CPU i5 4690k + chłodzenie powietrzem MOBO MSI Z97 Gaming5 RAM DDR3 2x4GB + 2x8GB 2133Mhz G.skill RipjawsX + TridentX PSU Be quiet! Straight Power 11 850W Plus Platinum Obudowa SilentiumPC Armis AR7X EVo Tg ARGB SSD S-Ata Crucial MX500 500GB (system+ podstawowe programy) PNY 500GB M.2 NVMe (gry) Toschiba 3TB HDD - magazyn GPU Zotac GTX 1080 amp (docelowo do zmiany na 3090/4080 po nowym roku prawdopodobnie- zależy od inflacjii cen używek). Plan zmian: 1. CPU AMD Ryzen 5 7600x +Arctic liquid Freezer II 360 2. MOBO Asus TUF Gaming X670E-PLUS WIFI 3. RAM G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 32GB 6000Mhz CL36 Jako alternatywa miała być: 1. CPU i5 13600k 2. MOBO MSI Z790/690 Tomahawk DDR4 Reszta bez zmian. Bardziej skłaniam się ku AMD ze wzgledu na to iz LGA 1700 już jest martwą platformą i nic się mi już z niej nie przyda później(upgrade) inaczej jest z AMD - bo oni na nowej podstawce raczej powiedzą dłużej co już pokazywali na przykładzie AM4. Jakie są wasze opinie co do zestawu? Komputer wiadomo służy w sprawach codziennych + autocad oraz gaming w 1440p ( gry w jakie głównie gram to strategie - anno, Civilizacja VI, CitiesSkylines, Transportfever2 + strzelanka War Thunder, czasami idzie diablo 3 - później 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2022 5 godzin temu, KamikazePL77 napisał: Skoro listopad to poczekaj, nowe Radeony 3 debiutują, możliwe, że jak będą dobrze wycenione, to konfiguracja ryzen + radeon będzie miała dodatkowy atut w postaci... no właśnie nie pamiętam jak to się nazywa;p. Ale jest jakiś bajer dający kopa do fpsów. Tak czy siak oba procki dadzą radę, z tym, że i5 ma więcej rdzeni co strategiach jest często nie bez znaczenia. A może 7700x? Intel w przeciągu paru lat nabije trochę więcej kwh od nawet 7700x. Hey - co do GPU to raczej pozostanę przy nvidii - tylko w moim życiu były dwie karty od amd ATI 9000pro i chyba jakis amd 9590 Ghz edition - a tak to zawsze nvidia. Niech tak pozostanie. Co do ryzena 7700x - też się mocno zastanawiam - jeśli się na niego skuszę to pewnie szybko nie zmienię. Jak zwykle więcej niepewności i gdybania niż konkretów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2022 Hey. Tak jeszcze sobie siedzę i myślę podczas czekania na 3 listopada i premięrę GPU od AMD. A może jednak dobrze by było jednak zainwestować w jakaś 13600k + Z690 ( ewentualnie tańsza płytę z DDR4 z opcją zmiany CPU na np 13900k. Różnicę gotówki zainwestować w dobry ramp 2x32GB? Coś możecie polecić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2022 IMO mozliwosc upgradu CPU obecnie nie ma wielkiego zanczenia. Stare chpsety potrafia mocno ograniczyc sprzet, wiec kazdy PCMR wymienia calosc. Sam dlugo siedziales na 4 generacji core. Ja dlugo siedzialem na 2giej. Pierwsza generacja AM5 nie bedzie wybitnie roznila sie od ostatniej AM4. Do docelowych GPU kazdy nowy CPU od i5 w gore sie nada. Na przeczekanie to spokojnie i3 12 gen mozna wziac do obecnego GPU i nie bedzie mial waskiego gardla. Nie wiem jaki sybki masz ten PNY, ale na system i programy to bym uzyl nvme na system, a SATA na gry. Co do 13600K, to ten CPU przebija w grach R7 7700, a czesto nawet R9. Tak wiec nie eliminowalbym platfrormy opartej na 1700 calkowicie. Nie wiem jakie duze masz projektyw CAD, ale 2x16GB spokojnie powinno dawac rade. Mam dzial projektow pod soba i spore rzeczy wyprawiaja dlubia na sprzecie z 16G RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2022 6 godzin temu, saalataa napisał: IMO mozliwosc upgradu CPU obecnie nie ma wielkiego zanczenia. Stare chpsety potrafia mocno ograniczyc sprzet, wiec kazdy PCMR wymienia calosc. Sam dlugo siedziales na 4 generacji core. Ja dlugo siedzialem na 2giej. Pierwsza generacja AM5 nie bedzie wybitnie roznila sie od ostatniej AM4. Do docelowych GPU kazdy nowy CPU od i5 w gore sie nada. Na przeczekanie to spokojnie i3 12 gen mozna wziac do obecnego GPU i nie bedzie mial waskiego gardla. Nie wiem jaki sybki masz ten PNY, ale na system i programy to bym uzyl nvme na system, a SATA na gry. Co do 13600K, to ten CPU przebija w grach R7 7700, a czesto nawet R9. Tak wiec nie eliminowalbym platfrormy opartej na 1700 calkowicie. Nie wiem jakie duze masz projektyw CAD, ale 2x16GB spokojnie powinno dawac rade. Mam dzial projektow pod soba i spore rzeczy wyprawiaja dlubia na sprzecie z 16G RAM. Tu się zgadzam - mi w autocadzie wystarcza 20gb ram - wystarczy, że otworzę plik który sam waży jakies 35mb + 3-4 arkurze kalkulacyjne i generalnie 20gb ramu zajęte. Lubię natomiast sobie pograć w strategie/buildery i tam jak się co nie co pobierze ze steam to gra potrafi wciągnać cały ram przy starcie i to czasami mało. Obecnie jak mówię, mam 24GB ramu i często mam problem w graniu... Niestety i5 jest mega słaba 4R/4W - wszystko leci na 100% użycia i potrafi zatrzymać grę a później czesto to się kończy zwisem i gra wypluwa błąd. Tak jak pisałem - może jest to jakieś rozwiązanie - mega wydajny 13600k ( bo to fakt, że taki on właśnie jest) i w 1440p da sobie śmiało radę z np 3080ti/3090 w najbliższej przyszłości - natomiast jakbym przy takiej konfiguracji zostawał na DDR4 - to na 100% brałbym pewnie z zapasem ale świadomie 2x32GB ~3600mhz z CL 16/18 - takie kości chyba są w rozsądnej kwocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2022 Tyle, że DDR4 to już koniec, następna generacja intela to już tylko DDR5, poza tym nowe intele lepiej działają z DDR5. Jak coś robisz więcej niż granie to celowałbym w płyty z nowymi chipsetami czy to Z790, lub x670E, ze względu na możliwości rozbudowy o dyski. Ze względów na to co robisz procesor jaki bym wybrał to Intel 13700k, lub AMD 7900, ilość wątków w pracy się przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) W dniu 26.10.2022 o 21:14, Setnik napisał: Ze względów na to co robisz procesor jaki bym wybrał to Intel 13700k, lub AMD 7900, ilość wątków w pracy się przydaje. i5 13600K już ma tych "wątków" dużo (20). Przy 13700K obawiałbym się już problemów z temperaturami, szczególnie przy ściągniętych limitach mocy (osobiście radzę ustawić limity zalecane przez Intel) - choć teraz jak patrzę na temperatury i5 13600K na TechPowerup to już się ten CPU niemal gotuje, bo ma aż 91 stopni C (natomiast i7 13700K ma 102 stopnie - ten to już całkiem się gotuje). "Stary" i7 12700K, przy aktywnych limitach mocy, to widzę jest bardzo chłodny CPU (76stopni), w porównaniu do tych nowszych CPU (91 i 102 stopnie): https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i7-13700k/23.html ps. widzę, że obecnie fajnie wyceniony jest Ryzen 5900X (poniżej 2K PLN - taniej od i7 12700KF). Ten Ryzen 5900 jest bardzo fajny, bo ma dwa wafle krzemowe z rdzeniami, co zwiększa powierzchnię kontaktu z IHS do tego stopnia, że jest chłodniejszy nawet od Ryzen 5800 (!!!), który ma przecież mniej rdzeni. Moim zdaniem do stacji roboczej, dla kogoś kto potrzebuje liczyć równolegle multum wątków, jak znalazł. Edytowane 29 Października 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2022 Witajcie - powoli odświeżam temat i sam biję się z myślami co byłoby "lepszym" rozwiązaniem - bo takich jest bez liku - co komentarz to inna wersja. Liczyłem się z tym. Generalnie utwierdzam się w tym, że nie będę przez najbliższe 3-4 może jak w tym przypadku 7 generacji zmieniał sprzętu. Najwyżej modernizacja GPU + dołożenie RAMu ( pod tym kątem też od razu zapytam - bo czytałem gdzieś po komentarzach, że z DDR5 są spore problemy po obsadzeniu 4 kanałów - 2x dual mode - jestem w temacie pamięci totalnie zielony i łykam każdą papkę jak pelikan - więc liczę, że jak ktoś coś mi tu będzie doradzał z kwestii pamięci do płyty będzie wiedział o czym mówi i za to z góry dziękuję - jeśli to jakiś fake to także proszę o komentarz). Reasumujac wg mnie aby komputer był w miarę skrojony pod upgrade CPU/GPU i jak pisałem ewentualne dołożenie RAMU ( albo jego całkowitą wymianę na lepszy szybsze moduły w dualchannel) to co polecacie. DDR4 - jako martwy standard (aczkolwiek wydajny do gamingu) pewnie już nie będzie przez Was polecany co pod kątem przyszłościowym jest jakby zrozumiałe - odrzucam. Cały czas jeszcze w myślach przelatuje mi opcja zmiany na AM5. Niestety wszystko się gotuje - zresztą jak i gen13 od intela - z tym, że za intelem przemawia jeszcze wydajność - a nawet 7700x podejmie walki z 13600k. Mętlik w