Skocz do zawartości
zx_spectrum

SIEC - LINUX <serw> dla WINDOWS <client>

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że to pytanie może Was wprowadzić w nastrój depresji i chęci zabicia piszącego . Szukałem materiałów dotyczących tego pytania w internecie . Znalazłem kilka ale pomysly w nich zawarte nie sprawdzają się u mnie . Chciałbym zrobić sieć domową opartą na Linuxie . Jednym klientem byłby komp z Windowsem Me drugi byłby z Linuxem . Oba linuxy to madarynki 9.0 . Na początek powiem jeszcze tyle że posiadam karty sieciowe Realteka - znaczy sie z kością Realteka . Mam stałe IP dla dostepu do internetu i chciałbym udostepnić internet pozostałym maszynom . Już kilka razy próbowałem kombinacji Linux Linux czy Linux Windows ale za każdym razem nie działało . Kiedyś osiągnąłem sukces w ustawieniu sieci na COMach na linuxach ale teraz mam karty sieciowe a poza tym wtedy nie chciałem udostępniać internetu . Czy możecie jakoś pomoc ??? Próbowałem sie kierować artykułami w Linux Plus czy książkami o administracji Linuxem ale stosowane w nich metody nie skutkowały . Czy moglibyście podać mi jakieś linki do strony gdzie krok po kroku będzie opisane jak co zrobić ??? Albo jeżeli możecie to odpowiedzcie sami jak to zrobić , bo w domu już mi mydlą oczy o ten internet długo . Sprzęt kupiony i tak sobie leży używany osobno i internet jest z jednego kompa tylko - i to mojego . A to już przegięcie :) . Jeżeli macie jakies pytania dotyczące pełenj konfiguracji sprżetowej to ją podam jezeli będzie to konieczne :) . Prosiłbym o wyrozumiałość linux jest dalej dla mnie tajemnicą :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

wiec od poczatku czy linux widzi te sieciowki?

przypuszczam ze masz minty wiec widzi bo ja takiej pod mdk 9.1 uzywam

co do slackware to czy to konieczne bo z tego co zrozumialem gosc che poprostu udostepnic polaczenie sieciowe a do tego wystarczy freesco z dyskietyki(tez sam uzywam)

w mdk 9.1 sprawa jest banalna bo wystarczy wruchomic konfigurator udostepnienia w drakconf'ie ewentualnie doinstalowac pakiety

mniemam ze juz laczysz sie z netem przez linuxa wiec udostepnienie nie powinno sprawic problemu

ale problemy sa co?

moze to zabrzmi smiesznie ale moze z twoja skretka jest cos nie tak?(mie to sie zdarzylo-moja pierwsza siec a ja nie wiedzialem jak zrobic stketke i wrzucalem kabelki jak popadnie tak zeby bylo po drugiej stronie tak samo :) :) :) :) )

jesli masz problem ze skretka to ja bym wlazl na google.com i wstukal RJ45 +howto pierwsza strona ktora wyskoczy jest ze schematami!!

co do konfiguracji kliejentow to ja wole bez dhcp tylko normalne podac ip bramy maske i ip clienta

wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi