pc-noob-race Opublikowano 31 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2022 Witam. Chcialbym wymienić halogeny na bardziej energooszczędne, zastanawiam się nad LEDowymi. Tylko nie wiem jakie konkretnie kupić, proszę o poradę. Poniżej zdjęcia halogenów, które mam teraz. Halogeny 20W/12V MR16 60'C. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) Podejmij decyzję, czy chcesz LED cieplejsze (3000K, 2700K) czy może bardziej neutralne, bardziej zbliżone do światła słońca w bezchmurny lipcowy dzień w południe (4000K jest bliższe temu, niż 3000K). 2700K/3000K zaleca się do lampek nocnych, oświecanych na 5 minut przed snem, natomiast do kuchni, łazienki, siłowni, biura, takie światło jest nużące/usypiające i tutaj zaleca się wyższą temp. barwową (choćby 4000K). 6000K-6500K bym odradzał - to jest bardzo zimne światło (szczególnie przy zwykłym CRI 80). Przede wszystkim polecam LED z wysokim CRI / Ra czyli tak od 90 w górę! To zadziwiające, ale mam 4000K ze standardowym Ra80 i 4000K z wysokim Ra90+ i obiekty oświetlone standardowym CRI80 są bardziej trupie, w porównaniu do tych oświetlonych CRI90, pomimo, że oba źródła światła mają tą samą temp. barwową, i pomimo tego, że nawet jak na nie się patrzy bezpośrednio, to wyglądają tak samo, pod wzgl. koloru. ps. halogeny mają temp. barwową jakoś w rejonach 3000K, więc jeśli chcesz wymienić na światło podobnie świecące, to celuj w te 3000K Edytowane 1 Listopada 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...