głowie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 W dniu 8.11.2022 o 07:56, qrzysio napisał: DDR5 są spore problemy po obsadzeniu 4 kanałów - 2x dual mode - jestem w temacie pamięci totalnie zielony i łykam każdą papkę jak pelikan Przy DDR4 tez sa podobne problemy, albo DDR5 nie pozbylo sie do konca problemow poprzedniej generacji. Przy zajetych wszystkich bankach pamiec dziala wolniej. To jest wina technologii DDR i nawet DDR6 kiedy wyjdzie nie rozwiaze tego problemu. DDR4 bym nie skreslal, bo o ile DDR5 jest bardziej wydajne w grach jakie grasz nie bedzie zadnej roznicy. Kiedy GPU nie jest waskim gardlem roznica w fps moze byc na zasadzie 150 dla DDR4 i 170 dla DDR5. Albo nawet nie, zobacz na wykres w linku ponizej. Grajac w CS:GO i majac monitor 240Hz i wyzej wtedy moznaby sie zastanawiac. https://static.techspot.com/articles-info/2402/bench/SotTR2.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 (edytowane) 2 godziny temu, saalataa napisał: Przy DDR4 tez sa podobne problemy, albo DDR5 nie pozbylo sie do konca problemow poprzedniej generacji. Przy zajetych wszystkich bankach pamiec dziala wolniej. W teście PurePC wyszło, że 4 kostki działają szybciej, niż dwie o tym samym taktowaniu:https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel?page=0,18 Natomiast jeśli chodziło Ci o taktowanie, to przy DDR4 i np. Intel 12 generacji (13 pewnie też) to bez OC taktowanie jest takie samo, nie ważne czy przy 2-ch kostkach, czy 4-rech, czyli 3200. Natomiast jeśli chodzi o OC, to dwie kostki podkręcą się wyżej niż cztery. Przy DDR5 np. przy 12 gen jest gorzej, bo bez OC przy dwóch kostkach taktowanie jest 4800, a przy 4-rech może spaść nawet do 3600 (przy dual rank): cytat ze strony gigabyte: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-AORUS-XTREME-rev-10/support#support-memsup Cytat * Speed dropping policy according to Intel processor specification (XMP disabled): DDR5 4800 MHz speed drops down to 4400 MHz when 2 DIMMs of the same channel are populated e.g., DDR5_A1/ _A2. Please adjust your setup according to the recommendation above. DDR5 4800 MHz speed drops down to 4000 MHz when 4 DIMMs are populated (1Rx8/ x16 modules). DDR5 4800 MHz speed drops down to 3600 MHz when 4 DIMMs are populated (2Rx8/ x16 modules). - tak to wygląda zgodnie ze specyfikacją, bez OC. Edytowane 15 Listopada 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrzysio Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2023 W dniu 15.11.2022 o 13:52, KamikazePL77 napisał: A kiedy ty kupujesz? Bo są jeszcze nowe ryzeny 3d na horyzoncie. Hey - temat troszkę umarł - ale plan jest na zakup w okolicy walentynek - czekam właśnie na nowe ryśki z 3d (może nie tak na nie nawet jak na to, że te normalne potanieją). Wstępnie złożony zestaw: Dylemat jest pomiędzy mobo - dwie wrzucone do koszyka. https://www.morele.net/inventory/info/14852f44/ W dniu 15.11.2022 o 14:36, Kyle napisał: W teście PurePC wyszło, że 4 kostki działają szybciej, niż dwie o tym samym taktowaniu:https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel?page=0,18 Natomiast jeśli chodziło Ci o taktowanie, to przy DDR4 i np. Intel 12 generacji (13 pewnie też) to bez OC taktowanie jest takie samo, nie ważne czy przy 2-ch kostkach, czy 4-rech, czyli 3200. Natomiast jeśli chodzi o OC, to dwie kostki podkręcą się wyżej niż cztery. Przy DDR5 np. przy 12 gen jest gorzej, bo bez OC przy dwóch kostkach taktowanie jest 4800, a przy 4-rech może spaść nawet do 3600 (przy dual rank): cytat ze strony gigabyte: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z690-AORUS-XTREME-rev-10/support#support-memsup - tak to wygląda zgodnie ze specyfikacją, bez OC. Pytanko do Ciebie skoro masz już zgłębiony temat - jak to się ma dla płyt x670E asus tuf i MSI Carbon ? - ja generalnie planuję brak pamięci 2x32gb ddr5 6000mhz cl32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2023 23 godziny temu, qrzysio napisał: to się ma dla płyt x670E asus tuf i MSI Carbon ? - ja generalnie planuję brak pamięci 2x32gb ddr5 6000mhz cl32 6000 dla RAM, to już OC, więc zdecydowanie trzymaj się max dwóch kostek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...