Skocz do zawartości
Des666

Jak uzyskac kolorowy obraz na telewizorze (Radeon)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Radeona Sapphire 9100 i poprzez przejsciowke dolaczona do katry (s-vhs => composite) podlaczam tego composite do VIDEO (wejscie video) no i niestety uzyskuje czarnobialy obraz na telewizorze...

Slyszalem (i czytalem tez na tym forum) ze Radeony automatycznie ustawiaja sygnal na composite albo s-vhs i nie mozna tego za bardzo zmienic - nie udalo mi sie znalezc watku w ktorym ktos wyjasnilby jak to mozna praktycznie rozwiazac.

Telewizor nie obsluguje s-vhs.

Sterowniki mam Catalyst 3.6...

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zapewne BIOS karty w wersji NTSC - sflashuj na PAL i powinno byc problemie (mozesz sprawdzic ustawienia BIOSa karty np. za pomoca RadEdita).

Nie bede ci juz pisal: SZUKAJ :))) Maja tutaj taka ladna wyszukiwarke. Ktos sie nameczyl, zeby ja stworzyc, a nikt z niej korzystac nie chce - nie rob na zlosc czlowiekowi - on sie tak staral :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj zapewniam ze stracilem prawie godzine czasu na przeszukiwanie ta wyszukiwarka tego forum i zadnych konkretow nie znalazlem... Moze szukalem nie tego co trzeba? Teraz bede szukal radEdit bo nawet nie wiem z czym to sie je ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsze rozwiązanie (użyłem tego w kompie siostry) to zewrzeć na chama Y z C we wtyczce S-Video podłączanej do karty graficznej. Podobno lepiej jest użyć kondensatora 470pF, ale bez niego też działa poprawnie :) Wyjście karty jest dopasowane do kabla o impedancji 75ohm i zwarcie Y z C spowoduje, że wypadkowa impedancja wyjściowa wyniesie ~37ohm, ale nie stwierdziłem zakłóceń pomimo użycia kabla o długości 12m. Ważniejsze jest aby komp był podłączony do gniazdka sieciowego z zerowaniem, zaś od TV należy odłączyć antenę lub użyć specjalnego separatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...