Skocz do zawartości
Lukas20

Wycinanie kolek w Chieftec'u

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No i w koncu przyszedl czas na wykonczenie ostatniej czesci mojego WC czyli wyciecia okraglych otworow na 3 PAPST'y 120mm.

Pelen radosci pojechalem do Slomczyna gdzie u jakiegos kolesia kupilem sobie otwornice z 2 ostrzami widiowymi do ciecia czegokolwiek. W domu okazalo sie po ~20 obrotach nadaja sie one do d... :evil:

No dobra. Shit happens :!: Znalazlem 2 plytki weglowe do metalu, dolutowalem mosiadzem do tego co zostalalo z oryginalnych ostrczy i znowu po 20 obrotach kiszka - wegle tez sie stepily 8O :x :evil:

No i co teraz :?: Czyzby pozostawala zabawa w wycinanie otworkow wiertarka i wykanczanie tego diaksa?

Moze jakies inne pomysly :?:

BTW to ten topic jest inny od innych bo dodam, ze stal uzyta przez Chiefteca to jakis zakapior - strasznie twarda sztuka, ale wkrotce sie podda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie taka strasznie twarda, ja cialem dremlem i idzie jak po masle

a to dziur kup w Praktikerze otwornice do metalu, kosztuje kolo 35 zeta ale na 100% witniesz dziury, bez zniszczenia budy

mam taka otwornice i smiga bardzo spoko. ostra , nie trzeba bawic sie z "temperowaniem" ostrza

wycialem okolo 10 otworow 80mm+ kilka testowych i tnie jak nowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie bok tylko top :(

Wymyslilem, ze jak nie wyjdzie to ostatecznie wytne tam prostokat i wstawie szybke ze szkla (u jakiegos lepszego szklarza na pewno wycieliby 3 kolka + 12 otworkow na sruby).

Do wiercenia 600 obrotow (tak bylo napisane na opakowaniu od otwornicy).

Kurde, jutro sie przejade do Praktikera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SNAP, to co pokazales na fotce, to nie otwornica do metalu, tylko "cyrkiel" do kafelek/ceramiki.

Otwornica do metalu jest okragla calkiem, jakby odcinek rury i na brzegach jest diamentem oklejona.

Koszt ?

Nie spotkalem ponizej 150 zl za sztuke, a do kazdego otworu/srednicy trzeba inna sztuke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SNAP, to co pokazales na fotce, to nie otwornica do metalu, tylko "cyrkiel" do kafelek/ceramiki.

Otwornica do metalu jest okragla calkiem, jakby odcinek rury i na brzegach jest diamentem oklejona.

Koszt ?

Nie spotkalem ponizej 150 zl za sztuke, a do kazdego otworu/srednicy trzeba inna sztuke.

No i wlasnie tu tkwi sek.

Z tym metalem nie radzi sobie jak na razie zadne tradycyjne ostrze. Otwornica ktora pokazales z czego ma koncowke??? Takie modele to widzialem, ale wlasnie do glazury, ewentualnie pojdzie pod to plastik, drewno i skory.

Jak poszedlem do sklepu i poprosilem otwornice do metalu (wlasnie taka jak reed opisuje + glowica do mocowania) to wszyscy wlasnie podawali ceny ~120 PLN.

Czyli jednak wiertlo i diaksa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooooooo to ladnie :)

tylko ze na opakowaniu bylo napisane cos a'la " Otwornica do blach,tworzyw sztucznych" ... jakos tak

jezeli to Nie jest otwornica to i tak swietnie wycina sie dziury

jedna dziurka jakies 15s i po krzyku

btw

150 zeta w porownaniu do 35 to wiesz ...

nie wiem czy ktos wyda tyle kasy zeby zrobic 4 dziury w obudowie

reasumujac: 35 zeta i tnesz ile wlezie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooooooo to ladnie :) 

tylko ze na opakowaniu bylo napisane cos a'la " Otwornica do blach,tworzyw sztucznych" ... jakos tak 

jezeli to Nie jest otwornica to i tak swietnie wycina sie dziury

jedna dziurka jakies 15s i po krzyku 

btw

150 zeta w porownaniu do 35 to wiesz ... 

