KeyBall Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Jeśli macie czarno-biały obraz na swoich TV z Radeona, zobaczcie, czy przypadkiem nie macie BIOSu karty w wersji NTSC (np. RadEditem). Następnie ( w przypadku, gdy jest NTSC ): 1. Ściągnać stary BIOS karty za pomocą RadEdita 2. Zamienić wyświetlanie z NTSC na PAL 3. Sflashować uzyskany BIOS w wersji PAL na kartę. Powyższe rady rozwiązują większość problemów z kolorem na wyjściu TV - u mnie na kablu S-Video-EURO działa znakomicie, chociaż wcześniej też miałem czarno-biały obraz. Mam nadzieję, że te kilka rad Wam pomoże - jeśli nie to nabiłem sobie posta :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ad 1. Biosu nie zgrasz Radeditem, mozesz nim go najwyzej edytowac, do zgrywania i flashowania sluzy atiflash, flashrom. Ad2. A nie prosciej jest zmienic z NTSC na PAL w zakladce ekrany, we wlasciwosciach TV? (nie jestem na 100% pewny czy jest taka opcja gdyz raz w zyciu podlaczalem tv pod mojego radka, i to bardzo dawno :? ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 ewentualnie (sprawdzilem) podpinac kompa do TV przez composite, nie s-vhs Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeyBall Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ad 1. Biosu nie zgrasz Radeditem, mozesz nim go najwyzej edytowac, do zgrywania i flashowania sluzy atiflash, flashrom. Ad2. A nie prosciej jest zmienic z NTSC na PAL w zakladce ekrany, we wlasciwosciach TV? (nie jestem na 100% pewny czy jest taka opcja gdyz raz w zyciu podlaczalem tv pod mojego radka, i to bardzo dawno :? ;) ) Ad Ad1. A po co jest w RadEdit'cie przycisk "Current" jak nie do wczytania aktualnego BIOSu i przycisk SAVE do jego zapisu? :) . Chyba, że ktoś ma 9100, tam trzeba jakąś specjalną wersję RadEdita (bodajże 1.1D), w której może nie być Current. W takim wypadku należy sobie ściągnąć np. flashromem BIOS, zmienić na własne potrzeby w RadEdit i sflashować. Ad Ad2. Mówisz o zakładce "Format", gdzie można zmienić system wyświetlania? Otóż ta zakładka nie działa jak masz kartę w NTSC (u mnie tak właśnie było). Po sflashowaniu BIOSa w wersji PAL (mojego własnego, wyciągniętego i zmienionego RadEditem) zakładka "Format" dopiero się pokazała, chociaż wtedy to już potrzebna nie była :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ad Ad2. Mówisz o zakładce "Format", gdzie można zmienić system wyświetlania? Otóż ta zakładka nie działa jak masz kartę w NTSC (u mnie tak właśnie było). Po sflashowaniu BIOSa w wersji PAL (mojego własnego, wyciągniętego i zmienionego RadEditem) zakładka "Format" dopiero się pokazała, chociaż wtedy to już potrzebna nie była :DA u mnie na Radeonie 9000 jest zworka do przełączania NTSC na PAL i odwrotnie - fakt, że u mnie był od razu obraz kolorowy ale pewnie tą zworką możnaby było przestawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ad Ad1. A po co jest w RadEdit'cie przycisk "Current" jak nie do wczytania aktualnego BIOSu i przycisk SAVE do jego zapisu? :) . Chyba, że ktoś ma 9100, tam trzeba jakąś specjalną wersję RadEdita (bodajże 1.1D), w której może nie być Current. W takim wypadku należy sobie ściągnąć np. flashromem BIOS, zmienić na własne potrzeby w RadEdit i sflashować. Ad Ad2. Mówisz o zakładce "Format", gdzie można zmienić system wyświetlania? Otóż ta zakładka nie działa jak masz kartę w NTSC (u mnie tak właśnie było). Po sflashowaniu BIOSa w wersji PAL (mojego własnego, wyciągniętego i zmienionego RadEditem) zakładka "Format" dopiero się pokazała, chociaż wtedy to już potrzebna nie była :D Ad1. Podaj jaka masz wersje, ja mam trzy ( 1.1, 1.1.02beta, 1.1D ). W przypadku pierwszej przy probie zczytania biosu nastepuje error, natomiast w pozostalych "current" jest nieaktywne. :? Ad2. Jak juz pisalem, raz w zyciu podlanczalem pod tv pod radka, wiec nie jestem w stanie powiedziec z pamieci, gdzie to bylo i czy wogole bylo ;). Troche kart sie przewinelo przez rece, jak juz mowilem, moglem sie mylic ale nie musialem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeyBall Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ad1. Podaj jaka masz wersje, ja mam trzy ( 1.1, 1.1.02beta, 1.1D ). W przypadku pierwszej przy probie zczytania biosu nastepuje error, natomiast w pozostalych "current" jest nieaktywne. :? Ja testowałem na 1.0 i 1.1 - obie czytają mi BIOSa z karty (no teraz już nie - mam 9700 :), ale na 8500 było bez problemu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ad1. Podaj jaka masz wersje, ja mam trzy ( 1.1, 1.1.02beta, 1.1D ). W przypadku pierwszej przy probie zczytania biosu nastepuje error, natomiast w pozostalych "current" jest nieaktywne. :? Ja testowałem na 1.0 i 1.1 - obie czytają mi BIOSa z karty (no teraz już nie - mam 9700 :), ale na 8500 było bez problemu). Wiec sam widzisz ze nie jest to medoda zbyt skuteczna. Pozatym, zdawanie sie przy zgrywaniu/wgrywaniu biosu do jakiegokolwiek urzadzenia na programy dzialajace pod windowsem jest IMHO lekko ryzykowne. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Pozatym, zdawanie sie przy zgrywaniu/wgrywaniu biosu do jakiegokolwiek urzadzenia na programy dzialajace pod windowsem jest IMHO lekko ryzykowne. :? nie zgadzam sie. jesli system jest rock stable to nie widze problemu. wylaczasz wszystkie programy na wszelki wypadek i flash... dos tez moze sie zawiesic. o tyle dos jest lepszy od win, ze odrazu jest 'czysty' czyli bez zbednych progsow i sterownikow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Pozatym, zdawanie sie przy zgrywaniu/wgrywaniu biosu do jakiegokolwiek urzadzenia na programy dzialajace pod windowsem jest IMHO lekko ryzykowne. :? nie zgadzam sie. jesli system jest rock stable to nie widze problemu. wylaczasz wszystkie programy na wszelki wypadek i flash... dos tez moze sie zawiesic. o tyle dos jest lepszy od win, ze odrazu jest 'czysty' czyli bez zbednych progsow i sterownikow. Znam historie, chocby z tego forum, gdy windowsowskie flashery zawieszaly sie, update oczywiscie sie nie udawal i trzeba bylo uzyc programatora. Kazdy robi jak chce, ja mam przyzwyczajenia ktorych nie zmienie, choc system wydaje sie stabilny, nie ufam w takich sytuacjach okienkom. Oby Tobie taka sytuacja sie nie przytrafiła. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Pozatym, zdawanie sie przy zgrywaniu/wgrywaniu biosu do jakiegokolwiek urzadzenia na programy dzialajace pod windowsem jest IMHO lekko ryzykowne. :? nie zgadzam sie. jesli system jest rock stable to nie widze problemu. wylaczasz wszystkie programy na wszelki wypadek i flash... dos tez moze sie zawiesic. o tyle dos jest lepszy od win, ze odrazu jest 'czysty' czyli bez zbednych progsow i sterownikow. Znam historie, chocby z tego forum, gdy windowsowskie flashery zawieszaly sie, update oczywiscie sie nie udawal i trzeba bylo uzyc programatora. Kazdy robi jak chce, ja mam przyzwyczajenia ktorych nie zmienie, choc system wydaje sie stabilny, nie ufam w takich sytuacjach okienkom. Oby Tobie taka sytuacja sie nie przytrafiła. :? dzieki. ja juz 2 razy tak robilem na roznych mobos i wszystko okej przebieglo, ale po to jest pare sposobow zeby kazdy mogl wybrac ten ktory mu najbardziej odpowiada - racja. dodam jeszcze ze naj naj bezpieczniej zapewne jest jesli uzyjesz wbudowanego w bios narzedzia do flashowania np. Q-FLASH w Giagabyte'ach nowszych od kt133(a?). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...