Skocz do zawartości
Krzysztofff

falconrock II czy Volcano 9

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście ze wtedy będzie głosniejszy falcon

Vulkano jest wydajniejszy od falcona tzn. ze Vilkano np. bedzie chodzic na medium a zeby Falcon był wtedy tak wydajny jak Vulkano będzie musiał chodzic na maks. obrotów. :roll:

przynajmniej tak mi się wydaje

Jak chcesz cooler to bierz tego vulkano

WC rulezz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam takie teoretyczne spory co jest lepsze :)

Krzysztofff - pytasz się co wybrać - falcona czy v9 - a ja odpowiem:

ani jedno ani drugie. Falcon jest za słaby do dobrego o/c a Volcano 9 za głośny. Jeżeli nie planujesz zmiany proca to weż FalconRocka, z resztą zerknij na ten test: http://moded-kompz.net/?name=Cooling&id=22

Ja kupiłem V9 i trochę żałuję że nie dozbierałem trochę na V7+

Blue - coś mi się wydaje że na oczy nie widziałeś ani jednego ani drugiego skoro mówisz że falcon będzie głośniejszy przy schładzaniu tb1.4 do 50 stopni. Przy takich samych obrotach (czyli 2300) Falcon jest duuuużo cichszy niż V9 (który to ma regulowane obroty, w przeciwieństwie do falcona) i coś zdaje mi się że przy takich (2300) obrotach wydajniejszy będzie falcon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue - coś mi się wydaje że na oczy nie widziałeś ani jednego ani drugiego skoro mówisz że falcon będzie głośniejszy przy schładzaniu tb1.4 do 50 stopni. Przy takich samych obrotach (czyli 2300) Falcon jest duuuużo cichszy niż V9 (który to ma regulowane obroty, w przeciwieństwie do falcona) i coś zdaje mi się że przy takich (2300) obrotach wydajniejszy będzie falcon.

Paszczu - coś mnie źle zrozumiałes.Chodziło mi oto że V9 puszczony na medium jest tak wydajny jak Falcon.A gdy V9 jest puszczony na maksa (ale jest bardzo wtedy głosny) to wygrywa z Falconem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie tego glaciatech

http://www.sklep.tanio.net/22531,72794.html

mam na nim w idle 36 C, stres 42 Cprzy ustawieniach procesora fsb166x11

wcześniej miałem takie bydle

http://www.arctic-cooling.com/de/produkte/...pper_silent_tc/

i przy tych samych ustawieniach miałem idle 45 C a w stresie przekraczała mi 50 C przy obrotach ok 2000 bo on miał automatyczną regulacje obrotów

Dodam że mój Glaciatech chodzi teraz na 3300 obr bo dorobiłem do niego regulator bo przy standardowych 4500obr był za głośny teraz go nie słyszę bo głośniej chodzi wentylator obudowy 2500obr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu - coś mnie źle zrozumiałes.Chodziło mi oto że V9 puszczony na medium jest tak wydajny jak Falcon.A gdy V9 jest puszczony na maksa (ale jest bardzo wtedy głosny) to wygrywa z Falconem.

A mówisz tak bo oczywiście testowałeś te coolery :) ?

BTW. pytanie do Ciebie: ile obr/min ma V9 przy "medium"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na min. ma 1300/17db na maksa 4800/48db ale wyciaga ponad 5200 jego cooler ale jest mocno głosny.

Tam się reguluje obroty. Kuzynek go ma i ma go puszczonego na 2800obr.

No i sam sobie odpowiedziałeś - jak można porównywać z czymkolwiek V9 w trybie medium, którego to V9 nie ma.

Ja i tak nadal obstaję prz tym że falconrock jest bardziej wydajny niż V9 przy 2300 obr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz Volcano 10 ! Ma bardzo mały przepływ powietrza - jedynie 21 CFM na minutę przy maksymalnych obrotach. Volcano 9 ma przepływ znacznie większy (około 75 CFM na minutę). Poza tym TT Volcano 9 ma większą powierzchnię radiatora oraz większe wymiary wentylatora co wpływa dodatnie na efektywność chłodzenia. W Volcano 9 można swobodnie regulować prędkość obrotów. Faktem jest, że pod względem głośności na max. obrotach (około 5000 rpm) V9 wygrywa z moim odkurzaczem w domu :-) Ale jak ustawisz prędkość na 4000 tys. rpm to jest cicho. Ja na procesorze jak w podpisie w stres. mam przy 4 tys. rpm około 39 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi