krzypaw Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Witajcie, znajomy ma litka DVD 16X (modelu nie znam) około 2 miesiące i właśnie ostatnio zaczął świrować, tzn: po włożeniu płyty do napędu (sprawdzany na wielu CD-R) płytka się trochę rozpędzi i staje i wyskakuje że w napędzie brak nośnika :x , po wysunięciu i schowaniu tacki (czasem kilka razy) załapuje, jak już załapie to wszystko jest oki. Jak myślicie, czy może to być spowodowane zabrudzeniem soczewki :?: :?: :?: Napęd jest świeży. PS Jeśli tak to jak to się czyści żeby nie stracić gwarancji (jakaś płyta czyszcząca??) bo wysłanie do serwisu to ostateczność gdyż napęd był kupiony w necie a nie mają nic na wymianę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Moim zdaniem to wina uszkodoznego łożyska, u mnie bylo podobne na LG. Wkladałem płytę najpierw płyta się rozpędzał, (oglagałem co się dzieje bez obudowy), i po kiku sedunkac silnuk wyje max obrotów i płyta stoim w mniejscu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Moim zdaniem to wina uszkodoznego łożyska, u mnie bylo podobne na LG. Wkladałem płytę najpierw płyta się rozpędzał, (oglagałem co się dzieje bez obudowy), i po kiku sedunkac silnuk wyje max obrotów i płyta stoim w mniejscu.Troche nie tak jest chyba u tego qmpla, są takie objawy jak bym włożył czystego CDR do napędu, troche go rozpędzi i od razu zwalnia ( w normalny sposóB) i jest komunikat brak nośnika. Nie ma żadnego wycia, piszczenia ani innych odgłosów. Czy ktoś może opisać jak działa płyta czyszcząca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 plyta czyszczaca dziala tak sobie ;-) w praktyce ma miotelke i smyra ci soczewke wlaczasz ja jako audio zeby sie po woli krecila, smiga i za godzine masz czysty cd ot co pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Witajcie, znajomy ma litka DVD 16X (modelu nie znam) około 2 miesiące i właśnie ostatnio zaczął świrować, tzn: po włożeniu płyty do napędu (sprawdzany na wielu CD-R) płytka się trochę rozpędzi i staje i wyskakuje że w napędzie brak nośnika :x , po wysunięciu i schowaniu tacki (czasem kilka razy) załapuje, jak już załapie to wszystko jest oki. Jak myślicie, czy może to być spowodowane zabrudzeniem soczewki :?: :?: :?: Napęd jest świeży. PS Jeśli tak to jak to się czyści żeby nie stracić gwarancji (jakaś płyta czyszcząca??) bo wysłanie do serwisu to ostateczność gdyż napęd był kupiony w necie a nie mają nic na wymianę. Sprawdź płytą czyszczącą. Powinno pomuc. A jak nie pomoże to lepiej nie ingeruj w wewnątrz DVD tylko oddaj go do serwisu. Ja w sumie też mam DVD Liteon'a 16x już od 2 lat i jak do tej pory radzi sobie ze wszystkimi płytaki (oprucz porysowanych) i jeszcze ani razu go nie czyściłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 thx all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...