nie wiem czy ktos wyda tyle kasy zeby zrobic 4 dziury w obudowie

reasumujac: 35 zeta i tnesz ile wlezie :)

Racja, jezeli sie da taniej to czemu nie ? :)

Sam posiadam takowy "cyrkielek" w Tracerze wycial dziurke jak w plastiku :lol:

Jednak na pozadnym kaflu z zywej porcelany udalo mi sie go w koncu wyszczerbic :/

Czesto zas w roznych marketach budowlanych mozna za symboliczne pare zlotych wywiercic otwory w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SNAP > rozumiem, ze ciales tym w Chieftecu. Jak szlo?

reed > w jakim markecie takie cos znalazles? W Ciastoramie (wawa na targowku) tna tylko szklo.

--> SNAP : to jest weglik spiekany

--> Lukas20 : ja trafilem kiedys w OBI (Bytom)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwory najlepiej robi sie wyzynarka - wystarczy dokladnie robic i mozna zrobic nawet 50 mm otwory (SERIO) - wystarczy tylko pewna reka i porzadne piłki BOSHA - ja wycinalem juz w pancernej blasze (1mm) i pieknie wyszly mi 80mm otwory - wystarczy przejechac pilniczkiem okraglym i po sprawie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otwory najlepiej robi sie wyzynarka - wystarczy dokladnie robic i mozna zrobic nawet 50 mm otwory (SERIO) - wystarczy tylko pewna reka i porzadne piłki BOSHA  - ja wycinalem juz w pancernej blasze  (1mm) i pieknie wyszly mi 80mm otwory - wystarczy przejechac pilniczkiem okraglym i po sprawie :mrgreen:

B3TON powiedz czy zdaża ci cie że wyrzynarka skacze. Dostaje takie kopu jakby brzeszczot sie na moment zatrzymywał i cała wyrzynara lata do góry i do dołu przez to nawet jak sie przytrzyma potrafi naprawde grubą blache wygiąć tak nawet 2mm.

A co do otworów. Praktykował ktoś coś takiego że zmierzyłby odległość od brzeszczotu do lewej krawędzi i powiedzmy wynosi ona 3cm.

Otwór ma być 11cm więc należało by osiowo z otworem przykręcić coś okrągłego i mocnego o śrenicy około 5cm. W ten sposób można by objechać dookoła uzyskując ładne koło.

Co wy na to probował ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko okleilem juz sam. Powycinanelm otwory na mocowanie srub + na pilota otwornicy i dzisiaj podejmuje ostatnia probe.

Skocze do sasiada, ktory zajmuje sie obrobka metali (oczywiscie gotowej otwornicy nikt nie ma). Naostrze wegliki i sprobuje jeszcze raz wiertarka stolowa na najnizszych obrotach. Jesli nie podziala to trzeba bedzie to zrobic wiertarka normalna i diaksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozwiazanie!!!

Najprosciej jest kupic jakas najtansza otwornice do czegokolwiek, a potem do ostrza dospawac mosiadzem plytke weglowa.

Poprzednio tak zrobilem, ale okazaly sie jakies miekkie (moze od przegrzania).

Teraz dorwalem od siasiada jakies 2 stare sztuki i w poniedzialek bede robil tak jak napisalem. Jesli nie beda chcialy brac to trzeba bedzie je troche podostrzyc, ale do tego potrzeba szlifierki diamentowej, bo zwykla ledwo co to rusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ladnie Ci to wyszlo, ale ja potrzebuje kola idealnego. Wiertlo + diaksa to juz ostatecznosc.

Juz dzisiaj mam otwornice z dospawanymi plytkami weglowymi.

Dołączona grafika

Za godzine pojde do sasiada, ktory ma wiertarke stolowa.

BTW to moze ktos zna oznaczenia kolorow weglikow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi