Skocz do zawartości
ma3ek

??? JAK USZKODZIC HDD ???

Rekomendowane odpowiedzi

mam twardziela na ktorym pojawiaja sie BADkluchy (czyt: badclauster czy jakos tak) a poza tym silnik zaczal niemilosiernie piszczec :(

jak zanosze go do serwisu to przepuszczaja go przez jakis swoj magiczny programik i dziala normalnie.. bez bledow. po tygodniu sytuacja sie powtarza. poniewaz serwis jest na tyle nieodpowiedzialny i upierdliwy ciagle odmawia mi wymiany dysku twierdzac, ze nie jest to uszkodzenie trwale :( a pisk jest normalnym zuzyciem (dysk ma rok)

kiedys slyszalem, ze sa jakies metody uszkodzenia twardziela w taki sposob, zeby serwis sie nie zorientowal :wink:

podpowiedzcie mi cos ciekawego i skutecznego

aha.. dysk jest taki sam jak moj, czyli Maxtor 40Gb 7200obr/min.. moze przy okazji i ja wymienie sobie na cos bardziej cichego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie kumpel tez podmienial kabelki i wymienili mu dysk na nowy :)

ja sprzedałem kiedyś wentyl kumplowi a że był głośny, to zaminiłem kabelki w molexie , by chodził na 5V. Wentyl miał przelotkę, by nie tracić molexa, a mój kumple podpiął swojego IBM 40GB deskstar i niestety dysk padł. Słychać było po włączeniu takie tyk, tyk, tyk jak zegarek. A nie kręcił talerzamia wogóle.

A ja mam pytanie nt mojego gainwarda: jak go profesjonalnie uszkodzić? też zapalarką? Czy jak skasuję w nim bios, to w serwisie MMV się kapną? Już raz skasowałem bios przez pomyłkę w windzie i wymienili mi na nówkę. A czy może ktoś wie, czy tam w MMV testują jakoś profesjonalnie te karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma3ek zamiast niszczyć dysk weź cały komputer i pokaż im te badsektory na miejscu (np. wynik scandiska)- muszą ci dysk przyjąć do serwisu. Jak pomimo badsektorów dalej nie będą chcieli uznać uszkodzenia to strzel tym dyskiem w łeb serwisanta - powinno pomóc. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przyłożyłem napięcie 36v z transformatora do kolejki dao jakiegoś układu scalonego poleciała iskra i po krzyku. Srvis wymieniłJa przyłożyłem napięcie 36v z transformatora do kolejki dao jakiegoś układu scalonego poleciała iskra i po krzyku. Srvis wymieniłJa przyłożyłem napięcie 36v z transformatora do kolejki dao jakiegoś układu scalonego poleciała iskra i po krzyku. Srvis wymienił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiedzcie co ja mam zrobic........

Ni z tego ni z owego zaczal mi sie wieszac system....... zrobilem scandiska i lol !! Badsectory !! odpalilem program HDD.Regenerator.Shell.v1.31.CR.rar i usunal wszystkie bady ! a scandisk pokazuje 12kB badow !! i nadal sys sie wiesza...... mozliwe ze bady zniknal jak zrobie format ?? A moze wiecie jak przesunac bady w jakis nieuzywany obszar dysku ??

Dysk maxtor 40GB 7200 ma ponad rok...... system winxp na ntfsie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak radzą poprzednicy najlepiej spalić jakiś scalak i niema szans, żeby dysk wstał, szybko, łatwo i raczej nie da się udowodnić, że to ty pomogłeś mu w dokonaniu żywota :D

Podobnie zrobiłem kiedyś z padajacym zasilaczem, tylko mniej subtelnie, bo poprostu zrobiłem zwarcie śrubokrętem na jakimś układziku, nieźle pierdykneło :D, ale zaśilacz był już definitywnie ded.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapalarka do ognia, ta co naciskasz i iskra leci, zalatw jakiegos chipa z elektroniki nic widac nie bedzie, a dysk beda musieli wymienic.

Zapalarka daje impuls o zbyt małej energii i niczego nie uszkodzi, lepiej walnąć elektronikę dysku paralizatorem elektrycznym - skuteczne na 100% i nie zostawia żadnych śladów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze z za duzym napieiem to bymm sie wstrzymmal bo lubia si e popalic diody na elektronice a to widac :/

mikrofalowka moze i dbra ale nie jak dysk ma gumowego kondoma :)

moj sposob to molex na odwrot - mam stary zasilacz ze scieta jedna wtyczka tak ze da sie ja odwrotnie wlozyc i tym killuje sprzety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...