Skocz do zawartości
Astec

Dalsza droga modernizacji komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jestem użytkownikiem PC złożonego z R5 5600X i 3070. Zestaw ten posiadam od niemal dwóch lat i w sumie jestem zadowolony, jednak czuje, że zbliża się czas zmian. Zdaje sobie sprawę, że komputer jest wyważony i zmiana jednego elementu zaburzy równowagę, jednak chciałbym przystąpić do tego etapami. Tylko co było by pierwsze? Wymiana CPU czy GPU? Co do CPU zastanawiam się nad dwoma wersjami. Pierwsza zakłada zmianę tylko procesora na 5800X3D, tylko czy przyrosty wydajności w 1080p były by zadowalające. Drugą opcją jest zmiana całej platformy na Ryzena 7600X/7700X z odpowiednią płytą i 32 GB pamięci RAM. Tu koszty były by dużo wyższe, ale znowu muszę zastanowić się czy przyrosty wydajności w stosunku do poniesionych nakładów są na odpowiednim poziomie. Z wymianą GPU sprawa wydaje się dużo prostsza, planuje bowiem kupno 40XX, najlepiej z końcówką -70. Pytanie tylko kiedy miało by to nastąpić. Jest jeszcze trzecia opcja - nie zmieniać nic i poczekać, aż zestaw faktycznie przestanie dawać sobie radę. Możecie zastanawiać się co mnie wogóle skłania do upgradu. Po prostu lubię często zmieniać sprzęt komputerowy, po za tym nie daje mi spokoju momentami niepełne wykorzystanie GPU (w przedziale 50-65%) w nowym NFS Unbound. Widać, że kończą się tu możliwości procesora i karta nie jest w 100% "wykarmiona". Co o tym wszystkim myślicie? Warto coś zmieniać czy jeszcze z tym trochę poczekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej powinno się wyjaśnić po premierze kart w styczniu, jeżeli dzisiaj wąskim gardłem jest procesor, pomyśl o 5800x3d albo przynajmniej 5800x, zmiana całej platformy na Am5 czy odpowiednik intela to spora inwestycja, Am4 jest jeszcze dość świeże, moim zdaniem lepiej tą kasę wpakować w GPU, aczkolwiek do 1080p raczej 3070 jeszcze sporo Ci posłuży i ja bym obecnie na Twoim miejscu nie zmieniał. poza NFS widzisz jeszcze gdzieś Cie CPU ogranicza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2022 o 11:50, klinsmann napisał:

więcej powinno się wyjaśnić po premierze kart w styczniu, jeżeli dzisiaj wąskim gardłem jest procesor, pomyśl o 5800x3d albo przynajmniej 5800x, zmiana całej platformy na Am5 czy odpowiednik intela to spora inwestycja, Am4 jest jeszcze dość świeże, moim zdaniem lepiej tą kasę wpakować w GPU, aczkolwiek do 1080p raczej 3070 jeszcze sporo Ci posłuży i ja bym obecnie na Twoim miejscu nie zmieniał. poza NFS widzisz jeszcze gdzieś Cie CPU ogranicza?

Miałem dosyć długą przerwę od grania więc ominęło mnie wiele nowych tytułów, dlatego nie do końca mam porównanie. Ostatnią grą w jaką grałem był DL2 i w sumie nie widziałem tam mniejszego użycia GPU niż ~75%, ale zaznaczam, że gram z odpaloną nakładką Nvidii sporadycznie, więc nie jestem pewien czy momentami nie było mniej. A co do NFS to w miejscu graficznym mam 150 FPS i ponad 90 % użycia karty, a w miejscu procesorowym 90 FPS i nawet 50 % użycia GPU. Niby użycie CPU nie dochodzi do 80 %, ale jednak nie pozwala rozwinąć karcie skrzydeł. Stąd moje przemyślenia o modernizacji jednostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi