..::SNAP::.. Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 wyglada jak moja :) tylko ma 2 ramiona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Takie cos robi sie najwolniejszymi, jak sie tylko da. Niestety moja zabawa skonczyla sie na niecalym jednym kolku (nieduzo brakowalo). Jeden weglik odpadl niemalze od razu (za duze sily jak na tak mala powierzchnie lutu), a drugi ulamal cala nozke w polowie. Jutro przymocuje kawalek specjalnego nozyka do stali na jednym ramieniu i znowu sprobuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Ja pierdziele, ale to sie tnie!!! Idzie jak po grudzie! W koncu do otwornicy dorobilem dwa super ostrza. Wcialem jakies spore noze do metalu (nie wiem do czego byly one uzywane) z firmowo osadzonymi weglikami. Na szlifierce diamentowej jeszcze wszyestko zostalo dobrze naostrzone. Same trzonki tych nozy trzeba bylo doszlifowac na rozmiar tych starych (zeby dalo sie osadzic na tych dwoch koncowkach na ramionach), ale bylo to w miare stabilnie i na pewno solidne. W koncu sie udalo. Trwalo to dosc dlugo, ale poszlo!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 A mozna bylo wiertarka i Dremelkiem, lub nawet wyrzynarka to zrobic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Wyzynarki nie mam (jest to wlasciwie jedyne podstawowe narzedzie jakiego mi brak w domu), ale z efektu jestem zadowolony, bo tak wyszlo idealne kolko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 :arrow: Lukas20 - fajnie, ze udalo Ci sie uporac z tymi otworami. czekam na jakies fotki, aby zobaczyc efekt koncowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Kurde zanim bede mial cyfraka (najwczesniej wrzesien-pazdziernik) to juz pewnie bede mial nowy blok na CPU + dodatkowe na NB i GPU. Nastepnie czeka mnie jeszcze byc moze zmiana pompki na jakas od OC, konstrukcja super wydajnego bloku (moze ze srebra) i kombinowanie jakiegos okienka z podswietleniem (tylko gdzie tam wsadzic katode???). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Blok ze srebra odradzam - zysk moze ze 2-3 stopnie a bedzie wart tyle, co pol Twojego kompa. Chcesz szaleć? To sobie sciagnij WW. Co do pompki - sadze ze Eheim 1250 to pompka wystarczajaca dla Twoich potrzeb - ale jak chcesz szaleć bierz CO. Katoda i okno? Czyz to nie Twoje slowa: "komp to nie choinka"? Ja na Twoim mieejscu nie zmienialbym chlodzenia a elementy chlodzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Blok ze srebra odradzam - zysk moze ze 2-3 stopnie a bedzie wart tyle, co pol Twojego kompa. Chcesz szaleć? To sobie sciagnij WW. Co do pompki - sadze ze Eheim 1250 to pompka wystarczajaca dla Twoich potrzeb - ale jak chcesz szaleć bierz CO. Katoda i okno? Czyz to nie Twoje slowa: "komp to nie choinka"? Ja na Twoim mieejscu nie zmienialbym chlodzenia a elementy chlodzone :arrow: Zdaje sobie sprawe z ceny srebra i z jego przewagi nad miedzia. Roznica nie jest wielka. Zobaczymy, na razie szukam tez innych materialow. WW - wlasnie pracuje nad idealna kopia :arrow: EHEIM jest zaj... Absolutnie bez porownania do innych pompek (szkoda, ze cena tez jest bez porownania :? ) Mimo wszystko dodatnie 2 blokow, wstawienie tam WW, ktory jest dosc restrykcyjny i dobrze mu robia wysokie przeplywy + 2 nagrzewnice, ktore aktualnie pracuja to spore obciazenie. Wiadomo, ze im wiekszy przeplyw tym lepiej dlatego moze wykombinuje cos od Co. Taki Grundfosik 10.000 l/h to juz cos. :arrow: Tak, zadnych tandetnych choinek i dyskoteki w kompie nienawidze :evil: Okno fajnie wyglada, bo widac co jest w srodku, a ewentualne diody do oswietlenia i tak musialby byc wylaczone przez 99% czasu, bo w dzien nie warto, a w nocy dawalaby po oczach. Przydawaloby sie tylko wtedy jakby ktos przychodzil, bo takie cos robi wrazenie. :arrow: Na razie staram sie dopracowac chlodzenie do granic sensownosci/mozliwosci. Zmiana sprzetu na cos co mozna podkrecic dopiero za rok :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
err0r Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 a jakby zalozyc na wiertarke taki koncowki jak na dremla. probowaljuz ktos z czyms takim? Do tej pory wywiercalem kilka dziurewk pozniej przecinakiem i pozniej juz tylko pilka i ogolnie wychodzilo niezle, ale czasochlonne kiedy trzeba uzywac pilki bez raczki bo sie wygina na wszystkir strony :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 No coz. Mi teraz ten problem niejako odpadl, bo dzieki mojemu dobremu kumplowi mam dostep do maszyny CNC tnacej woda :) Do recznej roboty najlepszy jest dobra otwornica. Ostatecznie moze byc dremel + pewna reka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Co prawda ja jestem ze wsi i pracuję w hucie na trzecią zmianę (:>) tak jak na przykład teraz, ale jak mielim tu kiedyś rzezać okrągłe dziurki Des-durki pod wiatrakatory, to jeno wyrzynarką niejakiego Boscha z nożykami takimiż lubo Metabo. Wyrzynarka się trzęsła jak pies srający pestkami brzoskwiń, ale na drugim z sześciu biegów szło nawet okrągławo. Szybciej się wyrywała jakbym ją chciał obrzezać zębami, wolniej kleszczyły się nożyki. Brzegi potencjalnego otworu oblepilim taśmą malarską, nawet potem znaku nie było. Potem tylko rękodzieło pilnicze i voila - też Papst, też 120 mm i też ładnie wyszło. Tylko napięcie 230V miast 12 czy tam 24 :> Raz wycinałem sporawy acz plebejsko prostokątny otwór w dwumilimetrowym aluminium. Ustawiłem szósty bieg, nieszczęsny kretyn, iżby szybciej było. Jak zalepiłem aluminium ząbki dwóch nożyków, to się zacząłem poważnie zastanawiać nad zmianą szybkości. I na "3" poszło gładko, czasem się tylko zakleszczyło na moment. Sporej otwornicy w robocie nie ma ani kawałka, nie sprawdza się to gje powyżej fi ~50mm. W pleksie też się łatwo rzeza różnego sortu otworki, byle nie za szybko i nie gibać wyrzynarką jak rezus, bo popęka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nive11en Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Oops przez przypadek myslalem ze to jest temat terazniejszy i dalem fotki mojej dziury w Chieftecu a to jest z 2003 :D Lukas a masz moze jakies fotki tych dziur w twoim Chieftecu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 1. Kiedys wycinalem otwornica (taka koncowka do wiertarki), ale strasznie to szlo i ogolnie bylem dosc srednio zadowolony. Fakt, ze kolo wyszlo rowne. Teraz i tak otwory w topie sa przykryta filtrami. 2. Watercutting testowalem na panelu bocznym przy wycinaniu okna. Wyszlo idealnie! Fotki tego znajdziesz w temacie "WC eXtreme 3.0" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Powiedz cos wiecej o watercuttingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...