steryd123 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 na jakim linuxie postawic serwer do dzielenia dwoch neo na 8-10 uzytkownikow. akutalnie mam na plytach debiana 3.0r1 ale nie wiem czy to jest dobra wersja?? chodzi zeby byl stosunkowo prosty bo nie mam doswiadczenia z [brzydkie określenie na linuksa]em(na googlach pisze ze lepszy dla poczatkujacych jest niby mandrake) ale wole sie spytac szanwonego gremium :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 1) Nie to forum, przenoszę na unix'y. 2) Nie ma czegoś takiego jak '[brzydkie określenie na linuksa]'. 3) Było wiele razy, szukaj. 4) Slackware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Dla mnie tez Slack i tyle . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 a celek 466-500 z 128 ramu starczy na serwer do internetu i LANU 100mbps przy 2 hdd po 80 gb i 10 osobach w sieci??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Spokojnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Poszlo by i na 486 ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niunio Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 slackware to przeciez normalne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 chociaz nie chodziloby najweselej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Chodził, chodził ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 To niby co mam w piwnicy :D Co prawda tylko na 2 maszyny ale to nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 czyli na takim sprzecie co napisalem bedzie chodzic bez klopotow nie bedzie zadnych przestojow itp (nie wiem jak to sie fachowo okresla) bo to ze wogole pojdzie to wiem tylko czy elegancko czy moze do 192 czy 256 ramu dokupic trzeba bedzie zeby byl komfort??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Po co? Skoro ma to byc tylko brama do neta dla sieci? U mnie w szkole dla routingu ponad 30 kompow wystarczy p200 64mb ramu a to i tak na wyrost jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 U mnie szaleje na p2 350, 64ram/128swap, 10gb hdd, usługi/daemony: ssh, www, ftp, ident, mail + userzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 wybaczcie ale sie wole spytac dobrze bo sie nie znam a chodzi mi zeby on jeszcze sluzyl nie tylko do internetu tylko jeszcze w nim beda dyski zeby sciagac z niego z LANu i dlateog pytam czy to nie bedzie malo bo przeciez jak tyle osob z LANu bedzie sciagac to sie moze zamulic dlatego pytam??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 To juz lepiej dac SCSI jak ci tak na jakosci zalerzy 8) Ale do zwyklego urzytkowania to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Powiedz mi jaki sens jest dawania scsi przy 10 userach i łączu 100mbit (przepustowość ok 12mb/s max)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Chodził, chodził ;]No tak, ale w wersji ubogiej. Jak by mialo to obslugiwac wieksza siec + filtrowanie pakietow + kilka serwerkow (www,ftp,ssh itp) to juz nie spisywalby sie najlepiej. Ze o squid'zie nie wspomne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Powiedz mi jaki sens jest dawania scsi przy 10 userach i łączu 100mbit (przepustowość ok 12mb/s max)?Zadna , ale jak mu zalerzy to moze zaszalec :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 ok czyli styknie 128 kumam nie lubie przeplacac skoro nie musze:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 a ja mowie instaluj PLD ;p na przekor slackwarowcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 A ja mówię nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 kamień - moze uzasadnisz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Kurde tylko nie PLD toz to smierc na miejscu , te distro mimio ze ma juz numerek 1.0 jest jeszcze w powijakach , i nie wyglada aby szybko z tego wyszlo . Choc po ostatnich rebeliach w PLD cos zaczelo switac. Jednak ja wole Slacka za mala ilosc pakietow latwosc instalacji i konfiguracji . A jak ma sie problema to na tym forum wieksza czesc ludzi co kumaja czacze ma Slackware wiec zawsze latwiej pod okreslone distro wspolpracowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Na pld swego czasu bardzo, bardzo się przejechałem i to nie raz. Problemy były ze stabilnością nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 ParanoiK: a skad pociagnac slacka pelna wersje? Bo ja na necie znalazlem tylko ten live cd... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 ftp://ftp.esat.net/mirrors/.2/ftp.slackwa.../pub/slackware/ dlatego z tamtąd bo transferek jest kosmiczny... ja mam teraz średnią jakieś 300 KB/s 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 andriu: ok ale tu jest tylko jeden iso a slack z tego co widzialem na www.slackware.com jest na 4 cdkach sprzedawany wiec co jest na pozostalych 3??? Co jest na tej jednej? Czy jest tu KDE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 4 płytki ???? niewiem tak btw. może FreeBSD ??? (to moja propozycja) apropos KDE, po co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Na 4 płytkach jest dodatkowy soft. W podstawowej wersji jest kde i gnome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 andriu: bo taki poczatkujacy user jak ja bedacy na odwyku od windows potrzbuje zdziebka grafiki... a swoja droga jak ogladasz strony www chyba nie przegladarka textowa??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...