adramel Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2022 Zastanawiam się nad taka rzeczą, ale nie wiem czy to jest w ogóle mozliwe Mam w domu sieć Lan i WiFi AC1600. WiFI w 3 pomieszczeniu przez 2 ściany działa słabo, szczególnie te po 5G, telefon negocjuje często poniżej 60Mbit/s W 2 pomieszczeniu mam kabel i podłączony do niego komputer. Czy istniej możliwość żebym zamiast repetera WiFi podłaczył router i skonfigurował go jako repeter? Tak by router nie robił nowej sieci WiFi a tylko wzmacniał już tą istniejącą? No i podobnie z kablem, żeby komp podłączony do drugiego routera miał IP z puli pierwszego, łącznie z przekierowaniem portów? Da sie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2022 On 11/29/2022 at 12:39 PM, adramel said: Czy istniej możliwość żebym zamiast repetera WiFi podłaczył router i skonfigurował go jako repeter? jeżeli router posiada opcję skonfigurowania go jako repeater to nie ma żadnego problemu , serwer dhcp dalej będziesz miał na głównym routerze i wszystko będzie działać w obrębie jednej klasy adresowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 jak router nie ma funkcji repeatera to też możesz go użyć w tej samej sieci ale z innym ssid sieci. Będziesz miał druga sieć wifi działająca w tej samej sieci domowej. San tak mam zrobione z jakimś starszym netgearem. Wystarczy że kabel podepniesz pod port LAN w nowym routerze i wyłączysz dhcp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 Mam Dir853, znalazłem w nim funkcje repetera. Ustawiłem go w kącie gdzie kabel nie sięga ale jeszcze jest dobrej jakości WiFi i wejście sieci jest wlaśnie WiFi, a router rozgłasza własną sieć z własnym DHCP i osobną adresacją Jeszcze będę musiał coś pokombinować z widocznością obu sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 10 minutes ago, adramel said: Mam Dir853, znalazłem w nim funkcje repetera. Ustawiłem go w kącie gdzie kabel nie sięga ale jeszcze jest dobrej jakości WiFi i wejście sieci jest wlaśnie WiFi, a router rozgłasza własną sieć z własnym DHCP i osobną adresacją Jeszcze będę musiał coś pokombinować z widocznością obu sieci. No to nie jest w takim razie repeater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 Na tak, to przecież nowa sieć. Jak połączyć te sieci? By urządzenie z sieci jeden z 192.168.0.x/24 widziało urządzenia z drugiej sieci 192.168.1.x/24 ? Czy jakbym ograniczył adresacje na 192.168.0.0-128/24 a drugiej na 192.168.129-254 to wystarczy by sieci się widziały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) 29 minutes ago, adramel said: Na tak, to przecież nowa sieć. Jak połączyć te sieci? By urządzenie z sieci jeden z 192.168.0.x/24 widziało urządzenia z drugiej sieci 192.168.1.x/24 ? Czy jakbym ograniczył adresacje na 192.168.0.0-128/24 a drugiej na 192.168.129-254 to wystarczy by sieci się widziały? https://www.neonet.pl/blog/jak-polaczyc-dwa-routery-wyjasniamy.html może pomoże 🙂 Edytowane 2 Grudnia 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 21:07, masin napisał: https://www.neonet.pl/blog/jak-polaczyc-dwa-routery-wyjasniamy.html może pomoże 🙂 Tyle że w moim Dir 853 nie widzę możliwości wyłączenie DHCP Ustawiłem na nim routring na sieć 192.168.0.x i z Dlinka widzą główną sieć. Ale główna sieć na routerze Vectry Technikolor CGA4236TCH1 nie ma znowu routingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2022 W czesci Dynamic IP Address z opcji 'DHCP server' zmieniasz na Disabled. W sekcji LAN zaznaczasz 'Automatic obtainment of IPv4 address' i tyle. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...