Thomas1999PL Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Czyściłem komputer sprężonym powietrzem, potem z powrotem podłączyłem wszystkie przewody odpaliłem zasilacz i ... paliła się pomarańczowa dioda ram a G.SKILL pamięci 2x16GB (2i 4 slot banków pamięci jak w instrukcji się nie świeciły ARGB a cala reszta zestawu tak. Okazało się że jak przełożyłem kości do 1 i 4 slotu obie działają . A 2 i 3 nawet jeśli tylko jedną kość wsadzę nie. Co ciekawe ram działa dalej w dual channel mimo że sloty nie są ze sobą powiązane według rozpiski. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy da się coś z tym zrobić żeby 2 i 3 był sprawny ... czy może płyta na śmietnik i nową trzeba kupić. PS. Specyfikacje całą PC macie w stopce PC#2. Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Thomas1999PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2022 Przywracałeś cały bios do fabryki? https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1030210/ Można też spróbować aktualizacji biosu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas1999PL Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Reset Biosu nic nie daje. dodam że dioda od RAM-u od razu się zapala na pomarańczowo nawet długo nad tym nie myśl a 1 pierwszym i czwartym slocie pali się tylko chwile po czym przechodzi poprawnie test. Spróbuje zaktualizować BIOS do wersji 4403 od kilku miesięcy i było git, ale zaktualizuje bo wyszedł nowszy i dam znać. Edytowane 1 Grudnia 2022 przez Thomas1999PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warold15 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 Czy wyciągałeś procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas1999PL Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Wyczyściłem jeszcze raz sprężonym powietrzem oraz zaktualizowałem BIOS do wersji 4408 i ruszyło normalnie w 2 i 4 banku więc wróciło do normy. Dzięki za pomoc! Edytowane 2 Grudnia 2022 przez Thomas1999PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubeoo Opublikowano 17 Listopada Zgłoś Opublikowano 17 Listopada @Thomas1999PLW jaki sposób zrobiłeś aktualizację biosu??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...