Skocz do zawartości
finerek123

[+-8000] Zestaw do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim!

Posiadam obecnie laptopa z Ryzenem 3550H oraz GTX1650 i 16GB ramu. Kiedyś miałem 9800GT - 5 lat jej używałem i starczała na średnio wysokie ustawienia, potem GTX660Ti, przesiadka na Radeona HD7870. Zawsze to jakoś powoli się starzało, po trochu w coraz to nowszych grach detale się ustawiało coraz niżej. No i potem wejście w świat laptopów. 755m no i teraz GTX1650. Zestaw mimo, że 3-4 letni to niestety zestarzał się tragicznie, bo tak naprawdę od początku użytkowania procesor był wąskim gardłem, a monitor niestety dobił ten zestaw. Komputera używam głównie do grania, a obecnie już nie potrzebuję mobilności. Zresztą w razie czego. Przy Full HD często była sytuacja, że CPU chodzi na 100%, grafika 40-50%. Robiąc mały upgrade monitora z QHD dobiłem do wykorzystania praktycznie 100% CPU i 100% GPU. 

Złożyłem sobie taki zestaw:

MOBO: Gigabyte Z690 UD DDR4

GPU: Gigabyte GeForce RTX 3080 Gaming OC 10GB - tutaj zastanawiam się także czy nie dopłacić do 3080Ti

CPU: Intel Core i5-12600KF

RAM: Lexar Thor, DDR4, 16 GB

SSD: Samsung 980 1 TB M.2

Do tego dojdzie zasilacz 750W, radiator pod CPU oraz obudowa(nie zależy mi na żadnych szkłach, kolorowych ledach itd)

Obecnie ogrywam w Hell Let Loose, F1 2022, Wiedźmin 3 oraz Fifa 23. W przyszłości chciałbym móc pograć w bardziej wymagające tytuły jak np. MW2, BF2042 z najwyższymi detalami. Mój monitor ma rozdziałkę QHD, nie planuję go wymieniać. Chciałbym kupić zestaw który by mi starczył cieszyć się na wysokich ustawieniach co najmniej 3-4 lata. Zakup planowałbym na przełomie grudnia/stycznia. Z jednej strony nie jest to ultra pilne, z drugiej strony chętnie by się już coś kupiło. No i wiedząc co chce się kupić, pozwoliłoby to ewentualnie polować na jakieś ciekawe promki na poszczególne części. Sam też nie wiem, jak obecnie z cenami, bo być może mógłbym też skorzystać z promocji typu raty 0% po pół roku.

Niestety przez jakiś czas nie siedziałem w nowinkach technologicznych, Nvidia teraz wydaje RTX4080, może niedługo 4070, AMD zapowiedziało serię 7800. Pytanie czy będzie warto czekać na powyższe premiery? Z jednej strony może coś by się udało dorwać do budżetu, ale z drugiej podejrzewam, że ceny serii 7800XT to będzie przeliczenie z $ na PLN + 40%. Prosiłbym o opinię. 

Edytowane przez finerek123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie 144Hz, im więcej FPS tym lepiej, 

Jakoś AMD się trochę obawiam, że względu na to że RT kuleje. A ze zależy mi na komputerze na lata, to pytanie czy gry nie pójdą w stronę RT. A z tego co czytałem, AMD może także dosyć łatwo porzucić wsparcie np. FSR obecnych kart graficznych? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi