sebsson4 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Planuje upgrade grafiki i zastanawiam się czy zasilacz 650W wystarczy do AMD RX 6800? Myślę nad ASRock RX6800 Phantom Gaming D i nie wiem, czy mój Corsair TX650M 650W nie będzie przeszkodą (nie będę robił OC, a aktualne CPU to i7-10700f). Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Witam 650W powinien ogarnąć temat tak na styk, np. jeśli CPU będzie na limitach mocy 65W , ale mógł byś pomyśleć na zasilaczem 750W 80 Gold plus. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Mr.T... napisał: ale mógł byś pomyśleć na zasilaczem 750W 80 Gold plus. Czemu nie platinum, albo titanium? Dobra, już nie męczę. Co do pytania kolegi, to bym podłączył to do obecnego zasilacza (powinien dać radę), a dopiero kiedy byłyby jakieś problemy ze stabilnością, głośnością zasilacza itp. to kupiłbym nowy, mocniejszy (znacznie, a nie szczypał bym się o dodatkowe 15% większą obciążalność maksymalną w postaci 750W wzgl. 650W, tylko o więcej - jak już zmieniać, to wyraźnie, a nie kosmetycznie) ... oczywiście im lepszy tym lepiej (jak mam coś polecić, to np. be quiet Straight Power 11 850W - w be quiet robią ciche te zasilacze i zwykle porządne) 4 godziny temu, Mr.T... napisał: jeśli CPU będzie na limitach mocy 65W Taki drobiazg: dzisiejsze CPU Intel mają dwa PowerLimity (zalecane przez producenta CPU, czyli Intel). PL1 i PL2. PL1 "obowiązuje" po określonym czasie (np. 28s w nonK i 56s w K), a do tego czasu "obowiązuje" PL2. Dla i7 10700 (f) zgodnie z tym co przeczytałem na TechPowerup, to dla tego i7 PL1 = 65 W and PL2 = 224 W. To oznacza, że przy obciążeniu "pełnym" (np. kolega odpali testowo OCCT POWER, lub inny Prime95 smallFFT w celu kontroli stabilności) to ten CPU, na zalecanych limitach, w pierwszych sekundach będzie pobierał ZNACZNIE powyżej 65W. Edytowane 13 Listopada 2022 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 30 minut temu, Kyle napisał: Czemu nie platinum, albo titanium? Dobra, już nie męczę. Co do pytania kolegi, to bym podłączył to do obecnego zasilacza (powinien dać radę), a dopiero kiedy byłyby jakieś problemy ze stabilnością, głośnością zasilacza itp. to kupiłbym nowy, mocniejszy (znacznie, a nie szczypał bym się o dodatkowe 15% większą obciążalność maksymalną w postaci 750W wzgl. 650W, tylko o więcej - jak już zmieniać, to wyraźnie, a nie kosmetycznie) ... oczywiście im lepszy tym lepiej (jak mam coś polecić, to np. be quiet Straight Power 11 850W - w be quiet robią ciche te zasilacze i zwykle porządne) Taki drobiazg: dzisiejsze CPU Intel mają dwa PowerLimity (zalecane przez producenta CPU, czyli Intel). PL1 i PL2. PL1 "obowiązuje" po określonym czasie (np. 28s w nonK i 56s w K), a do tego czasu "obowiązuje" PL2. Dla i7 10700 (f) zgodnie z tym co przeczytałem na TechPowerup, to dla tego i7 PL1 = 65 W and PL2 = 224 W. To oznacza, że przy obciążeniu "pełnym" (np. kolega odpali testowo OCCT POWER, lub inny Prime95 smallFFT w celu kontroli stabilności) to ten CPU, na zalecanych limitach, w pierwszych sekundach będzie pobierał ZNACZNIE powyżej 65W. oczywiście każdy zaraz po odpaleniu kompa codziennie , zamiast korzystać, to pierwsze co to to stres testy po co najmniej 2h ... , a czy to nie miał być zestaw go giercowania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebsson4 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Dziękuje serdecznie. Zdecydowałem, że kupię RX'a, potestuję na obecnym zasilaczu i najwyżej zainwestuję w coś bardziej przyszłościowego, gdyby pojawiły się problemy 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 (edytowane) 24 minuty temu, Mr.T... napisał: oczywiście każdy zaraz po odpaleniu kompa codziennie , zamiast korzystać, to pierwsze co to to stres testy po co najmniej 2h ... , a czy to nie miał być zestaw go giercowania ? Zestaw ma być stabilny, o nienagannej kulturze pracy i testuje się to w najgorszym scenariuszu - nie ważne, czy to ma być do biura, czy do grania. Edytowane 13 Listopada 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...