Skocz do zawartości
agresor

Gigabyte 8SQ800 ultra i dual channel ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :!:

Mam wyżej wymienionš płyte i mam z niš problem a dokladniej to 2.

1.Wczoraj kupilem pamięci Twinmos 2 x 256 ddr400 i wlożyłem je zgodnie z instrukcjš pod dual channel. Pamieci bios wykrywa jako ddr400 ale pisze ze dual channel jest wylaczany. Siedziałem w biosie pare ładnych godzin i szukałem gdzie to moge właczyć, niestety nie znalazlem żadnej opcji dotyczšcej dual channel, a chciałbym ja włšczyć bo to może rozwišzać mój 2 problem.

Drugi problem to to że przed wyjazdem posiadałem p4 2.4 FBS 533 a spadła na niego doć duża skrzynka z narzędziami i z procka nic nie zostało :( . Mój stary pojechał kupił p4 2.4 FBS800 i wukrywa go jako p4 1.6 133x12. Czy da sie co z tym zrobić :?:

Bios mam w Award-a w wersji F5.

Prosiłbym was o pomoc.

Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kazda proba wejscia powyzej 149.74 MHz (wg BIOS 150 MHz) konczy sie radosnym komunikatem: BIOS CHECK SUM ERROR.

Dodam ze procek chodzi na 149.74 MHz full stable, na 1.6V, a na 151 juz nawet na 1.725 posta nie chce przejsc.

NB A0 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana biosu raczej nic nie da (osobiscie mam ver F7), a co do fsb u mnie bez problemu chodzi procek na magistralach od 133 do 175, więcej nie próbowałem, do 166 chodzi na standardowym napięciu a Duala mozna właczy lub wyłączyć w menu które pokazuje się po kombinacji Ctrl+f1 i powinny ci te twinmosy smigac, bo kumpel ma na naszej płycie właśnie te 400 i chodzą no problem.

PS. NB A0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...