muffas Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 Witam! Chciałbym prosić o pomoc w wyborze zestawu komputerowego do gier na ładnych parę lat ( nie chodzi mi by grać na ultra cały czas , ale o to by wgl obsłużył mi ten komputer gierki tak jak mój obecny sprzęt czytaj 7 lat ) Nie jestem ekspertem i nie znam się zbytnio na korelacji podzespołów i ich żywotności jak zwykły laik kieruję się niejednokrotnie ceną co wiadomo nie kończy się dobrze Chciałbym zestaw oparty na i7 13700k ponieważ wydaje mi się ,że jego moc pozwoli dłużej utrzymać status zestawu na grywalnym poziomie chodzi o więcej wątków i rdzeni ( jeśli tak nie jest proszę śmiało wyprowadzić mnie z błędu. "Namodziłem" taki zestaw https://www.x-kom.pl/lista/r8knd4uz3 Nie wiem czy ma on jakikolwiek sens i tak wiem nie ma tu karty graficznej , ale na nią mnie póki co trochę nie stać a chciałbym mieć ( chyba ) tą i7 Jeśli da się coś zaoszczędzić na tym zestawie i zmienić cos to byłbym mile zaskoczony. Do tego zestawu chciałbym wczepić moją leciwą już kartę 1060 i też nie wiem czy ma to jakiś sens i korelację. Znalazłem także taki zestaw w internecie , ale co do jego jakości i podzespołów nie umiem się wypowiedzieć https://allegro.pl/oferta/gamingowy-i5-13600-16g-rtx-3060-ti-8gb-ssd-12771145507?fromVariant=12792528229 Śmiało proszę się wypowiadać i redukować moją niewiedzę z góry wam serdecznie dziękuję ! 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 3 minuty temu, KamikazePL77 napisał(a): Siemasz, podaj jaka rozdzielczość i czy zależy ci na więcej jak 60 fps. Gram w różne gry w 1080p Czasem wystarczy 60 klatek , ale nie ukrywam ,że chciałbym zmienić mój leciwy monitor na coś 144 czy 160hz. Bardziej od grafiki cenię sobie płynną rozgrywkę. Co do rozdzielczości to nie jestem w temacie jak myślisz/myślicie wyższe rozdzielczości zdominują rynek, i jakie przełożenie to ma na samą rozgrywkę prócz tego ,że wygląda ciut ładniej pewnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 12 minut temu, KamikazePL77 napisał(a): Myślę, że za duże wymagania sobie narzuciłeś jeżeli chodzi o procesor, na 7 lat to i 6/12 pewnie styknie widząc jak szybko wychodzą next genowe gry i jakie mają wymagania odnośnie procesora. Ale generalnie proponujesz bardzo drogą platformę, z której mocy widząc co napisałeś nie koniecznie skorzystasz(no chyba, że ktoś liczy każda klatkę i ma rtxa 4090). Proponuję ryzena 5800x3d, i do tego o około połowę tańszą płytę i chłodzenie powietrzne np fortisa 5 za 200zł. Dysk ssd szybszy mógłby ci się przydać, mówią, że dyski w grach mają przyspieszyć- dziś to w zasadzie nie ważne jaki ssd. Jeśli chodzi o mocny procek to kieruję się tym by w przyszłości zakupić kartę serii 5000 a słyszałem ,że istnieje takie zjawisko jak hamowanie mocy karty przez procesor i nie chciałbym spotkać się kupując w przyszłości kartę np 5070 ,że będzie ona np 15% słabsza ponieważ jest blokowana przez procesor. Jeśli chodzi o ten procesor to jest on całkiem fajny i naprawdę platforma kusi swoją ceną niemniej jednak przegrywa on w grach dość znacząco 15-20 klatek nawet z i5 więc jeśli miałbym wybierać coś mniej wyżyłowanego to właśnie była by to ta i5. Co sądzisz o tym zestawie z allegro , który podesłałem boję się trochę płyty głównej szczerze mówiąc wydaje się ona ultra tania. Dzięki za zaangażowanie ziomek ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 42 minuty temu, KamikazePL77 napisał(a): No taka płyta to raczej nie do takiego procka, generalnie ja bym nie kupił tego zestawu. Co do procesora, jak chcesz, pooglądaj ten test, wiedz, że procesory nie starzeją się tak jak karty graficzne. Obejrzałem , fajny materiał i dużo daje do myślenia, jednak czy mógłbym prosić o podesłanie takich przykładowych zestawień dla i7 i i5 tak by nie było to przegięte finansowo może być bez karty graficznej , ale zakładając że ten zasilacz to minimum 850 wat. Dzięki wielkie za chęć edukacji i pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 16 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) 13 godzin temu, KamikazePL77 napisał(a): https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-b660-tomahawk-wifi-9914300/ do tego ram z listy qvl, najlepiej coś pokroju 6400 cl 32. Ddr 4 według testów mocno ogranicza nowe Intele. Zasilacz 850w to chyba zbyt zachowawczo patrząc na to, że pobory nowych najmocniejszych kart spadły, ale twoja decyzja, Krux ponoć spoko ten model. Dysk tak jak mówiłem, nad gen4 mocno bym się zastanowił, jeżeli ma to być mocny sprzęt bez słabszych stron na lata. Dzięki wielkie za pomoc ! Jeszcze mam parę pytań jeśli mogę 😛 Jeśli mamy płyty z taktowaniem 5000-6000 to jak to się ma do rozwoju ddr5 bo na dzień dzisiejszy dopłata do ddr5 jest nieopłacalna względem wzrostu mocy, jak się ramy na przestrzeni lat rozwijają? Czy jak kupię teraz zestaw pod ddr 5 z płytą , która obsłuży mi takowe ramy jakie aktualnie są na rynku to czy jak ddr5 dojrzeje i będzie już dużo lepszy od ddr4 to będę mógł wsadzić te nowe kości czy moja płyta będzie wtedy za słaba? Wiadomo ,że za 2-3 lata ddr5 będzie już dużo lepsze. Pewnie głupie pytania zadaje , ale koszt komputera w dzisiejszych czasach porównałbym do kosztu używanego auta i to dla mnie dość ważna decyzja finansowo. Edytowane 16 Listopada 2022 przez muffas Musiałem sie dopytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 W dniu 16.11.2022 o 00:59, KamikazePL77 napisał(a): https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-b660-tomahawk-wifi-9914300/ do tego ram z listy qvl, najlepiej coś pokroju 6400 cl 32. Ddr 4 według testów mocno ogranicza nowe Intele. Zasilacz 850w to chyba zbyt zachowawczo patrząc na to, że pobory nowych najmocniejszych kart spadły, ale twoja decyzja, Krux ponoć spoko ten model. Dysk tak jak mówiłem, nad gen4 mocno bym się zastanowił, jeżeli ma to być mocny sprzęt bez słabszych stron na lata. Zwracam sie z prośbą o odpowiedź na powyższe pytanie kolego 😛 , bardzo mnie to nurtuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muffas Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 3 godziny temu, KamikazePL77 napisał(a): Nie da się wsadzić pamięci ddr5 do slotu ddr4 i na odwrót. Wiem moje pytanie brzmi czy płyta z ddr5 teraz jakbym kupił obsłuży też nowocześniejsze kostki ddr5 za 3 lata z wyższym taktowaniem czy będę zmuszony kupić nową płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...