Skocz do zawartości
przeciwnik

System Shock 2

Rekomendowane odpowiedzi

Deus Exa odkopalem jakies dwa miechy temu :)

Co do psionika - pierwszym klopotem jest kompletny brak umiejetnosci technicznych, wszystko trzeba szkolic od zera.

Z drugiej strony, jesli ktos zdecyduje sie na czystego psionika to Repair, Maintain i Modify sa mu kompletnie zbedne - z technicznych skilli potrzebne sa tylko Hack i jeden poziom Research (do badania znalezionych rzeczy).

Jesli chodzi o walke - "francuz" Twoim przyjacielem ;) W polaczeniu z moca Adrenaline jest po prostu morderczy. Na dystans psionik jest slabszy od broni, ale tez ma czym ugryzc. Z drugiej strony, dzieki niewidzialnosci latwo sie podkrasc do wroga ;)

Duza zaleta jest praktycznie calkowita bezawaryjnosc psionika - bron sie nie psuje, nie trzeba szukac amunicji (za to psi-hypo jest towarem pierwszej potrzeby), ladowac urzadzenia elektryczne mozna samodzielnie (moc psioniczna), leczyc sie mozna samemu, w razie czego potrzebny przedmiot mozna sobie sklonowac :)

Wybor uzytecznych mocy jest troche ograniczony - podnoszenie statow, poza Cyber Affinity (niezastapione przy hackowaniu - dzieki temu juz na poczatku gry mamy efektywnie 4 CYB), jest bezuzyteczne, Remote Electron Tampering w sumie tez, oslabianie odrzutu i konserwacja broni to samo, Recursive Psionic Amplification to jakis zart, Remote Circuitry Manipulation byloby moze fajne, gdyby nie bylo tak slabe (po wzieciu jednego poziomu Hack na poczatku gry jestesmy lepszym hackerem niz za pomoca tego czaru przy wymaksowanym PSI). Na szczescie to co zostaje pozwala na calkiem interesujaca zabawe.

Dzieki temu, ze nie trzeba inwestowac w skille techniczne ani uzywanie broni, do dyspozycji zostaje dosc duzo modulow - psionik nie musi sie tak bardzo rozdrabniac jak pozostale klasy i na dobra sprawe punkty inwestuje sie tylko w moce psi, staty i hack. No i nie ma problemow z miejscem w inventory :)

Ogolnie jest ciekawie, choc podejscie jest bardziej kombinowane a mniej czolgowe.

Wszystko powyzsze jest pisane z punktu widzenia czystego psionika - jesli ktos ma zamiar uzywac psioniki tylko jako wsparcia, to niektore moce bezuzyteczne dla psionika moga mu sie przydac, np. chwilowe zapobieganie degradacji broni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na zachete dla niezdecydowanych jeszcze pare screenow z roznymi ciekawostkami:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

EDIT: na strangebedfellows.de pojawil sie nowy mod zmieniajacy wyglad: Arcaniac Shock2 True Redux Graphics Pack. Wbrew nazwie zmienia nie tylko grafike, ale zawiera tez pare balansujacych gre dodatkow. Najbardziej w oczy rzucaja sie nowe modele istot i cial oraz nowe tekstury dla obiektow typu butelki, papierosy, jedzenie itp. Nowy francuz wymiata :) Ponizej pare screenow:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat nagle ucichl... wszyscy graja? :)

A żebyś wiedział, że tak :]

Mody naprawdę konkretne, ludziska nie pozwalają aby gra straciła na aktualności.

Wracam na pokład - po raz któryś tam już od kilku lat, ale tym razem w odświeżoną wersję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ratujcie. Na przestrzeni kilku lat juz kilka razy podchodzilem do tej gry i nigdy mi sie nie udalo w nia zagrac. A to wogole nie chce wejsc, a to jak weszlo menu, to gra nie wejdzie, a to jak juz weszla gra, to za szybko chodzila i sie wywalala po paru minutach. Zawsze w koncu rezygnowalem. BASTA krzyknalem dzisiejszego pieknego dnia. Dzisiaj musze znalezc rozwiazanie moim problemow, bo chce zagrac w koncu w ta gre, za reklame wystarczylo mi porownaniu do genialnego DeusExa.

No wiec dzisiaj, po zaisntalowaniu gry menu weszlo :) Wczesniej zainstalowalem jakiegos patcha 2.3, bo mialem gdzies cos takiego. Menu wchodzi, Start game, intro leci i po wgraniu mapy wywala do windy z takim oto napisem

post-22970-1178018177_thumb.jpg

Szukam na necie gdzie moge, ale albo jakies patche sa do sciagniecia z jakichs serwisow gdzie sie trzeba logowac, albo wogole nie ma. Znalazlem tez cos takiego http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=69958 , ale te ich rady to tez nie rozwiazuja mojego problemu, powiem wiecej, wogole go tam nie ma opisanego :)

Panowie, jak juz wyzej pisalem, poratujcie.

Z gory dzieki

EDIT:

Dobra, jako prowizorycznie sobie poradzilem. Giera niezla :) Kim polecacie zagrac ? Wybralem jakiegos O.S.A. ale w sumie to nie wiem co to jest :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OSA = psionik, taki systemshockowy magik :) Poczytaj wczesniejsze posty, pisalem conieco o graniu tymze. Dosc trudno sie gra na poczatku, ale w miare szybko mozna zrobic mocna postac, bo nie trzeba wydawac cybermodulow na umiejetnosci typu maintenance i repair.

