szymaa Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Cześć, ostatnio w ramach "dziedziczenia" otrzymałem kartę graficzną RTX 3060 Ti Ventus 2X od MSI. Chciałbym ją załadować do mojego leciwego PCa, ale zdaję sobie sprawę, że będę musiał wymienić procesor. Obecna konfiguracja to: Zasilacz: SILENTIUMPC Vero L3 Bronze 600W Procesor: AMD RYZEN 5 2600 Płyta Główna: ASROCK B450 GAMING K4 RAM: PATRIOT 2X8GB DDR4 3200MHZ Grafika: SAPPHIRE PULSE RX5600XT 6GB Chłodzenie: SPARTAN 5 Pytanie brzmi. Na jaki procesor wymienić obecny, aby karta nie była "duszona"? Kolejne pytanie brzmi czy obecny zasilacz wystarczy do zasilania? Komputer używany w większości do gier typu COD, Wiedźmin, NFS itd. Ogólnie raczej nowsze tytuły. Dodatkowo jest też wykorzystywany jako komputer do streamowania. Obecna konfiguracja nie pozwala na udostępnianie nowszych tytułów. Budżet zakładam na około 900 - 1000 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) W jednych grach karta będzie wąskim gardłem, a w innych CPU. Zależy od gry i rozdzielczości, może też detali. Także procesora zmieniać nie "musisz", ale jak widzisz w jakiejś grze niesatysfakcjonujący Cię fps, a GPU w tym czasie nie jest w pełni obciążone, to dopiero wymień CPU. Na jaki? - najlepiej na najszybszy jaki przyjmuje Twoja płyta główna 😉 5800X3D jest bardzo szybki do gier, ale nieprzyzwoicie drogi. Ryzen 5700X już cenowo wygląda całkiem atrakcyjnie (8 współczesnych rdzeni za 1000zł). 11 godzin temu, szymaa napisał: Kolejne pytanie brzmi czy obecny zasilacz wystarczy do zasilania? Zamontuj nowe GPU i zobacz, czy się nie wyłącza PC (przy maksymalnym katowaniu, np. w OCCT w trybie POWER, pałującym równocześnie CPU+GPU), czy nie pracuje zasilacz zbyt głośno. Czy obecny zasilacz ma wszystkie potrzebne wtyczki, bez konieczności używania przejściówek. Nie wymieniaj jak nie musisz. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dziękuję za odpowiedź. A czy sam procesor nie będzie miał wpływu na samą wydajność? Bo przyznam się szczerze, że chciałbym maksymalnie najwięcej wyciągnąć z tego zestawu, który mam obecnie. Dodatkowo jest jeszcze aspekt streamingowy. Nie jest to transmitowanie na wielką skalę, ale czy procesor również nie będzie miał wypływu na pracę komputera podczas grania + streaming? Oglądałem porównania Ryzenów 5600 vs 5600X w połączeniu z 3060Ti i na filmie różnice były znaczące jeśli chodzi o FPS. Więc taki Ryzen 2600 vs 5600 powinien robić różnice, prawda? Czy moje myślenie jest błędne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Godzinę temu, szymaa napisał: Dziękuję za odpowiedź. A czy sam procesor nie będzie miał wpływu na samą wydajność? Jeśli GPU w danej grze, przy danych ustawieniach, będzie stanowiło wąskie gardło, to w tej grze szybszy CPU nie będzie miał wpływu na wydajność. Jeśli w innej grze/ustawieniach to CPU będzie stanowił wąskie gardło, to szybszy CPU będzie miał wpływ na wydajność 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Godzinę temu, Kyle napisał: Jeśli GPU w danej grze, przy danych ustawieniach, będzie stanowiło wąskie gardło, to w tej grze szybszy CPU nie będzie miał wpływu na wydajność. Jeśli w innej grze/ustawieniach to CPU będzie stanowił wąskie gardło, to szybszy CPU będzie miał wpływ na wydajność 🙂 Ale czy w nowych gierkach mimo wszystko wplyw procesora nie jest znaczący? Bo na porównaniach chociażby miedzy 5600 a 5600x różnica w fps to około 10% nawet 😮 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 2 godziny temu, szymaa napisał: Ale czy w nowych gierkach mimo wszystko wplyw procesora nie jest znaczący? Bo na porównaniach chociażby miedzy 5600 a 5600x różnica w fps to około 10% nawet 😮 Bo (prawidłowe) porównania procesorów robi się tak, by CPU był wąskim gardłem (niska rozdzielczość + stosunkowo szybkie GPU). 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...