Marine = marine, jak to marine - spluwy, spluwy, the bigger the better ;)

Navy = "naukowiec", sporo umiejetnosci technicznych na starcie, za to gorzej wyszkolony w broni niz marine.

Klasy roznia sie w zasadzie tylko wyborem umiejetnosci startowych (3 etapy szkolenia na poczatku), potem nie ma zadnych ograniczen w szkoleniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nie musisz targac tego miecha ;)

BTW. mam ciezkie problemy z uruchomieniem tej gry na kompie z podpisu. Nie udalo mi sie nawet do menu dojsc, bo albo sie natychmiast wywala, albo mam czarny ekran caly czas :blink: Tryb zgodnosci nie pomaga :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zara mnie chyba metrowy ch... strzeli. Nie mam nic do tej gry, jest rewelacja, ale kur... co to za pier... bug. Walcze z robotem, daje load, a tu sie kur... save zrobil. Mam 1HP, stoje przed robotem, a tu kur... save, kiedy naciskalem load !!! Moglo sie raz zdazyc, ale kilka razy probuje od niego uciekac, nie udaje sie, az za ktoryms razem zabil mnie, ja daje load, a tu kur... sie save zrobil. No ja pier... co o za gowno !!! Sprawdzalem w bindach i nie mogla sie wcisnac inna kombinacja. No ja je..., co za spier... dzien. Nic mi dzisiaj nie szlo, a tera jeszcze taka akcja, a nie mialem zadnego innego save. Da sie cos z tym zrobic ? Jak daje tego loada jak mnie zabil, to wejdzie do gry na 1s i [gluteus maximus], wychodzi do menu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sesq - stosowales jakies tajemnicze triki, zeby to poszlo? U mnie na kompie bardzo zblizonym do twojego byla kicha...

costi, przejrzales caly topic?

http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=69958

U mnie po pewnych modyfikacjach z ww. watku dzialalo bez problemu na systemie: WinXP, Sempron 3000+, Radeon 9600Pro.

Na WinXP SP2, Sempron 3000+, GeForce 6600GT nie sprawdzalem i niestety nie mam mozliwosci, bo aktualnie nie dysponuje plytka SS2.

Moze SP2 sprawia jakies problemy?. Przyznam sie szczerze, ze dawno w SS2 nie gralem i powyzszego watku nie sledzilem, wiec byc moze wyczerpales juz wszystkie opcje...

Edytowane przez mikaelis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem, pewnie :)

Zapytalem, bo instalka, ktora bez problemu chodzila u mnie na laptopie, na stacjonarnym kompie juz nie chce...

Ale gra jest zainstalowana i problem lezy w jej uruchomieniu?

Glupia rada :) , ale jesli masz karte tego samego producenta co w laptopie to moze sprobuj zainstalowac stare sterowniki? (szczerze to nie wierze ze to pomoze :cry: )

Jesli nie w tym problem to sam nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu gram w SS2, ta gram ma w sobie to coś co powoduje że nie można o niej zapomnieć.

Kilka narzędzi i modów (instalować w tej kolejności):

... i gra wcale nie wygląda dużo gorzej niż niektóre nowe produkcje a działa nieporównywalnie lepiej i to nawet na nowoczesnych/nietypowych konfiguracjach jak moja (XP x64) Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie poratujcie. To bedzie juz moje kolejne podejscie do tej gry i za kazdym razem mam jakies inne problemy z uruchomieniem. Teraz gra sie w ogole nie chciala wlaczyc, klikam plik exe i nic sie nie dzieje. Znalazlem jakis patch na necie, ktory podmienial ten plik na inny i gra ruszyla.

Menu chodzi, niby wszystko gra, daje Start Game, jest loading i gdy powinna pojawic sie juz plansza, jest czarny ekran i nic sie nie dzieje. Glosu nie ma, obrazu nie ma, czarny ekran. Pomaga tylko ALT+Tab i zamkniecie reczne. Nie widac zadnego bledu, bo puplit jest czarny caly czas, nawet po zminimalizowaniu, wiec ciezko mi powiedziec o co gra burzy, jesli w ogole o cos burzy.

Probowalem akcji z safe_texture_manager, nie dziala, probowalem rozne stery do grafy i rozne grafy, nie dziala. Probowalem tryb zgodnosci, nie dziala. Patrzylem tu http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=69958 , nie widze rozwiazania. No juz naprawde mnie jasny ch... strzela. Podejrzewam, ze nawet jak ja uruchomie to bedzie chodzila 10x szybciej niz powinna, bo z tym tez kiedys mialem problem.

Czy ma ktos z Was jakis sprawdzony patch, albo linka do odpowiednio spreparowanej wersji, zeby w koncu ruszyla ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w koncu mam wersje ze wszystkimi patchami i cudami, ktore sprawily ze gra wchodzi, wczytuje sie mapa, nic za szybko nie chodzi. Wszystko byloby juz naprawde tak jak trzeba gdyby nie to, ze gra zawiesza sie po kilku sekundach... brak slow poprostu.

EDIT:

Problem rozwiazuje koligacja i wylaczenie jednego rdzenia. Troche to niewygodne, bo trzeba zminimalizowac gre z Menu za kazdym razem jak sie ja wlacza, ale co zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś pomysły jak odpalić to w oknie? Gra działa po instalacji patchy i modów z listy kilka postów wyżej. Nie mogę jednak zmusić jej do pracy w oknie w trybie 3d (menu w 800x600 owszem). Próbowałem d3d windower, to jest okno ale brak w nim obrazu.

Zależy mi na oknie żeby zejść z rozdzielczością bez interpolacji do stałego poziomu ~60fps na notebooku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi